lauantai 24. helmikuuta 2024

Sri Lanka - Mirissa ja Galle

Sri Lankan matkan viimeisenä kohteena oli neljän päivän rantaloma Mirissassa ja sieltä palasimme kahdeksi päiväksi Negomboon. Olimme jo matkanneet Sri Lankassa kymmenen päivää kiertäen eri kohteita pohjoisessa ja keskisessä Sri Lankassa. Nyt oli aika ottaa lomaa lomasta. Kerron myös ajatuksia Sri Lankasta kohteena sekä matkan toteutuneista kustannuksista. 

Mirissa beach

Maanantai 29.1.2024

Ajoimme Yalasta Mirissaan hyväkuntoista moottoritietä, joka kulkee hieman sisämaassa. Moottoritiet Sri Lankassa ovat maksullisia ja se ehkäpä näy siitä että tiet olivat oikeastaan tyhjiä. Matkalla Mirissaan ajoimme Mataran kaupungin kautta ja tässä kohtaa tuntui kuin olisimme tulleet toiseen maahan: Sri Lankan rannikkoa kiertävät pitkät hiekkarannat ja luonnollisesti myös rantalomaturistit tulevat näille alueille. Hotelleja hotellien vieressä. Turisteja kaduilla ja rannoilla. Rannikolla on useampia kymmeniä eri kohteita joita valita kohteeksi: Tangalle, Mirissa, Weligama, Unawatuna, Hikkaduwa, Bentota jne. Jotkin rannoista ovat parempia uimiseen ja jotkin taas enemmänkin vaikkapa surffaukseen. 

Alunperin meidän piti olla Mirissassa vain kolme päivää ja sitten siirtyä kahdeksi päiväksi Bentotaan ja sieltä Colombon kautta kentälle, mutta muutimme matkasuunnitelmia tosiaan niin että Mirissassa ja sen lähiympäristössä neljä päivää ja lopulta kaksi päivää Negombossa. Mirissassa majoituimme Mirissa beachin välittömässä läheisyydessä heti rantatien toisella puolella olevassa Randiya Sea view resort hotelliin, joka ei nyt ulkoisesti kovin paljon houkutellut ja sen allasalue on hyvin pieni. Huone oli perus-siisti ilmastoinnilla ja isolla parvekkeella. Hotellin aamiainen oli keskimääräistä "vähäisempi" ja tasoltaan muita matkan kohteita "heikompi" mutta kuitenkin riittävä pois lukien kahvin, jota todellakaan ei ollut aina saatavilla kun sitä keitettiin pienellä keittimellä. Mutta rantalomalla oltiin niin hotellissa käytiin oikeastaan vain nukkumassa ja lähistöltä löytyi kymmeniä ravintoloita sekä hyvä ruokakauppa. 

Mirissan ranta on noin pari kilometriä pitkä ja osa sopinee hyvin myös uintiin vaikkakin aallot olivat suuret. Ensimmäisenä "lomapäivänä" kävelimme tutkimassa rannan tarjontaa ja päädyimme lopulta lounaalle Salt nimiseen rantaravintolaan, jonka tarjonta ja ruuan laatu olivat ihan hyviä ja kävimme myös muutamana muunakin päivänä siellä myöhäisellä iltapäivälounaalla. Päivisin ravintoloiden eteen levitetään rantatuoleja ja varjoja, mutta iltaisin paikalle tuodaan pöytiä ja tuoleja sekä kylmäaltaita joista voi valita meren herkuista mitä nyt itselleen haluaa. Koska alueelle vaikuttaa vuorovesi hyvin voimakkaasti niin välillä pöydissä istuessa vesi nousi aaltojen voimasta mukavasti viilentämään jalkoja. 

Rannalla sai kävellä rauhassa ilman kaupustelijoiden tarjontaa, mutta joissain ravintoloissa yritettiin markkinoida veneretkiä, sukelluksia tai muuta aktiviteetteja, mutta ei kuitenkaan mitenkään häiritsevällä tasolla. 

Mirissa beach, edessä Parrot Rock


Tiistai 30.1.2024

Aamusta lähdimme käymään "Secret beachilla" joka ei nyt niin salainen ollut, ainostaan vaan sinne piti kavuta Mirissa beachin länsipuolella kohoavan kukkulan ylitse ja sitten laskeutua jyrkästi rantaan, johon ei ollut muuta yhteyttä. Tästäpä ehkäpä nimitys - "Secret beach". Rantatuolit sai käyttöön "ilmaiseksi" kun tilasi jotain juotavaa rantaravintolasta, joka oli oikeastaan parempi kuin jossain maissa missä paikasta pitää erikseen maksaa päivämaksua, ja koska emme viihdy koko päivää rannalla maaten niin tämä järjestely sopi meille hyvin. Tunti tai pari rantatuolissa ja kylmät oluet riitti hyvin. 

