lauantai 2. marraskuuta 2024

Kymmenen vuotta matkablogia

Tänään Reissu-Janin matkablogi täyttää kymmenen vuotta! Matkablogi syntyi vuonna 2014 kun olin lähdössä kolmeksi kuukaudeksi Kaakkois-Aasiaan ja Oseaniaan ja halusin dokumentoida matkan vaiheita perheeni nähtäväksi. En koskaan ajattelut että tämä kirjoittaminen tulisi kestämään näin pitkään ja välillä on ollut kausia jolloin olen ajatellut kirjoittamisen vähentämistä tai jopa lopettamista. Erityisesti kun katsoo nyt taaksepäin mitä viiden vuoden aikana on tapahtunut niin vuosien 2020-2022 välisissä kun matkustus oli hieman hankalaa pandemian vuoksi sekä vuonna 2022 minulta löydetty kasvain ja sen leikkauksesta toipuminen olivat sellaisia haasteita joissa tämä blogin toiminta oli lähellä loppua. Kirjoitin viisi vuotta ajatuksia matkablogista ja löydät ne Matkablogi 5 vuotta jutusta. Tämä artikkeli on blogin 356 teksti eli viiden vuoden aikana on uusia juttuja tullut yhteensä 142 kappaletta. 

2023: Pakistan - Hindukush mountain area

Miten "bloggaus" on sitten vuosien saatossa muuttunut vai onko se? Selvästi on. Aiemmin kirjoitin juttuja suoraan tien päältä eli matkoiltani, mutta nykyään kirjoitan jutut vasta matkalta paluun jälkeen koska näin voin kenties jäsentää kertomuksia paremmin ja matkalla voi keskittyä täysin matkustukseen eikä juttujen tuottamiseen siinä välissä. Toki raportoin myös suoraan matkoiltani Instagram tilin @ReissuJani kautta. Matkakertomukseni kirjoitan nykyään lähes täysin päiväkohtaisesti eli mitä kyseisen päivän aikana on nähty ja koettu, matkareitistä päiväkirjan omaisesti sen sijaan että kirjoittaisin tarkasti paikan nähtävyyksistä tai historiasta koska niistä löytyy netistä jo valmiiksi tietoa esim. wikipedian kautta. 

2014: Australia - Great Ocean Road, Twelve Apostles


2015: Kambodza - Siem Reap

Lukijoita blogilla on ollut kokoajan enemmän, kenties 3000 per kuukausi. Varsinkin suositut kohteet (tänä vuonna erityisesti Puolan Wroclawista tai Kreikka aiemmin) saavat paljon lukuaikaa, kun taas matkakertomukseni esim. Turkmenistanista tai Bhutanista ovat jääneet vähemmälle. Tietoisesti jos kirjoittaisi suomalaisten suosikkikohteista niin myös lukijoita tulisi enemmän. Ajattelen niin että kirjoittamalla kenties suomalaisille hieman tuntemattomista kohteista heräisi heillä kiinnostusta matkustaa kenties hieman vähemmän vierailuihin kohteisiin. Osa nykyään turistien suosimista kohteista alkaa olemaan jo niin ruuhkaisia varsinkin Euroopassa. 

2016: Kuuba, Havanna

2017: Tadjikistan - Bulunkul lake area

Itselleni matkailu on vuosien aikana antanut paljon. Tutustuminen uusiin kulttuureihin, paikallisiin ihmisiin ja kohteisiin on ollut kiinnostavaa. Näkemällä ja kokemalla eri paikkoja sitä ehkäpä oppii ymmärtämään paremmin erilaisia ihmisiä ja heidän tapojaan. Vaikka uskonto, tavat ja maailmankatsomus voi olla erilainen mitä meillä suomalaisilla, niin kuitenkin elämän perustarpeet ovat meillä samanlaiset: tulla hyväksytyksi osaksi yhteisöä, elää rauhaisaa elämään rakkaiden ja tärkeiden ihmisten kanssa sekä kokea onnellinen ja turvallinen elämä. Valitettavasti näin ei ole kaikkialla maailmassa. Oikeasti meillä Suomessa asiat ovat erittäin hyvin ja olemme jostain kumman syystä jo vuosia olleet "maailman onnellisin kansa", vaikka välillä marraskuun pimeydessä räntäsateessa ja korkean verotuksen maana se voi tuntua välillä hieman haastavalta. Kuitenkin haluan matkustaa kohteisiin joissa elämän peruspilarit eivät välttämättä ole niin hyvin tuettuina kuin meillä Suomessa ja sitten palata takaisin tähän "katajaisen kansan" maahan.

