sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Suomen itäisin piste

Suomen itäisempään paikkaan on pääkaupunkiseudulta pitkä matka, mutta matkan varrelle osuus monta mielenkiintoista kohdetta. Tein matkan tänne elokuussa 2018 - matkaa pääkaupunkiseudulta tuli noin 600km suuntaansa.

Suomen ja Venäjän rajatolpat Virmäjärvessä sijaitsevassa pienessä saaressa


Suomen itäisin piste sijaitsee Ilomantsin kunnassa, Hattuvaaran kylästä noin 16km itään Virmajärvellä. Sama piste on myös EU:n itäisin piste - ja se sijaitsee ehkäpä hieman yllättäen Pietarin itäpuolella. Vierailua varten ei tarvitse erillistä rajavyöhykelupaa, vaan tänne pääsee ajamaan omalla autolla kunhan vaan pystyy merkittyjen reittien sisäpuolella. Rajavartiolaitoksen sivulta löytyy seikkaperäiset ohjeet: Suomen_itaisin_piste

Suomen ja EU itäisimmän pisteen merkki Virmajärvellä - Uintikielto!


Hattuvaaran alue on myös mielenkiintoinen - siellä oli vuoden 1944 aikana isot torjuntataistelut, jossa kaksi neuvostodivisioonaa pysäytettiin, paloiteltiin pienempiin motteihin ja tuhottiin lähes täysin. Matkalla Virmajärvelle on useampia taistelupaikkoja ja mm. sotainen "luontopolku". Hattuvaaran kylässä on myös Taistelijan Talo, jossa on esillä kalustoa ja alueen historiaa.

Neuvostoliittolainen kevyt 81mm kranaatinheitin "luontopolun" varrella


Itse Virmajärvellä pääsee pysäköintialueelta kävelemään järven rantaan, josta näkyy järven keskellä olevalla saarella olevat rajatolpat. Maasto on erittäin soista sekä järviä että pieniä puroja ja jokia on ympäriinsä. Vajaat kilometri Virmajärveltä takaisinpäin sijaitsee iso kota, Karhukämmen luppotupa - Lahnajärven rannalla. Suosittelen pysähtymään ja syömään vaikka retkieväät tässä upeassa kelohonkaisessa kodassa. 

Upea kelokota - Virmajärven läheisyydessä


Alueelta löytyy myös Koitajoki, joka tarjoaa mainiot kalastus- ja retkeilypaikat niistä kiinnostuneille. 

Paluumatkalla Ilomantsiin pysähdyin Hermannin viinitilalla ja erikoisessa Viinitornissa, josta on upeat maisemat Ilomantsin yli. Viinitornissa on nimensä mukaan tarjolla myös viinejä ja liköörejä. Lisätietoja: Viinitorni

Muita kiinnostavia kohteita Ilomantsin alueella on Petkeljärven kansallispuisto, jossa suosittelen Korkeasärkän polun ja Kuikan kierroksen yhdistämistä - noin 10km.

Suosittelen myös ajamaan Suomen vanhimman matkatien - Runon ja Rajan tien (1080km) - osa Via Kareliaa. Sen varrelta löytyy useita mielenkiintoisia kohteita vaikkapa kuukauden reissua varten, joista yksi on tämä Suomen itäisin piste. 

Ne muut pisteet

Suomen mantereen muut pisteet löytyvät seuraavista paikoista:
 • Eteläisin piste: Hangon Tulliniemessä 
 • Läntisin piste: Kolmenvaltakunnan rajapyykki Kilpisjärvellä. Tänne pääsee kävellen Mallan luonnonpuiston kautta tai veneellä Kilpisjärveä pitkin, josta lyhyt kävelymatka
 • Pohjoisin piste / EU:n pohjoisin piste: Nuorgam 
Näistä olen käynyt kahdessa ensimmäisessä. Tänä vuonna on tarkoitus käydä Nuorgamissa katsomassa Suomen ja EU:n pohjoisinta pistettä kun suuntaan kesällä kolmeksi viikoksi Suomen Lappiin, jossa en ole hetkeen käynyt. Nyt siihen on hyvä "syy" ja Lapissa riittää tilaa ja "social distance" on helppo pitää - varsinkin erämaa-alueilla.  
18 kommenttia:

 1. Runon ja rajan -tiellä on vaikka mitä nähtävää luonnosta, kulttuurista ja historiasta! Hieno reitti! Ajoin sen kerran kaverin kanssa moottoripyörillä ja pysähdyimme mm sotahistoriallisiin kohteisiin. Se antoi paljon ajattelun aihetta ja muistutti siitä, miten huonosti meille on kerrottu koulussa historiastamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. RR tie on hieno - olen ajanut sitä pitkin Sallasta Vaalimaalle ja matkalla todella on paljon upeita kohteita.