Puolen päivän jälkeen kävelimme takaisin Mirissa beachille ja kävimme erittäin pitkällä lounaalla (pari tuntia) taas Salt ravintolassa - tässä kohtaa meni jo kaikki vihannekset ja salaatit ilman pelkoa vatsataudista. Auringon laskiessa suuntasimme Mirissa beachin itäpäässä olevalle "Coconut Hill Tree" kukkulalle katselemaan auringonlaskua. Tämä on erittäin suosittua paikka ja jotkin turistit alkoivat kinastelemaan toisilleen kun eivät saaneet otettua hyviä "Instagram kuvia" kun joko eivät "jonottaneet oikein" tai joku käveli juuri "väärin taustalla". Illalla kävimme vielä syömässä kokonaisena grillattua paistettua "white snapperia" - yhdestä noin kilon kalasta riitti hyvin kahdelle hengelle. 

Mirissa beach


Keskiviikko 31.1.2024

Aamusta lähdimme toiselle rannalle noin viiden kilometrin päässä sijaitsevalle Weligama beachille, joka on kuuluisa surffauksesta. Ranta noin 4-4.5 kilometriä pitkä ja lähdimme kävelemään sen länsipäästä kohti toista itäpäätä. Ranta oli oikeastaan aivan autio ja saimmekin kävellä välillä kilometrinkin ennen kuin joku tuli vastaan. Vain surffausta tarjoavien yritysten kohdalla oli väkeä enemmän. Rannalla kiinnitti huomioita upeasti maalatut katamaraani tyyliset kalastusalukset, Kävelimme rannalla aina Polwatta Ganga joelle asti, ja sieltä takaisin sieluttoman näköisen ison Weligama Bay Marriott hotellin luo, jonka vierestä löysimme hyvän Cutty Shark nimisen ravintolan. 

Weligama beach




Torstai 1.2.2024

Aamupäivällä kävimme taas kävelemässä Mirissa beachin päästä päähän ja sen puolessa välissä olevalla "Parrot Rockille", joka on pienehkö kallioinen saari rannan edustalla. Koska olimme mielestämme nähneet jo tarpeeksi rantaa sovimme oppaan kanssa että lähdemme iltapäivästä tutustumaan noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevaan Gallen kaupunkiin, koska meillä oli aikaa ja auto sekä kuljettaja käytössä koko matkan ajan. 

Gallen kaupunki tai oikeammin sanottuna Gallen merilinnoituksen perustivat portugalilaiset 1500-luvulla, jonka jälkeen hollantilaiset rakensivat linnoista ja sen taloja seuraavat kaksisataa vuotta, jonka jälkeen alue siirtyi englantilaisten hallintaan. Gallen linnoituksen muureista tuli mieleen Suomenlinna, koska bastionit olivat tällöin samalla tavalla rakennettuja. Gallen kaupungin sisällä on ruutukaavainen kaupunki, jossa on nykyään paljon turisteille suunnattuja palveluita - ravintoloita, gallerioita, korumyymälöitä, kahviloita sekä muutamia hotelleja. Kaupungista löytyy myös eri uskontokuntien alueita, mm. muslimien alue sijaitsee lähellä Gallen majakkaa, kristittyjen kirkot taas pohjoisessa. Gallen linnoituksen kaduilla ja kujilla oli hauska kulkea ja katsella. Olisimme voineet oikeastaan viettää siellä pari päivää Mirissan sijaan. Auringonlaskun jälkeen kävimme syömässä illallista Mango House Boutique Hotel and Restaurant nimisessä paikassa joka sijaitsee pienen Layn Baan Cross St nimisellä kadulla syrjässä väkijoukoilta. Valitsemme "black curry" pohjaisen kanaruuan, joka oli erittäin hyvän makuista. Henkilökunta oli erittäin mukavaa ja tunnelma ravintolan sisäpihalla rauhallinen - no eipä siellä ollut ketään muita ruokailemassa.  

