maanantai 19. elokuuta 2024

Matkailun sadonkorjuu 2024 ja tulevia matkoja

Vuorossa on taas perinteinen matkailun sadonkorjuu vuodelle 2024 eli katsaus tämän vuoden tehtyihin matkoihin sekä tulevia matkoja.  Koronan aiheuttama pandemia-paniikki on jo takanapäin ja matkustaminen on ollut jo normaalia viimeiset pari vuotta. Tänä vuonna meidän piti ottaa puolen vuoden irtiotto työelämästä sekä vuorotteluvapaan että palkattoman vapaan muodossa, mutta työnantajien saamattomuus ja asioiden eteenpäin viemättömyys johti siihen että heitimme vuorotteluvapaan mahdollisuuden romukoppaan. Muutoin olisimme tällä hetkellä kenties jossain päin Etelä-Amerikkaa. Seuraavaksi kuitenkin vuoden 2024 jo tehtyihin matkoihin ja linkit niistä kertoviin juttuihin. 

Sadonkorjuu kotipihalla - chilit kypsyivät kesän lämmössä

Sri Lanka

Sri Lankaan matkustimme perinteiseen talviloma-ajankohtana tammikuun kolmannella ja neljännellä viikolla. Lennot Sri Lankaan oli jo varattu toukokuussa 2023 kun Pakistanin matkan toteuttamisen aikataulut viisumien suhteen olivat epäselvät. Sri Lankassa kiersimme kuljettaja-oppaan kanssa yli kaksi viikkoa. Pidin todella paljon maasta vaikka ennakkoon oli kuvitellut sen olevan jotain Intian kaltaista kaaosta. Olin väärässä. Voisin hyvinkin matkustaa maahan uudestaan.  

Sri Lanka: Mirissa beach (Parrot island) auringonlaskun aikaan


Puola: Wroclaw 

Maaliskuussa matkustimme kolmeksi päiväksi Puolan Wroclawiin, josta näyttää tulleen suomalaisten suosikkikohde tänä vuonna Finnairin (Norran) avattua sinne suorat lennot Helsingistä. Lensimme pääsiäisenä kuitenkin ensin Krakovaan, josta menimme junalla Wroclawiin, josta palasimme suoralla lennolla Helsinkiin. Wroclaw on ennenkaikkea kuuluisa isosta keski-aikaisesta (uudelleen rakennetusta) aukiostaan sekä pienistä metallisista tontuista joita kaupungista löytyy satoja. 

Puola: Wroclaw - yksi tontuista


Tsekki: Praha

Huhtikuussa teimme ex-tempore lähdön Prahaan jossa juhlistimme syntymäpäivääni. Samalla menomatka (business luokan upgrade) oli 400. lentoni ja 10. Tsekin matkan, yhdeksäs matka Prahaan. Majoitumme jälleen kerran Mala Stranan kaupunginosassa, joka on suosikkini Prahassa. Hotellina oli Nerudova kadulla sijannut mainio uusi Hotel Nerudova 211 "boutique" hotelli, jonka 80 neliön kattohuoneistoista on upeat näkymät Prahan linnaan ja Mala Stranan kaupunkiin. En kirjoittanut matkasta enää blogiini juttuja, koska kaupunki, sen kadut ja kujat ovat niin tuttuja minulle aiemmilta matkoiltani. Sen verran kuitenkin muutettiin perinteistä matkaohjelmaa että yhtenä hieman sateisena päivänä ajeltiin ympäri Prahaa raitiovaunuilla pääteasemalta toiselle käyden aina oluella ennen seuraavan linjan ajelua. 

Tsekki: Prahan Vituksen katedraali 

Kroatia: Zadar

Viikko Prahan reissun jälkeen teimme toisen ex tempore matkan keväisen lämpimään Zadarin rannikkokaupunkiin Kroatiassa. Splitin ja Dubrovikin turistien ruuhkat eivät täällä vaivanneet ja kaupunki sopii hyvin pitkän viikonloppumatkan kohteeksi. 
Kroatia: Zadar - Fosan pieni satama-alue

Etelä-Amerikka: Peru, Chile, Bolivia ja Argentiina

Vuoden 2024 "huippu-matka" suuntaisi kesäkuun alussa kohti Etelä-Amerikkaan, jonne teimme koko kuukauden kestävän pitkän matkan aina Perun Limasta Argentiinan Buenos Airesiin. Matka oli erinomaisesti suunniteltu ja toteutettu ja saimmekin kokea kaikkea mielenkiintoista niin Machu Picchua kuin Bolivian suola-aavikkoa ja Altiplanoa kuin Argentiinan viinitiloja. 

