lauantai 3. helmikuuta 2018

Olomouc - Vara-Praha

Olomouc sijaitsee Tshekin tasavallassa, Määrissä (Moravia), ja kuuluu yhteen upeimmista kaupungeista Tshekeissä. Se on kuin pienois-Praha, ilman Kaarlen sillan vyöryviä turistilaumoja ja selfie-tikkujen väistelyä. Olomoucin historia ulottuu yli tuhat vuotta taaksepäin, ja se on ollut aikoinaan 1100-luvulta lähtien Määrin alueen pääkaupunkina aina 1600-luvulle asti kunnes 30-vuotisen sodan aikana, jolloin me - suomalaiset (ja ruotsalaiset) kävimme sen tuhoamassa. Saman kohtalon koki muukin paikkakunta Keski-Euroopassa, mm. Prahan Mala Stranan kaupunginosa tuhottiin myös hakkapeliittojen toimesta. Huolimatta suomalaisten tuhoamisvimmasta Olomouc rakennettiin uudestaan, ja edustaa tyyliltään nyt 1600-1700 luvun rakennustyyliä - ja muistuttaa todellakin Prahaa.


Olomoucin astronominen kello

Kävin tammikuussa 2018 Prahan matkan yhteydessä Olomoucissa päiväretkellä. Prahasta pääsee Olomouciin helpoiten junalla noin kahdessa ja puolessa tunnissa. Junalippu maksoi noin 15€ meno-paluu LeoExpress junalla. Matkalla voi ihailla upeaa Tshekin maan maaseutua - juna kulkee välillä erittäin upeissa maisemissa jokilaaksoja seuraten.

Olomoucin uhkea rautatieasema

Olomoucin vanhaan keskustaan pääsee asemalta joko kävellen (noin 20 minuuttia) ja raitiovaunulla. Vanha keskusta on muodoltaan näppärän pieni, länsipäässä olevat pieni- ja suuri aukio, ja itäpäässä kohoaa Määrin alueen korkein torni joka kuuluu Pyhän Vaclavin katedraaliin. Itse suunnistin ensin katsomaan suurella aukiolla olevaa kaupungintaloa ja Pyhän Kolminaisuuden patsasta, joka kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon. Patsas on rakennettu 1700-luvun alkupuolella, ja todella upean näköinen, mutta hieman tummentunut patsas.

Pyhän Kolminaisuuden patsas - suurella aukiolla
Varsinainen syy Olomouciin tuloon ei kuitenkaan ollut patsas, vaan kaupungintalon seinässä oleva astronominen kello. Tämä on samanlainen kuin Prahssa oleva kuuluisa astronominen kello, mutta henkilöt on vaihdettu kommunistisen ajan alussa edustamaan sen ajan ihanteita - sepät takovat rautaa, työläisiä ja urheilijoita - ja myös taustalla oleva mosaiikki edustaa oman aikakautensa ihanteita. Kellon lyödessä tasan alkaa kolmen-neljän minuutin soitto, joka sekin -- kuten Prahassa - päättyy kultaisen kukon lauluun. Täällä kiekuminen oli hieman metallinen - sosialismin tyyliin. Kello oli kyllä erittäin tyylikäs ja erilainen - suosittelen tutustumaan.


Olomoucia - pienen aukion arkkitehtuuria
Kelloshown jälkeen kävin tutustumassa erittäin hyvää panimoravintolaan Svatovaclavsky Pivovariin, jossa saa maistella heidän omia oluita - erittäin hyviä sellaisia, sekä nauttia hyvästä ja edullisesta ruuasta. Hinnat Olomoucissa ovat noin 40-50% edullisemmat kuin Prahassa (olut Prahassa: 2€, Olomoucissa: 1.4€). Ravintolan yhteydessä on myös olutkylpylä - Beer Spa, jossa pääsee kylpemään oluen joukkoon ja juomaan olutta niin paljon kuin jaksat. Ravintolasta oli sitten muutaman sadan metrin matka itse katedraaliin, joka on sisältä aika hulppea - vähän kuin Vituksen katedraali Prahassa.

Olomoucin vanhaa keskustaa


Iltapäivästä kävin vielä tutustumassa muutamiin kahviloihin ja (olut)ravintoloihin Olomoucin pienellä aukiolla. Suosittelen ainakin Pod Lipamia, joka sijaitsee upeassa kellaritiloissa.

Pod Lipamin kellariravintola

Mikäli Praha on jo tuttu voin todellakin suositella tätä paikkaa - varsinkin keväällä tai kesällä tai matkaa Cesky krumloviin, jossa kävin elokuussa 2016. Muita vinkkejä Prahaan löydät täältä.


Pilsner Urquell 

1 kommentti:

  1. Mulla on kaksi Erasmus kaveria tuolta ja tässä in itseasiassa ollut keväälle suunnitelmissa reissu tuonne jos sain saadaan porukka kasaan. Vaikuttaa siltä, että olis varsin jälleennäkemisen arvoinen paikka tämä!

    VastaaPoista