Gallen majakka


Mango nimisen ravintolan hiljainen sisäpiha

Gallen hiljaiset kadut

Gallessa on myös paljon kahviloita, barista baareja, jotenka kävimme vielä juomassa hyvät iltakahvit "Puppets" nimisessä ravintolassa, jonka seiniä koristivat erilaiset nukketeatterin nuket.   

Perjantai 2.2.2024

Ajoimme koko perjantain kohti Negomboa pitkin Sri Lankan itärannikkoa ja läpi sen lukuisten lomakohteiden. Vuoden 2004 tsunami (26.12.2004) oli iskenyt myös tällekin rannikolle tuhoisin seurauksin ja nähtävillä oli edelleen rauniota sekä tsunamista kertovia museoita ja muistomerkkejä. Tsunamin seurauksena Sri Lankassa kuoli lähes 35000 ihmistä ja ajoimme paikan ohi missä ihmisiä täynnä ollut junakin tuhoutui vieden samalla lähemmästä 1700 matkustajan hengen, joka maailman historian pahin junaonnettomuus. Auringon paistaessa turkoosin värisen meren rannalla kaikki tämä vaikutti niin kaukaiselta ja epätodelliselta. 


Matkan viimeinen safarikohde oli Madu-joella (Madu river), jossa kävimme parin tunnin veneajelulla (hinta 20 dollaria henkilö) katsomassa mangrove-metsiä ja siellä eläviä eläimiä (näimme paljon apinoita sekä muutaman "water monitorin" puussa). Madu-joki muodostaa sisämaahan järveltä vaikuttavan ison alueen, jonka keskellä on lukuisia pieniä saaria joissa kävimme yhdellä katsomassa (turistinen) miten kanelia saadaan tehdyksi kanelipuusta. Tarjolla oli myös ns. kala-spa eli noin 10-15cm kaloja oli altaassa ja sinne meikin turistit laitteet jalat ja kalat alkoivat syömään jalkojen kuollutta ihoa. Ihan hauska kokemus...

Madu river

Mangrove metsässä veneellä 

Fish Spa

Blue-tail bee-eater




Ajoimme illaksi takaisin jo tuttuun Negombon kaupunkiin, jossa vietimme vielä muutaman päivän ennen paluuta Suomeen. 

Sri Lanka kohteena - plussa ja miinukset ?

Plussat:

  • Toimiva (turisti)infra - hyväkuntoiset tiet, paljon hotelleja ja ravintoloita tarjolla turisteille. 
  • Erittäin siistiä. Olin kuvitellut että paikka on samanlainen kuin Intia, mutta olin väärässä. Roskia ei näkynyt katujen varsilla ja kaikkialla oli erittäin siistiä. 
  • Hygieniataso yllättävän hyvä eli ns. "kuiva pieru" oli mahdollista koko matkan ajan eli vatsatautia emme saanneet. Toki vältimme aluksi salaatteja, mutta loppumatkasta söimme niitäkin ja kaikkia meren kaloja ja äyriäisiä. 
  • Monipuolinen maa turistin näkökulmasta. Jos haluat viettää rantalomaa niin löytyy paljon eri kohteita mutta myös historiaa ja luontoa. 
  • Kuljettaja/opas oli hyvä vaihtoehto matkustamiseen jolloin on helppoa suunnitella aikataulut ja kiinnostuksen kohteet. Maassa on myös julkista liikennettä jolla liikkua paikasta toiseen. Liikenne rauhallista ja olisin jopa voinut itsekin autolla ajaa, mutta oli rennompaa matkustamista kun oli oma kuljettaja käytössä.  
  • Kiersimme saarta myötäpäivää eli ensin aktiviteetteja kiertomatkalla ja lopuksi rantakohteessa oleilua. Mahdollista on myös tehdä kiertomatka toiseen suuntaan. 
  • Lyhyet etäisyydet kohteesta toiseen. 
  • Luontokohteet kiinnostavia, kunhan vaan löytää oman rauhan.
  • Ihmiset ystävällisiä ja vaikka maa kärsii edelleen taloudellisista ongelmista he jaksoivat hymyillä. Turistien dollarit ja eurot toki voivat hymyä tuoda enemmän kasvoille. Ei pakkomyyntiä eikä basaari-meininkiä (vrt. Egypti tai Marokko). 
  • Ihmiset ovat hiljaisia eivät huuda ja meuhkaa. Totesimme myös oppaan kanssa osaamme kumpikin nauttia ja kuunnella hiljaisuutta.  
  • Junamatka hidas mutta mielenkiintoinen kokemus. 
  • Ruoka hyvää ja hyvin maustettua. Curryn lisäksi löytyy muitakin vaihtoehtoja. 
  • Suhteellisen edullinen ruoka ja juoma - 10% tarjoilupalkkio lisätään hintaan:
    • Perus curry ruoka 5€
    • Grillattu kala kahdelle lisukkeineen yhteensä 15€
    • Olut (Lion's puoli litraa tai 0.66l) 3€ 
  • Lentäen yhdellä vaihdolla (Doha, Istanbul, Dubai) kohtuullisilla alle vuorokauden matka-ajoilla.
  • Voisin matkustaa maahan uudemman kerran. 

    Miinukset:
    • Unescon maailmanperintökohteiden hinnat todella korkeita. Historialliset kaupungit 30 dollaria henkilö ja Lion's rock 36 dollaria henkilö. 
    • Safareilla välillä liikaa autoja ja turisteja samassa paikassa. Turisteille halutaan näyttää elämiä, mutta välillä meno meni aika villiksi kymmenien maastureiden ajaessa kiivaasti yhteen paikkaan. 
    • Colombon kansainvälinen lentoasema aika kaoottinen paikka varsinkin kun lähdettiin pois. Pitkät jonot ja jonotusajat. Kannattaa todellakin tulla hyvissä ajoin kentälle. 
    • Oluiden valikoima rajoittunut - Lion's beer ja siitä muuta variantti: Lion's stout ja strong. 
    • Rantakohteissa "itäturisteja", mutta emme olleet ns. pahimmissa paikoissa joita heitä on kuulemma resorteissa laumoittain eli emme onneksi nähneet tai kokeneet "Phuket" ilmiötä.  
    • Käteisvaluutta maa. Nostimme rahaa pankkiautomaateista sekä vaihdoimme rahaa "gem storessa" kerran. 

    "Kulkurin iltakalja" - Mirissa beach


    Matkan kustannukset

    Seitsemäntoista päivän Sri Lankan matkan kustannukset kahdelta hengeltä:

    • Lennot: Helsinki-Doha-Colombo (ostettu Qatar Airwaysilta, operaattoreina: Finnair, Oman Air ja Qatar airways) business class: 4500€ (ostin aluksi economy liput 2100€ vaihdoin ne myöhemmin business luokan lentoihin). Vielä kesällä 2023 halvimmillaan economy luokan lentoja olisi saanut noin 650€/henkilö, mutta nyt vuonna 2024 halvat ajat lentomatkustuksessa ovat mennyttä aikaa. 
    • Kiertomatka Mango Vacations 15 päivää:1900€, sisältäen
      • Majoituksen 15 vuorokautta aamiaisella, ja viidessä paikassa illallinen (Sigiriya, Kandy ja Yala)
      • Kuljettajan/oppaan ja auton koko matkan ajan sekä opastukset koko matkan ajan. 
      • Kuljettajan/oppaan majoitus ja ruoka.  
      • Pääsymaksut: Dambullan cave temple, Kandy cultural dance show,  Kandy Pyhän hampaan temppeli, Tea factory tour, train tickets Nano Oya - Ella. 
    • Pääsymaksut Unescon maailmanperintökohteisiin (Polonnaruwa, Anuradhapura, Sigiriya): 190€ 
    • Safarit neljä kappaletta yhteensä: 285€
      • Sigiriya - "local village" tour: 40€
      • Minneriya: 75€
      • Yala: 125€
      • Madu river: 45€ 
    • Matkamuistoja: mausteita ja magneetti: 15€
    • Ruokaan ja juomaan - noin 40 euroa päivä (lounas, illallinen) - noin 600€
    • Viisumit (ETA): 97€
    • Pysäköinti Helsingin lentoasemalla (P5/17 vrk): 109€
    • Oppaan/kuljettajan tipit - 250€. Tässä kohtaa runsas tippi oli paikoillaan. Opas todellakin teki työnsä hyvin, oli tavoitettavissa 24/7, hän sai järjestettyä kaiken miten halusimme sekä oli aktiivisesti mukana safareilla ja kohteissa (mm. kiipesi meidän kanssa Lion's rockille). 
    • Yhteensä noin 8000€ (economy luokan lennoilla hinta olisi ollut noin 5600€)
    Ella Rock - näkymä aamulla hotellin huoneen parvekkeelta



    20 kommenttia:

    1. Tuo Madu River kuulosti varsin mukavalta. Ollaan noista jokisafareista tykätty erityisesti Afrikassa. Ette valassafaria harkinneet Mirissassa? Sri Lankassa auto kuskin kanssa on meidänkin mielestämme näppärä vaihtoehto, vaikka liikenteessä tosiaan pärjäisi itsekin.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Valassafari oli alunperin harkinnassa, mutta emme lähteneet koska valaat ja meret tai niiden alainen elämä eivät niin paljon meitä kiinnosta verrattuna maalla pidettäviin safareihin. Myöskään mainingeilla keinuminen ei innosta. Jokisafarit ovat kivoja koska niissä näki paljon lintuja ja matelijoita.