Ruotsi: Visby

Heinäkuun 2024 puolessa välissä teimme viikkoloppumatkan Ruotsin Gotlannin saarella olevaan pieneen ja viehättävään Visbyn kaupunkiin. Kaupunkia sanotaan ruusujen kaupungiksi, mutta niiden sijaan ihmettelin enemmän kaupungisssa olevia lukuisia kirkkojen raunioita sekä upeaa koko kaupungin ympäri kiertävää muuria ja muurissa olevia torneja. Lensimme Visbyseen Helsingistä Finnairin (Norran) suoralla lennolla ja majoituimme pienessä mutta kivassa Hotell Villa Borgenissa, joka sijaitsi mukavalla paikalla vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Suosittelen myös Gotlannin museota kohteeksi. Siellä esiteltiin erinomaisesti Gotlannin historiaa ja erityisesti viikinkien matkoja ja löytyneitä aarteita (rahoja, hopeaa, kultaa). 

Ruotsi: Visby, Gotlanti: Saint Karinin kirkon rauniot (rakennettu 1250 luvulla)

Tulevat matkat ja suunnitelmia 

Loppuvuodelle on tiedossa pari matkaa. Syyskuun lopussa suuntaamme viikoksi Montenegroon, jossa olemme käyneet kerran (vuonna 2011) Kotorissa päiväreissulla Kroatian puolelta. Tällä kertaa lennämme Norwegianilla Helsingistä suoraan Tivatiin, josta vuokraan auton viikoksi käyttöön. Reitti tulee olemaan nykyisen suunnitelmien mukaisesti: Kotor - itäinen Bosnia-Hertzegovina (Trebinje) - Niksic - Zabljak (Durmitorin kansallispuisto) - Podgorica (Montenegron pääkaupunki) - Sveti Stefan (Budva) - Tivat.  

Marraskuussa teen matkan Edinburghin, Skotlannin pääkaupunkiin, jossa olen viimeksi käynyt pikaisesti vuonna 2012. Nyt tarkoituksena on paremmin tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin sekä mahdollisesti tehdä yksi päiväreissu Highland alueelle (esim. Glencoe, jossa kävin myös edeltävällä matkalla).  

Tammikuun 2025 lopussa teemme kahden viikon matkan "kylmästä lämpimään". Kohteena on Costa Rica, joka on samalla ensimmäinen uusi maa Keski-Amerikassa. KLM lennot Amsterdamin kautta San Joseen (erittäin pitkät lennot jälleen kerran - noin 12 tuntia Atlantin ylitykseen). San Josesta vuokraan käyttööni nelivetoisen maasturin. Alustava reitti on jo suunniteltu majoituksia myöden. Ensin San Josesta kohti Karibian puoleisille rannoille Puerto Viejo de Talamancaan, josta sisämaahan Arenalin ja Monteverden ("pilvimetsät) alueille. Tämän jälkeen matka jatkuu Tyynenmeren rannikolle Playa del Cocoon, Playa Potreroon ja Samaraan (siis Costa Rican Samara, ei Venäjälle). Matkaan mahtuu niin luontoa ja viidakkoa kuin rantalomaa sopivassa suhteessa. Pura Vida!

Peru: Machu Picchu


Muita matkoja ei ole vielä varattuna mutta suunnitelmia on paljon. Bucket listan (päivitetty bucket lista artikkeli) eli ämpäri-listan mukaisesti katsottuna kenties vihdoinkin Iran, helpompi Madagaskar tai kenties taas kuukauden matka Etelä-Amerikan tai Keski-Amerikan käymättömiin maihin. Afrikan suunnalla kiinnostaisi myös Botswana, Zimbabwe tai Zambia. 

Vihdoinkin myös Pohjois-Korea on päättänyt avata rajat turisteille joulukuussa 2024, jotenka ehkäpä myös sinnekin voisi alkaa suunnittelemaan matkaa. Tosin se on erittäin helppo ja turvallinen maa, koska sinulle suunnitellaan kaikki valmiiksi mitä näet, mitä koet, missä liikut ja voit olla varma että "turvallishenkilöt" ovat aina läsnä, jopa hotellihuoneissa kuuntelun tai kenties jopa katselun kautta.  