   Poista
 2. Tuonne Petkeljärven kansallispuistoon oli ainakin tarkoitus lähteä kesäkuussa. Saa nähdä, miten tämä koronatilanne nyt etenee. Itse olin ajatellut vain Kuikan kierrosta, mutta Marika kertoi haluavansa yhdistää siihen nimenomaan tuon Korkeasärkän, joten kiva kuulla, että sinunkin mielestäsi reittivalinta on hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä samalla kertaa molemmat paikat katsomassa. Erityisesti Korkeasärkän loppuosa joka laskeutuu järveen. Siellä on vielä nähtävissä sodan aikaisia esteitä ja linnoitteita. Alueella on myös kiva leirintäalue. Samalla suunnalla on muuten myös Möhkö, paikannimenä hauska ja siellä oli joku pieni museokin.

   Poista
 3. Kun olin lapsi kierrettiin perheen kanssa paljon Itä-Suomea autolla ja nämä rajakohdat tuntuivat aina kiehtovilta. Juuri nyt en muista onko käyty juuri täällä, mutta Itä-Suomen maisemat tuntuvat aina kotoisilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseäni kiinnostaa myös enemmän Itä-Suomen maisemat (järvet ja vaaramaisemat)- kuin ehkäpä Länsi-Suomen aakeeta-laakeeta tyylinen maisema.

   Poista
 4. Täytyykin kysyä historiaan vihkiytyneeltä matkakumppanilta, josko kiinnostaisi kesäreissu noille nurkille. Kävimme kerran vain pikaisesti pääsykokeitteni yhteydessä. Ei ehkä niin yllättäen, minusta viinitorni kuulostaa mukavalta pysähdyspaikalta sivuston perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottovasti Viinitorni aukeaa kesäksi. Pidin erityisesti Kiegu punaviinistä.

   Poista
 5. Olen käynyt kolmen valtakunnan rajapyykillä lapsena. En kyllä tuota muista kuulleeni, että se olisi läntisin piste. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin mielsin että Suomen "mantereen" länsin piste olisi jossain muualla kuin Käsivarren Lapissa, mutta näin se on. Suomen läntisin piste on oikeasti Märketin majakalla/luodolla, josta toinen puoli kuuluu Suomelle ja toinen Ruotsille. Siellä en ole vielä käynytkään.

   Poista
 6. Hangon Tulliniemessä on tainnut tulla käytyä, noissa muissa, tämä itäisin mukaanlukien ei.
  Niin, ja yhdessä Suomen keskipisteessä - vaikka vähän määritelmästä riippuen niitä taitaa olla useampia vai oliko niin, että se vähän vaeltaa kuin maa nousee Merenkurkussa!
  Tässä vielä linkki juttuun, jonka lopussa on tuosta Suomen keskipisteestä, jos sallit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Tosiaan muistan itsekin pari-kolme kertaa tuosta Suomen keskipisteen ohittaneen, ja ainakin kerran se oli muuttanut paikkaa - juurikin laskentatavasta riippuen. Suomen painopiste on taas Puolangalla.. näitähän riittää: Suomen korkein maantien kohta, Suomen pisin maantiesuora,...

   Poista
 7. Viime kesänä Kolilla käydessäni oli tarkoitus käydä myös Ilomantsissa, mutta se jäi. Sen sijaan olen käynyt Suomen läntisimmällä pisteellä Märketin luodolla (ja kirjoittanutkin siitä). Muutkin pisteet kyllä kiinnostavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Märketin majakalla olisi kiintoisaan käydä. Pitääkin lukea sinun blogista juttu siitä.

   Poista
 8. Ilomantsissa on tullut käytyä, mutta ei tuolla itäisimmällä pisteellä saakka sentään. Pidän tuosta seudusta kyllä kovin ja tuo Runon ja rajan tie olisi varmasti mielenkiintoista kokea.

  VastaaPoista
 9. Hieman miettinyt kesälle Petkeljärven kansallispuistoa ja samalla reissullahan voisi käydä tuolla EU:n itäisimmässä pisteessä - hyvä vinkki!

  VastaaPoista
 10. Me kävimme itäisimmässä pisteessä tämän kesän Suomi-Norja-kierroksella. Oli aikamoista korpimaata sinne meno, ja perillä jäätävä määrä itikoita. :D Mutta tulipahan käytyä! Näemmä kolusimme muitakin mainitsemiasi paikkoja, sillä kävimme niin Hermannin viinitornissa (kiva paikka!) kuin Petkeljärven kansallispuistossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että viihdyitte Ilomantsin alueella. Itäinen piste vaatii jo hieman ajamista mutta ehkäpä sitten tuntuu että onko todella kaukana ja idässä.

   Poista