Info

Tervetuloa Reissu-Janin blogiin, joka on matkailuun ja matkustamiseen, erityisesti lentomatkustamiseen, keskittyvä sivusto. Löydät minut myös Instagramista: @reissujani

Angor Wat, Kambodza


Matkailuni innostukseni alkoi aluksi erämaa-vaellusten muodossa, joita tein lähes joka kesä 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun puoleen väliin - kymmenen vuoden aikana. Matkat suuntautuivat aluksi Suomen Lappiin, jolloin kävin tekemässä reissuja mm. Käsivarren erämaahan, UKK-puistoon, Kevon kanjoniin, Pallas-Hetta alueella sekä kahtena vuonna tein lähemmäs 400km vaelluksen Kalottireittiä pitkin Kautokeinosta Kilpisjärvelle ja edelleen Ruotsin Abiskoon. Kun olin nähnyt ja kokenut Ruotsin ja Norjan tuntureita tein myös vaelluksia Ruotsin Kebnekaiselle sekä Norjan Jotunheimiin - todella upeita maisemia. Tein myös muutamana talvena pidemmän talvivaellusreissun Ylläs-Pallas-Hetta alueilla. Eli vaelluksista tämä kaikki alkoi.

Reykjadalur, Iceland


Ensimmäisen lentomatkan tein vasta vuonna 1996, se olikin aikamoinen matka Helsingistä Taipeihin kestäen lähemmäs vuorokauden reitillä Helsinki-Kööpenhamina-Bangkok-Taipei. Matkalle mahtui niin myöhästymistä jatkolennoilta, upgradea business-luokkaan, jonotuksia lentoasemilla, isoja turbulensseja Bengalin lahdella sekä ensimmäinen jetlag-kokemus. Myöhemmin aloin pitämään kirjaa lennoistani ja lentoasemista, joissa olen käynyt - Reissu-Janin lennot sivustolta löydät tilastot.

Kazbegi, Georgia


Vuonna 2005 suuntasin ensimmäiselle pidemmälle kuukauden matkalle Keski-Eurooppaan autolla, jolloin tuli ajettua lähemmäs 10000km matka Suomesta aina Pohjois-Italian Domomiiteille. Matkan tarkoituksena oli alunperin päästä ajamaan Saksassa autobaanoilla silloisella turboahdetulla autolla - kulkihan se lähemmäs 230km/h., mutta myöhemmin totesin että pienemmät tiet ovat haastavampia ja mukavampia ajaa tehokkaalla autolla. Matka kulki reittiä Ruotsi-Tanska-Saksa-Itävalta-Italia-Sveitsi-Ranska-Luxemburg-Saksa-Tanska-Ruotsi - erityisesti mieleen jäi Saksan "Romantic Road", joka kulki Wurtzburgista etelä-Saksaan. Tällöin GPS-navigaattorit eivät olleet niin yleisiä, ja matkaa tehtiinkin perinteisten karttojen avulla aina välillä eksyen johonkin pienempään kylään tai kaupunkiin. En myöskään varannut majoituksia ennakkoon, vaan majoitusta alettiin aina etsiä kun saavuttiin johonkin kohteeseen. Välillä tämä oli helppoa ja välillä hieman haastavampaa - mutta aina löytyi majoitusta ja ruokaa, vaikka joissain paikoissa englantia ei osattu. Myöhemmin matkoilla hieman haastavampiin paikkoihin, kuten Kaukasuksella tai entisen Neuvostoliiton osa-valtiossa, tästä 'taidosta' keskustella henkilöiden kanssa ilman yhteistä kieltä on ollut apua. Hymy ja tyyneys myös auttavat todella paljon.