  

22 kommenttia:

  1. Monipuolinen matkailuvuosi, jossa paljon hienoja kohteita! Myös tulevat kohteet vaikuttavat hienoilta, Botswana, Sambia ja Zimbabwe ovat mahtavia paikkoja. Madagaskar kiinnostaisi paljon myös itseäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Madagaskar tai ylipäätänsä Afrikkaan tekisi taas mieli toisiaan lähteä. Safarit, omatoimiset tai opastetut, ovat kiinnostavia kohteita.

      Poista
  2. Costa Rica on kiva! Koettakaa varmistaa, että näette laiskiaisia jossain. Ainakin meidän osaltamme se vaati joka kerta, että paikallisopas opasti mihin kohtaan siellä puiden latvoissa pitää katsoa, sillä ne ovat aika korkealla, ilmeisesti tyypillisesti. Jossain kohdin paikallisoppaalla oli myös kaukoputki ja osasi sen kautta ottaa hyviä kännykkäkuvia, siis meidän kännyköillä!
    Iran on taas sen verran maailmanpolitiikan polttopisteessä, että voi olla haasteellinen kohde. Afrikka ja siis Madagaskar onkin yllättäen "helpompi" suunta ehkä tulevana talvena. Botswana on myös minusta upea kohde, mutta tietysti myös Victorian putoukset Zimbabwen ja Zambian rajalla.
    Meidän talven uudet maat ovat vähän tiukassa, kun jätetään pois Tyynenmeren valtiot (turhan kaukana), sodassa tai muussa kriisissä rypevät valtiot, jäljelle jää lähinnä muutama Afrikan valtio, mutta katsotaan nyt, että saadaanko jotain Viroa ja Karibiaa eksoottisempaa kasaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Costa Ricassa ajattelin jossain kohteissa ottaa paikallisoppaan joka tuntee luonnon paremmin ja näin osaa myös paremmin löytää kohteet (eläimet ja kasvit).

      Tyynenmeren kohteet vaatisi mielestäni pidemmän ajan matkustaa, koska tosiaan niin kaukana että yhdessä maassa käyminen tulee turhan kalliiksi ja pitkäksi matkaksi. Toki myös kiertomatka Tyynenmeren valtiossa maksaa aikalailla, koska lentoja kohteiden välillä on rajallisesti ja laivalla niiden välillä liikkuminen taas kestää mutta voisi olla osaltaan mielenkiintoista, jos vaan niitä sattuisi löytämään. Teillä tosiaan käymättömiä maita alkaa olemaan jo niin vähän. Miten olisi Pohjois-Korea joka avaa "ovensa" taas turisteille loppuvuodesta? Myös Afganistanissa moni tuntuu jälleen matkustavan.

      Poista
  3. Luulin, että olitte vuorotteluvapaalla Etelä-Amerikan reissulla. Muistin, että suunnittelit moista. Reissunne oli kyllä upea, paljon ehditte kuukaudessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piti tosiaan olla vuorotteluvapailla, mutta se ei sitten onnistunut ja päätettiin lähteä normaalien vuosilomien puitteissa Etelä-Amerikkaan.

      Poista
  4. Todella hieno matkavuosi on teillä ollut. Onko antaa suositusta Sri Lankan kuljettaja/opaspalvelusta? Mistä tämän hankitte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sri Lankan kuljetuksen, oppaan ja majoitukset https://mango-vacations.com kautta.

      Poista
    2. Sri Lankalla pärjää ilman ulkopuolisia kuljetuksia ja oppaita. Reppu selkään ja reissaamaan, kyllä paikalliset neuvovat ja auttavat. Julkinen juna/bussiverkosto on todella hyvä. Hullua maksaa jollekin oppaalle 50 e päivä.

      Poista
  5. Kurja kuulla, ettei vuorotteluvapaa onnistunut :/ Mutta onhan teillä ollut huikea matkavuosi tähänkin asti - ja jatkuu vaan! :) Mä teen omasta matkavuodesta koostetta vasta loppuvuodesta, sillä olen sellainen tuuliviiri, ettei koskaan tiedä, minne päädyn :D En siis harrasta reissujen varaamista etukäteen...