        Poista
    2. Mielenkiintoista lukea kertomusta siltä puolen maailmaa, jonka on nähnyt vain luontodokumenteissa. Hintataso ja plussat ja miinukset luovat puitteet sille, alkaako itseä kiinnostaa lähteminen tuoho suuntaan.
      Juha

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos. Sri Lanka jäi kyllä hyvinkin plussan puolelle ja siellä voisi joskus käydä uudestaankin.

        Poista
    3. Plussia tuntui kertyvän enemmän ja niiden perusteella Sri Lanka kuulostaa oikein hyvältä vaihtoehdolta, kun haluaa Suomen talvea pakoon. Hintatasokin tuntuu olevan maltillinen. Itäturisteihin törmäsimme Balilla, mutta onneksi heitä ei häiriöksi asti ollut.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Sri Lanka oli hyvä kohde lähteä pakoon Suomen pimeää ja liukasta tammikuuta, eikä siellä ole niin ruuhkaista kuin Thaimaassa tai Balilla.

        Poista
    4. Tosi kiinnostava postaus etenkin plussineen ja miinuksineen sekä hintatietoineen. Sri Lanka on omallakin listalla jossain vaiheessa. Kiva kuulla, että maa oli puhdas ja ihmiset osasivat olla "ihmisiksi". Oliko kaikki kiertomatkan kohteet mielestäsi käymisen arvoisia vai olisiko joku saanut jäädä pois, kenties tuo aika siirrettynä johonkin muuhun kohteeseen?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kohteet olivat ihan kiinnostavia, mutta ehkäpä "spice-farmin" olisi voinut jättää välistä mutta se oli nopeasti nähty ja "pakkomyynti myymälässä" käyty. Unescon maailmanperintökohteista ehkäpä ne ensimmäinen ja toinen pääkaupungin olisi voinut jättää käymättä varsinkin jos historia ei kiinnosta, mutta minua kiinnosti vaikka nähtävyydet olivat aikalailla raunioina.

        Poista
    5. Kiva oli näin päästä käymään myös Mirissassa ja Weligamassa :) Galle on tuttu, tykättiin myös kovasti vaikka se poikkeaa mielestäni kaikista näkemistäni paikoista Sri Lankassa. Mietin, että jos vielä kolmannen kerran lähtisin sinne, niin Galle ja Bentota (lähinnä kaksi puutarhaa siellä) olisi mukava nähdä uudelleen.
      Hiukan erilaiset budjetit meillä on ollut; vuonna 2020 lennot oli muistaakseni kahdelta jotain 1500 e ja majoitukset olenkin kirjannut ylös: 350 e/13 yötä :)

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Gallen kaupungista pidin itsekin ja tosiaan siellä olisi pari päivää voinut viettää. Matkabudjetteja on erilaisia ja olisihan tuolla halvemmalla päässyt jos olisi itse majoitukset ottanut ja siirtynyt paikasta toiseen itse. Lennoissakin voi säästää paljon valitsemalla oikean ajankohdan ja reitin sekä tietysti matkustusluokan.

        Poista
    6. Me asuimme muutaman päivän Weligaman äärellä ja tykkäsimme kävellä tuota rantaa pitkin. Mirissassa kävimme vaan päiväseltään, kiipeämässä Parrot Rockille ja juomassa muutaman juoman rantaravintolassa. Gallesta mekin pidimme kovasti, majakat innostavat aina, mutta myös kaupungin hollantilainenkin historia.
      Tuohon, että safareilla autoja riittää, kiinnitimme myös huomiota, melkein Minneryassa kävi norsuja sääliksi!

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Minneryassa oli tosiaan huomattavan ruuhkaista välillä kun iso norsuperhe tuli lähemmästä 20 auton ympäröiväksi. Gallen kaupungissa olisin viihtynyt pidempään ja jos Sri Lankaan tulee vielä joskus palattua niin sinne haluan ehdottomasti muutamaksi päiväksi.