Transnistria ("maa" Moldovan ja Ukrainan välissä)


Eräänä päivänä päätin kirjoittaa listan maista joissa olin käynyt - lukema vuonna 2005 oli 20 käytyä maata, ja aloin myös tarkastelemaan karttoja tarkemmin että missä en ollut vielä käynyt. Edeltävä Keski-Euroopan matka oli myös mennyt hyvin ilman mitään isompia ongelmia, pärjäsin ulkomailla hyvin, ja samalla tuli nähtyä erittäin hienoja paikkoja - ja tämä sai oikeastaan aikaan isomman kipinän matkusteluun Suomen ulkopuolelle. Tämän jälkeen aloin suunnittelemaan ja tekemään matkoja maihin ja paikkoihin joissa en ollut vielä käynyt. Maita alkoi "kertymään mittariin" kiihtyvällä tahdilla oikeastaan vuodesta 2010 alkaen. En tunnista itsessäni mitään puritaanista "maabongaria",  koska haluan viettää kohdemaassa usein vähintään viikon tai kahden, jotta edes jotenkin pääsen kiinni kulloisenkin maan kulttuuriin ja tapoihin. Toisaalta kymmenen vuoden aikana 2010-2019 - kävin 61 uudessa maassa, kun tätä ennen olin käynyt 25 maassa.

Milford Sound, New Zealand


Tämä Blogi sai alkunsa lokakuussa 2014 kun aloin suunnittelemaa pidempää kolmen kuukauden matkaa Kaakkois-Aasiaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Tällöin olin käynyt jo 52 maassa - suurimmaksi osaksi Euroopan maita kiertäen. Aluksi tarkoituksena oli kirjoittaa matkan eri vaiheista, jotta koti-Suomessa olevat läheiset voisivat seurata missä milloinkin matkustan - ja samalla jo jakaa kokemuksia suoraan matkan päältä sanoin ja kuvin. Tämän jälkeen olen kirjoittanut lähes jokaisesta vapaa-ajan matkastani blogiin artikkeleja, joissa kuvaan niitä tuntemuksia (fiiliksiä), havaintoja mitä matkan aikana olen kokenut.

Pyrin aina kirjoittamaan "päivän päätteeksi" artikkelit, jotta pystyn välittämään juuri sillä hetkellä olevat kokemukset. Toki muutan kerran (esim. Kuubassa) internet-yhteyksien puute muutti suunitelmia, ja kirjoitinkin artikkelit vasta matkan jälkeen.

Havanna, Cuba - kirjoittaja Cadillacin ratissa


Matkailufilosofiani on:

  • Omatoimisesta tehtyjä matkoja uusiin kohteisiin, mutta myös vanhoihin tuttuihin paikkoihin mutta eri näkökulmalla 
  • Omatoiminen suunnittelu on tärkeä ja oleellinen osa matkailua - voin hyvin suunnitella matkan useampia kuukausi ennen matkalle lähtöä. Matkoja voi olla suunniteltu useampikin "valmiiksi"
  • Majoitus pienissä hotelleissa tai B&B majoituksessa - nykyään pyrin varaamaan majoitukset jo etukäteen
  • Lennot kohteeseen 'mahdollimman' edullisesti - netistä etsien
  • Useampi päivä tai viikko yhdessä kohteessa antaa enemmän
  • Vuokra-autolla pääsen liikkumaan helpommin kuin julkisilla - tosin poikkeuksia on (esim. Japani)  
  • Syön ja maistan paikallisia ruokia - eli ei siis mitään pastaa Kaukauksella vaan khinkalia, lihavartaita, khachapuria ("georgilainen pitsa") ja Skotlannissa haggista. 
  • Rannalla en jaksa maata, vaan kierrän enemmänkin paikkoja
  • Matkatavaroissa "less-is-more" eli käsimatkatavaroilla voin hyvinkin tehdä kahden viikon matkan. Vuosien varrella optimointi on tehty ja opittu mitä tarvitaan ja mitä ei, eli en enää kirjoita mitään tavaralistoja mitä pakata. Matkalaukut olen vaihtanut "duffel bageihin" (retkikuntalaukku) - toimivat erittäin hyvin niin kaupunkimatkoilla, automatkoilla tai vuoristossa. 

Tervetuloa Reissu-Janin kanssa matkalle ympäri kiinnostavaa Maapalloa - tuota pientä planeettaa maailmankaikkeuden keskellä.


Ayers Rock (Uluru), Australia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti