torstai 11. heinäkuuta 2024

Bolivia - La Paz

Titicaca-järven rannoilta suuntasimme pariksi päiväksi Bolivian hallinnolliseen pääkaupunkiin La Paziin. Bolivian nimellinen pääkaupunki on Sucre, La Paz on maailman korkeimmalla sijaitse pääkaupunki 3250-4100 metrin korkeudessa isossa vuoristoissa laaksossa jossa riittää ylä- ja alamäkiä. Kaupungin kansainvälinen lentokenttä taasen sijaitsee viereisessä El Alton kaupungissa joka sijaitsee Altiplanolla ja ylängöllä 4100 metrin korkeudessa. Se on puolestaan maailman korkeimmalla sijaitseva kansainvälinen lentoasema ja kiitotie on huomattavan pitkä johtuen korkeudesta ja vähäisestä hapen määrästä. Olimme jo hyvin akklimatisoituneet korkeaan ilmanalaan jotenka emme joutuneet enää haukkomaan happea eikä korkeus tuottanut mitään muutakaan ongelmaa. Majoituimme pariksi yöksi Casa Fusion Boutique hotellissa jonka välittämässä läheisyydessä oli keltaisen linjan köysiradan yksi väliasema. Ensimmäisen päivän iltana kävelimme vain lähistöllä Plaza Espanjan ympäristössä jossa kävimme syömässä.

La Paz ja punaisen linja köysirata


Torstai 13.6.2024

Aamusta lähdimme ensin käymään kaupungin alaosissa sijaitsevassa Kuulaaksossa (Valley of Moon), joka on geologisesti erityinen paikka jossa vesi ja tuuli on muodostanut saviseen ja hiekkakiveen mielenkiintoisia kallio muodostelmia. Kävelimme ns. 45 minuutin kierroksen alueella. Paikka on kuulemma saanut nimensä siitä että Neil Armstrong oli ollut viereisellä golf-kentällä pelaamassa ja paikalliset kysyivät että muistuttaako paikka kuuta, johon hän vastasi myöntävästi. No Kuun Rauhallisuuden meri oli aika tasainen paikka (kuvien perusteella) verrattuna Valley of Moon paikkaan.

Moon Valley - Valley of Moon, La Paz



 

Kuulaaksosta ajoimme keltaisen köysiratalinjan pääteasemalle (Libertador) ja ajoimme sillä ylös 4100 metrin korkeuteen (matka-aika 15 minuuttia) 3.9 kilometriä pitkällä linjalla Mirador asemalle, josta vaihdoimme hopean väliseen linjaan, jonka varrelta pystyi katselemaan alla olevia suuria markkinoita. Lopuksi ajoimme vielä punaisella linjalla alas La Pazin keskustaan Estacion Central nimiselle asemalle. La Pazissa on yhteensä 11 eri köysiratalinjaa (Mi Teleferico) jotka toimivat osana julkista liikennettä, ja se olikin varsin näppärä tapa liikkua kaupungissa jossa korkeuserot ja liikenneruuhkat ovat huomattavat. 


La Paz - keltainen linja


Hopea linja - huomaa asumukset jyrkänteen reunalla


Asemalta kävelimme lähistöllä oleviin vanhoihin espanjalaisten kortteleihin Calle Jaen kadulle, jonka varrella oli paljon pieniä design liikkeitä ja erityisen kiinnostava oli Mamami Mamami galleria, josta löytyikin erittäin hienoja maalauksia ja veistoksia. Värit olivat erittäin voimakkaat ja maalaukset perustuvat aimara-heimon perinteisiin. Olimme aikeissa ostaa erään maalauksen, mutta päädyimme  ostamaan siitä kankaalle tehdyn vedoksen. 



Gallerista suuntasimme La Pazin pääaukiolle, Plaza Murillolle jolla hetkeä aiemmin oli ollut iso mielenosoitus (viikkoa myöhemmin kun olimme jo Argentiinassa samaisella aukiolla yritettiin tehdä sotilasvallankaappausta). Aukion reunoilta löytyy presidentin palatsia, uutta parlamenttitaloa korkeassa ei-niin-hyvin-maisemaan-sopivassa pilvenpiirtäjässä sekä iso San Fransciscon kirkko jossa kävimme myös sisällä. Vanhan parlamenttitalon kello oli hauska - väärin päin olevat kellon ajat ja kello pyöri toiseen suuntaan. Tämän "idea" oli saanut Bolivian aiempi presidentti Morales, jonka mukaan se symbolisoi sitä aika kääntyi näin takaisin ennen espanjalaisten valloittajien saapumista. 

Entinen parlamentti rakennus, taustalla uusi parlamentin rakennus. Kello pyörii vastapäivään.

Aukiolta kävelimme kahvibaariin (Hb Bronze Coffeebar), mutta ei ihan perinteiseen "StarBucksiin" vaan paikkaan missä pystyi valitsemaan kymmenistä eri kahvilaaduista itselleen sopivan ja noin viidestä eri keittotavasta mieluisimman. Hintahaitari oli suuri muutamasta dollarista aina yli sataan dollariin., jotenka tarkkana piti olla ettei kahvista tullut ihan tolkuttoman kallista. Toki tarjoilija selvitti hyvällä englannille eri papujen ominaisuuksia ja mikä keittotapa olisi parasta sille ottaen huomioon asiakkaan mieltymyksen kahvin suhteen. 

Hb Bronze Coffeebar 

Tämä kahvi tarjoiltiin "konjakkilasista" - kuumana hieman polttava juoda

Iltapäivän lopuksi kävimme vielä "Noitien markkinoilla" (The Witches Market) kadulla mistä turistirihkaman lisäksi oli ostettavissa kaikenlaista taikauskoon ja vanhoihin perinteisiin liittyviä tuotteita kuten laaman sikiöitä, joita on tapana haudata uuden talon perustuksiin tuottamaan onnea. 

Laaman sikiöitä ja pieniä kuolleita laaman poikasia

Palasimme iltapäivän lopulla hotellille ja lähdimme etsimään missä syödä lounasta, mutta suurin osa ravintoloista olikin kiinni ja avautuivat vasta myöhemmin illalla. Kävelimme alas ja ylös kaupunkia ja päädyimme lopulta ostamaan kaupasta ruokatarvikkeita (leipää, juusto, makkaraa, olutta...) joita auringonlaskun aikaan palasimme hotellin huoneeseen syömään. Seuraavana aamuna meillä olikin herätys klo 4 jälkeen, koska meillä oli tiedossa aikainen lento Boliviana de Aviacion yhtiön Boeing 737-800 koneella La Pazista Bolivian eteläosissa sijaitsevaan Uyunin kaupunkiin. 

La Pazin kaupunki kaikessa kaoottisuudessaan ja maastonmuotoineen oli erittäin mielenkiintoinen kohde, ja siellä olisi voinut viettää pari lisäpäivää. Mutta matkan oli jatkuttava ja seuraavana vuorossa oli maailman ison suolatasanko (Salar de Uyuni) sekä Bolivian ylängön ihmeelliset laguunit ja tulivuorten alueet. 

 



24 kommenttia:

  1. Boliviaan olisi hauskaa tutustua enemmän. Myös la Paz kiinnostaisi, todella hienon näköisiä nuo köysiradat, mutta epäilemättä kätevä tapa liikkua tuolla. Ja mainiolta kuulosti myös kahvibaari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. La Paz oli tosiaan mielenkiintoinen paikka ja kunnon baristan tekemät kahvit olivat erinomaisia.

      Poista
  2. Karunkauniilta näyttää La Paz ja tämä saattaa nyt olla maailmanhistorian ensimmäinen La Paz -postaus, jossa ei valiteta korkeasta ilmanalasta johtuvaa päänsärkyä, huonoa oloa ja vetämätöntä oloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä tässä vaikutti se olin ollut jo pari viikkoa yli 3600 metrissä, jolloin olin riittävästi "akklimatisoitunut" korkeaan ilmanalaan. Jos tuonne olisi suoraan merenpinnalta saapunut niin tilanne olisi voinut olla hyvinkin toisenlainen.

      Poista
  3. Jee! Ihana lukea Boliviasta ja La Pazista, kun olin itse siellä puolitoista vuotta sitten. Kahvilabaari jäi kokematta, mutta muuten näytti tutulta. Tuo noitien markkinat oli kyllä outo sekoitus krääsää ja ihan paikallisten tarpeisiin mm. noita laaman sikiöitä. Monen moiseen vaivaan oli lääkettä ja troppia muutenkin. Köysirata on todella tarpeen tuolla ja onkin kyllä todella hyvin toimiva systeemi. Jos huvittaa kurkkia mun versioni La Pazista, tästä https://hipaisujamaapallolla.fi/la-paz-bolivia-maailman-korkeimmalla-kokottava-paakaupunki/ pääsee katsomaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu sinullakin La Pazissa ja samoissa kohteissa on tullut käytyä.

      Poista
  4. Bolivia lienee listalla sitten joskus, kun edistyn Etelä-Amerikkaan asti. La Pazista jäi kiinnostamaan erityisesti nuo noitamarkkinat. Olen käynyt vastaavilla Mexico Cityssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa Mexicossa sekoittua myös paikalliseen uskomukseen eli asteekkien ja mayot suhteen nämä markkinat.

      Poista
    2. Nykypäivänä suurin vaikuttaja on Santa Muerten kultti. Tuo Pyhän Kuoleman pyhimyksen palvonta on saanu tosi paljon jalansijaa katoliselta kirkolta, kun ihmiset on pettyny kirkon toimintaan ja henkiseen tukeen elämän vaikeuksissa. Alunperin Santa Muertea palvoi vaan rikolliset, mutta nykyään myös tavalliset ihmiset. Toki siinä koko kultissa on taustavaikuttajana meksikolainen suhtautuminen kuolemaan, ja se juontaa juurensa just menneiden alkuperäiskansojen uskomuksiin.