        Poista
    7. Tosi kiva tuo plussat & miinukset -listaus! Ja hintatiedot kiinnostaa aina :)

      Tuo veneajelu mangrove-metsiinnolisi kyllä unelma! Oliko liikkeellä paljon veneitä vai saiko olla rauhassa?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Madu joella ei juuri tällöin (alkuiltapäivästä) ollut paljoakaan veneitä liikkeellä ja saatiin mennä rauhassa. Muutamia veneitä tuli ja meni ja osassa oli jopa 20 henkilöä kyydissä. Mutta kun katseli rantoja kuinka paljon siellä oli venefirmoja niin voisin olettaa että ruuhkaista tulla voi olla.

        Poista
    8. Oho! Onko lentojen hinnat pompsahtanut näin paljon ylös?! Huhh. Tuolla rannikolla on tosiaan paljon valinnanvaraa, mihin jäädä. Muistan kuinka paljon itsekin mietin, mihin noihin (Tangalle, Mirissa, Bentota yms yms) menisi, kun kaikki vaikutti niin kivoilta ja kauniilta paikoilta. Lopulta päädyttiin lähelle Tangalle ja käytiin vaan menomatkalla Negomboon piipahtamassa Gallessa. Olis kyllä mahtavaa palata Sri Lankaan, pidin siitä tosi paljon. Ymmärrän hyvin, että haluat myös palata sinne vielä joskus.

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Lentojen hinnat, ei pelkästään Sri Lankaan, ovat nousseet todella paljon sitten vuoden 2022 jälkeen, jolloin maailmalla matkustaminen alkoi vilkastumaan pandemian jälkeen. Toki välillä tarjouksia tulee halvemmista hinnoista. Juuri nyt (03/2024) Turkish Airlinesilla näytti olevan noin 650€ meno-paluu lentoja Helsingistä Colomboon.

        Poista
    9. Lentojen hintojen nousun olen itsekin huomannut, tuntuu että hyvät tarjoukset ovat harvemmassa nykyään! Mielenkiintoista lukea plussia ja miinuksia, sekä kustannuksia matkasta. Teillä vaikuttaa olleen hyvä määrä aikaa maassa, tuntuiko se sopivalta että ehti nähdä kaiken?

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Kiitos! Kahdessa ja puolessa viikossa ehti hyvin näkemään eri kohteita. Jotkut tekevät samaisen kierroksen jopa viikossa, mutta siinä saa kyllä tehdä pitkää päivää ja/tai pitkiä ajoja. Joillekin toki tuo sopii, mutta me halusimme tehdä matkaa kiirehtimättä ja lopulta olla vaan muutaman päivän rannalla tekemättä mitään. Olla vähän niinkuin "lomalla lomasta".

        Poista
    10. Olin samaan aikaan 2 vko omatoimisella reppureissulla ja kustannukset lennot+majoitus+liikkuminen bussit/junat/tuktuk alle tonnin. Reitti Colombo-Kandy-Ahungalla-Galle-Tangalle-Negombo. Majoituspaikat aamiaisella olivat pieniä 3 tähden perheyrityksiä. Ensimmäinen reppureissuni saarella oli 1985 sisällisodan aikana, joten paikka oli tuttu entuudestaan. Olen matkailijana seikkailija, etsin omat polkuni ja vältän kaikkia “turistijuttuja” ja paketoituja palveluja, mutta sen verran, että pääsymaksut maailmanperintökohteisiin ovat korkeat, koska niillä katetaan kohteiden kunnostus ja ylläpito. Venäläisiä oli eri kansalaisuuksien joukossa eniten, viettivät saarella kuukausia, mutta seurustelin toki enimmäkseen paikallisten kanssa, koska halusin saada tuntumaa ruohonjuuritasolle. Ilmasto on muuttunut heille kuumemmaksi, elämä on taloudellisesti todella niukkaa (asianajaja tienaa noin 300 e/kk), kukaan ei halua maksaa veroja, koska maan hallitus ja poliittinen eliitti on korruptoitunut. Saarella kannattaa tehdä eettisiä valintoja ettei tue vaikutusvaltaisia ja varakkaita perhedynastioita, joiden lonkerot ulottuvat myös turismibisnekseen (paikalliset matkanjärjestäjät/hotelliketjut).

      VastaaPoista
    11. Hieno postaus! Pidin lähestymistavastasi aiheeseen. Olen innoissani voidessani lukea sinusta lisää.

      VastaaPoista