    Costa Rica kuulostaa mahtavalta! Jään innolla odottamaan postauksia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pyrin itse varaamaan matkan hyvissä ajoin etukäteen jotta varmasti saan matkan (lennot) siihen ajankohtaan ja minulle sopivalla hinnalla, vaikkakin tänä vuonna tuli tehtyjä äkkilähtöpäätöksiä viikkoa ennen matkasta. Se toki näkyi erityisesti lentojen hinnassa.

      Poista
  6. Monipuolinen matkavuosi! Me kuulutaan myös tänä vuonna Wroclawissa käyneisiin, tykättiin tosi paljon. Krakova on ollut aiemmin Euroopan kaupunkikohdelemppari, mutta kompaktimman Wroclawin tunnelma viehätti ehkä sitäkin enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on ihan totta että Wroclaw on pienempi ja vielä tuntematon verrattuna Krakovaan ja vähemmän turisteja eikä näin kaikki ravintolat ole niin turistihinnoiteltuja kuin Krakovassa.

      Poista
  7. On siinä hienoja reissuja kerrakseen ja hyviltä kuulostavat myös tulevat suunnitelmat! Tuo Pohjois-Korea alkoi nyt ihan vähän kiinnostamaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pohjois-Korea olisi aika "utopistisin" kohde jonka voin kuvitella olevan tällä hetkellä. Turkmenistan seuraa heti perässä.

      Poista
  8. Ilmankos niin monella on juttua Wroclawsta ja minä ihmettelen, että mikä ihme ja ennen kaikkea, miksi.
    Minulla tämän vuoden teemana oli polvi ja sen saaminen kuntoon, mutta reissujalkaa vipattaa. Toistaiseksi olen kiertänyt kesästä lähtien kotimaata ja minulla on useita ideoita jo pelkästään sen suhteen. Syksy tulee liian varhain. Esimerkiksi tulevalle talvelle minulla ei ole suunnitelmaa. Saa nähdä.

    VastaaPoista
  9. Harmi, ettei teillä vuorotteluvapaa onnistunut. Se on niin paljon työnantajasta kiinni, miten asia etenee. Mun työpaikalla suhtaudutaan myös tosi nihkeästi v-vapaaseen, joten en sitä edes kysynyt alkutalveen, kun tiesin opintovapaan onnistuvan helpommin. Costa Rica kuulostaa kiinnostavalle. Ystäväni kävi siellä joitakin vuosia sitten ja kehui sen olevan upea luontokohde.

    VastaaPoista
  10. Elina / elinanmatkalaukussa30. elokuuta 2024 klo 22.09

    Voi harmi että tuo odotettu vuorotteluvapaa ei onnistunut! Onneksi pääsitte kuitenkin toteuttamaan noinkin pitkän reissun samoille suunnille. Kuulostaa hyviltä menneet ja tulevat reissusuunnitelmat! :)

    VastaaPoista
  11. Teillähän on todella upea reissuvuosi takana! Ja hienoja matkoja suunnitteilla. Kyllähän se niin on että työ tahtoo haitata harrastuksia (matkailua). Itse vaihdoin työpaikkaa viimekesänä ja sehän tietenkin vesitti kaikki lomat nollille, mutta onneksi nyt alkaa lomaakin olla jo kertynyt :D

    VastaaPoista
  12. Upeita reissuja takana ja horisontissa! Jään odottamaan erityisesti Trebinjeä ja Durmitorin kansallispuistoa, sekä mahdollista Iranin reissua, joka roikkuu itselläkin bucketlistalla.

    VastaaPoista
  13. Todella harmi, ettei vuorotteluvapaa onnistunut! Varsinkin, kun se nyt poistuu ilmeisesti kokonaan vaihtoehdoista kaikille. Hienoille reissuille olet kuitenkin jo päässyt tänä vuonna, ja lisää vielä edessä :)

    VastaaPoista
  14. Erittäin mukava postaus ja kiinnostavaa luettavaa. Tykkään muutenkin noista teidän matkoista, kun ne toteutetaan usein kiertomatkoina vuokra-autolla. Muutenkin tulossa taas upeita reissuja, pitää seurata jatkossakin.

    Erityisesti mieltä lämmitti tämä kohta: "Sen verran kuitenkin muutettiin perinteistä matkaohjelmaa että yhtenä hieman sateisena päivänä ajeltiin ympäri Prahaa raitiovaunuilla pääteasemalta toiselle käyden aina oluella ennen seuraavan linjan ajelua." Tämän tyypistä touhua tulee itsekin harrastettua, esim juurikin Prahassa.

    VastaaPoista