lauantai 2. helmikuuta 2019

Viikonloppumatka Mallorcalle

Tammikuun alussa matkustin viikonlopuksi Mallorcalle - tuohon suomalaistenkin tuntemaan legendaariseen matkakohteeseen johon moni matkusti ensimmäistä kertaa ulkomaan lämpöön 1960 ja 1970 luvuilla. Kohde on myöhemmin nousut uuteen suosioon, vaikkakin paikalla on aina ollut paljon saksalaisia ja ruotsalaisia turisteja.

La Seun katedraali


Vaikka oli tammikuun alku, Norwegian perjantai-illan lento oli ihan täynnä ja samoin oli maanantai-iltapäivän lento takaisin Helsinkiin. Nähtävästi siis suomalaiset ovat uudelleen löytäneet tämän Baleaarien isoimman saaren, Mallorcan ja sen pienet naapurisaaret Menorcan ja Ibizan, joista jälkimmäinen oli ainakin 1980 luvulla kuuluisia bilesaari.

Lento Helsinkistä Palma de Mallorcan kaupunkiin kestää neljä tuntia, ja olin perillä illalla klo 23. Mallorcan lentokenttä on huomattavan iso -- Espanjan neljänneksi suurin, ja paljon näkyi lentokoneita juurikin Keski-Euroopasta. Matka lentokentältä Palma de Mallorcan keskustaan kesti 15 minuuttia ja takseissa on mittarit, jotenka matka on helppo tehdä - hinta keskustaan oli noin 15 euroa. Majoituin kolme yöksi Palman vanhassa kaupungissa, enkä turistihotellien alueella -- Puro hotellissa, joka on pienien sokkeloisten katujen varrella aina kaupungin ytimessä.

Lauantaina kävelin Palma de Mallorcan isompien keskustan nähtävyyksillä - joista isompana on tietysti La Seu - todella iso katedraali, joka on yksi Euroopan isoimmista. Katedraali valmistui 1600 luvulla, mutta myöhemmin mm. Gaudin (kesken jäänyt) tekemä rakennelmat koristavat kirkkoa - kuten isot lasimaalaukset (maailman ison goottilaistyylinen ruusuikkuna, jossa on 1115 osaa..). Osana katedraalia on myös pieni museo.


Le Seu katedraali - Gaudin työ alttarin yläpuolella

La Seu katedraali sisältä

Katedraalin vieressä on Almudainan palatsi, jossa kannattaa myös käydä katselemassa vanhaa palatsia sekä sieltä avautuvia näkymiä Palma de Mallorcan satamaan ja Le Seun katedraaliin. Palatsi on sekoitus sekä goottilaista että maurilaista tyyliä. Ihmettelen palatsin huoneita noin tunnin ajan - eli sekä tämä että katedraalin ehtii hyvin katsomaan aamupäivän aikana.

Palatsilta suuntasin Palman kauppahalliin ja edelleen rautatieasemalle, josta oli tarkoitus lähteä Söllerin laaksoon, mutta vanha junayhteys oli juurikin huollossa - jotenka päädyin sitten kävelemään ympäri Palma de Mallorcan kaupunkia ja pysähdyin aika ajoin kahviloissa auringon lämmittäessä tammikuun ensimmäistä lauantaina lähes +16 asteen lämmöllä. Mitä kauemmas keskustasta käveli sitä enemmän näki paikallisia ja monessa paikassa osattiin vain espanjaan (katalaniaa) - mutta tarjoilijat olivat ystävällisiä ja tilaukset teko onnistui. Lounasta kannattaa syödä paikoissa, jossa tarjotaan "Menu del dia" tyylisesti - hintaan (noin 12 euroa) sisältyi alku tapaukset, lämmin ruoka (esim. kalaa tai pastaa), jälkiruoka sekä lasi viiniä. Erittäin edullista eivätkä tarjoilijat olleet (vielä) väsyneitä turisteihin, vaikka lounastin vanhan keskustan alueella.

Näin tammikuussa ei paljon turisteja näkynyt katukuvassa - oikeastaan vain paikallisia viettämässä Espanjalaista Joulua, jota juurikin vietetään ja juhlitaan Loppiaisena (ja tähän kuuluu myös perinteinen kakkaavaa jouluhalko perinne!) . Kaupungissa oli myös isot juhlakulkueet ja väkeä paljon liikkeellä. Illalla kävin syömässä sitten hieman kalliimman kattauksen, Fera nimisessä fine dining ravintolassa, jossa söin viiden ruokalajin annokset viineillä - hinta olikin sitten ihan toinen: 90€/hlö.

Sunnuntaina lähdin aamusta käymään Bellverin linnassa, joka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Palma de Mallorcan vanhasta kaupungista. Paikalle kävelee noin tunnissa - loppuosa noustaan hieman jyrkempiä portaita kukkulalle, jonka päällä linna sijaitsee. Linna on rakennettu 1300-luvulla ja muodoltaan pyöreä ja kolme kerroksinen - aika hämmentävän näköinen. Linnalta on hyvät näkymät Palma de Mallorcan lahdelle ja ympäröiville vuorille. Linnoituksella kannattaa vierailla sunnuntaisin, koska se on tällöin ilmainen. Linnasta laskeuduin takaisin Palman rantakaudulle, jossa on paljon turistien hotelleja ja ravintoloita. Kannattaa käydä katsomassa vanhoja tuulimyllyjä rantakadun varrella -- hauskan näköisiä. Lounasta kävin syömässä Restaurante Tucanassa. ja iltapäiväksi menin hotellin kattoterassille nauttimaan viinistä ja auringosta - lämpötila oli lähes +20 astetta.  Myöhemmin illalla kävin vielä syömässä erinomaiset entrecote pihvin punaviinillä Porta de Santa Catalinan aukiolla olevassa S'Angel ravintolassa. Hinta kahdelta hengeltä alle 50 euroa. Suosittelen!

Bellver linna

Bellverin linnan sisäpiha - huom. pyöreä muoto

Bellverin linnan sisäänkäynti ja torni


Maanantaina vietin aamupäivän vielä kaupungilla ja suuntaisin myöhemmin iltapäivällä taksilla lentokentälle. Sopiiko siis Palma de Mallorca myös viikonloppukohteeksi ? Sanoin että sopii, varsinkin kun viettää aikaa kaupungilla eikä turistien hotellialueella. Tammi-helmikuussa myös sitrushedelmät antavat satoa, eli tällöin kannattaa myös suunnata Söllerin laaksoon -- jos vain se juna kulkee.

Palma de Mallorcan tuulimylly


4 kommenttia:

  1. Aika lämmintä jo! sää on ilmeisesti melko samankaltainen kuin Sardiniassa, leudot talvet ja kuumat hellekesät

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todennäköisesti, koska Sardiania sijaitsee samalla leveyspiirillä. Lämpötila tammikuun alussa oli kuin Suomen alkukesän lämpö.

      Poista
  2. Olen joskus miettinyt tällaista vastaavaa lyhyttä reissua Mallorcalle, koska se tosiaan onnistuisi aika helposti. Toisaalta sinen voisi piipahtaa myös Espanjassa reissatessa kätevästi. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tullut käytyä. Ihan kiinnostavalta paikalta tuo vaikuttaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava paikka tuo Mallorca on - ainakin näin off-seasonin aikana. Olisin halunnut nähdä Söllerin appelsiinilaakson - mutta juna ei kulkenut. Sinne haluan vielä joskus palata.

      Poista