2018: Bhutan - Tiger's nest

2019: Venäjä - Baikal järvi, Siperia


Koska pidän tilastoista niin tässä vielä matkailun saldoa sen kymmenen vuoden ajalta kun olen tätä blogia pitänyt:
  • Olen käynyt kymmenen vuoden aikana 48 uudessa maassa, joista viimeisen viiden vuoden aikana 15 uudessa maassa. Kaikilla muilla mantereilla olen vieraillut paitsi Etelämantereella. Yhteensä olen käynyt 100 maassa 197 maasta. Tavoite oli joskus vierailla kaikissa maailman maissa mutta tähän on tullut muutosta. Matkustan mielummin niihin maihin jotka minua kiinnostavat todella kuin että pakonomaisesti yrittäisin juosta kaikissa maailman maissa ainakaan kun olen vielä työelämässä. 
  • Olen kirjoittanut blogiin tosiaan jo 356 artikkelia, eli keskimääriä 35 juttua vuodessa.
  • Olen matkustanut ulkomaille keskimäärin viisi-kuusi kertaa vuodessa. Nykyään suosin pidempiä matkoja joissa kohteissa ollaan viikkoja kuin päiviä jo senkin vuoksi että uudet maat tai matkakohteet alkavat olemaan kaikki useamman lennon päässä Suomesta. Pidän myös itselleni tärkeänä viettää aikaa kohteessa pidempään kuin että nopeasti "bongaisin" uuden maan päivän tai pari aikana. 
  • Olen matkustanut maailmassa kaikilla sen ilmastovyöhykkeillä arktiselta tundralta viidakkoon ja meren rannoilta vuorille ja aavikoille. Näin ollen olen myös kokenut äärimmäisiä olosuhteita lähes neljänkymmenen pakkasasteesta Lapin kaamosvaelluksilta aina Kyzylkumin aavikon +54 asteen lämpötiloja. Vuosikymmenten vaellus- ja eräilykokemukset ovat kenties auttaneet tässä sopeutumaan ja omaksumaan aiemmin opittuja taitoja sekä kasvattamaan sitä niin kuuluisaa resilenssiä.  
2020: Tunisia - El Jem


2021: Namibia - Sossusvlei 

Matkablogin tulevaisuus? Kymmenen vuotias matkablogi alkanee olemaan aika pitkäikäinen keskimäärin Suomessa vaikka löytyyhän sitä huomattavasti pidempään matkustaneita ja blogia kirjoittaneita, kuten kenties Suomen kuuluisin Meriharakka, joka jatkaa olemassa oloaan jo kolmatta vuosikymmentä. Itse pyrin kirjoittamaan niin pitkään matkoista kun se itselleni tuntuu mielekkäältä harrastukselta. 


2022: Oman - Hajar vuoristossa

2023: Pakistan - Karakoram Highway, Passu

Tulevia matkoja? Minulle vielä työelämässä olevana matkailun "vuosikellon" mukaan tähän aikaan vuodesta ei ole vielä paljon matkoja varattuna mutta toki suunnitelmia on paljonkin. Seuraavaksi matkustan vielä marraskuun aikana Skotlantiin ja tammikuun perinteinen "kylmästä lämpimään" matkan teen Keski-Amerikkaan Costa Ricaan. 

2024: Bolivia
 
Tähän lopuksi se "matkalaulu", joka sopii tunnelmaan ja on yksi suosikkini.. Mä meen (J. Karjalainen):

Taas mennään, en tiedä mihin, mutta mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.

Yksinäinen lähtöportin printteri, on boarding tunnari.
Tämä vanha retkikuntakassi, on ainut matkakaveri.

Hei hei musta tuntuu, että mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.

Ei kukaan ole pyytänyt lähtemään.
silti tuskin loman ajaks' paikoille jään.

Niin kuin tuntematon tie, 
seikkailut eteenpäin vie.
Vähät varusteet kassissa,
määränpää missä lie.

Älä kysy, mikä saa mut lähtemään.
En sitä tiedä, kovin hyvin aina itsekkään.

Mut niinkuin kaikki matkoillaan,
ikävoivät rakkaitaan,
niin minä myös reissuilani,
se saa mut kulkemaan.

Hei hei musta tuntuu, että mä meen.
Kuin kulkuri matkaa, uutta reissua teen.
Ja mä meen.

Alkuperäinen sanoitus J. Karjalainen
Uusi sanoitus "Reissu-Jani"

... "ja matka jatkuu.... "