      Poista
  5. Onpa mielenkiintoinen kohde! Ja nuo köysiradat vaikuttavat varsin näppäriltä - ja toki niissä on myös maisemat kohdillaan :) Noita jyrkänteen reunalla olevia taloja jäin katsomaan pidemmäksi aikaa... En tiedä, uskaltaisinko siellä asua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Talot jyrkänteen reunalla olivat hämmästyttävä näky, mutta tuolla on tonteista niin paha pula että ihmiset rakentavat asumuksensa siihen mihin pystyy.

      Poista
  6. La Paz näyttää mielenkiintoiselta. Enpä ihmettele, miksi pohditte, että olisi voinut olla kauemminkin. Oliko Bolivia turvallinen liikkua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En kokenut mitään turvattomuutta Boliviassa liikkuessa, en edes La Pazissa auringonlaskun jälkeen mutta sieltä(kin) löytyy paikkoja joihin turistin on turha lähteä koettamaan onneaan, varsinkin köyhempien lähiöt.

      Poista
  7. Oli kyllä mielenkiintoinen artikkeli ja aivan loistava tuo köysiratasysteemi! Välillä mietityttää nuo ruokailuajat eri maissa. Meillähän toitotetaan että ei saa syödä enää iltaisin tai olet tuhon oma, kun taas suurin osa maapalloa nauttii pääateriansa todella myöhään. Ja ravintolat avaavat ovensa sen mukaisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nähtävästi täällä noudatettiin espanjalaistyylisiä ruokailuaikoja vaikka lämpötilan suhteen siihen ei olisi ollut tarvetta toisin kuin esim. Välimeren maissa. En itsekään pidä siitä että alkaa syömään mitään isompaa enää klo 20 jälkeen mutta joskus matkoilla sitä on vaan sopeuduttava ruokailuaikoihin.

      Poista
  8. Aina joskus pysähdyn miettimään sitä, että maailmassa on monen monta isoa kaupunkia, joissa turisti kuin turisti sitten kuitenkin kokee ne samat puoli tusinaa kohdetta - näin selvästikin La Pazin osaltakin.
    Mainitsemiesi lisäksi me vietimme jonkin verran aikaa keskusaukiolla ja siitä kohti noita noitatarvikkeita myyviä katuja kohti katsellen paikallisia käsitöitä, joista jotkut oikeasti houkuttelivatkin, mutta kun ennakoin käytön jäävän kuitenkin tosi vähäiseksi, niin eipä tullut mitään ostettua. Myös ensimmäisenä korkeana kohteena Iguassun putousten ja Paraguayn jälkeen korkeus oli kyllä aika jäätävää, siis olon kannalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkäpä turistitoimistot näyttävät helposti ne samat kohteet mitä muutkin toimistot, ja varsinkin jos turisti ei osaa vaatia mitä haluaisi nähdä tai ei ole ollut aikaa aiemmin kaupunkiin tutustua. Tripadvisorin Top 10 kohdetta nähtävästi on ne missä turistit käyvät tai käytetään.

      Poista
  9. La Paz on kaupunki jonka pandemia "varasti" meiltä, mutta ehkä joskus vielä. Tuon jyrkänteen reunalla en kyllä haluaisi asua.

    VastaaPoista
  10. Tämä ei olisi minun paikkani. Inhoan korkeita paikkoja ja köysiratoja. Liikkumisesta tuolla ei yksinkertaisesti tulisi mitään.

    En oikein tiedä miten pärjäisin korkeassa ilmanalassa. En ole koskaan ollut niin korkealla, että siitä olisi tullut mitään oireita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkean ilmanalan vaikutuksia on vaikea arvioida että tuleeko niitä vai ei. Kuulemma naisille niitä tulee keskimäärin vähemmän kuin miehille eikä sitä tiedetä miksi näin on - ehkäpä isompi massa voi olla syynä. Lääkkeillä niitä voi hieman estää - ainakin päänsärkyä jota minulla oli muutamana päivänä.

      Poista
  11. Mielenkiintoinen kaupunki. Aluksi ihmettelin niitä värireittejä, mutta selvisihän se kertomuksesta. Korkean paikan kammoiselle haastavaa seutua. Siksi onkin oikein mukava lukea toisen reissaajien kokemuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. La Paz tyylistä tai tapaista kaupunkia en muista aiemmin nähneen tai kokeneen. Ainutlaatuinen paikka sanoisin.

      Poista
  12. Näyttää kiinnostavalta paikalta ja kyllähän tuolla mielellään tutkisi paikkoja vielä vähän lisää. :) Nuo värikkäät talot houkuttelevat tutustumaan eniten. Omaa reissua odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Värikkäiden talojen ympäristössä olisi ollut kiva kävellä. Nyt vaan ajoimme hissillä niiden "yli".

      Poista