lauantai 13. helmikuuta 2016

Keskiaikaisia kaupunkeja ja DDR

Palasin Saksan matkalta jo viime viikolla, mutta tässä loppumatkan ohjelmat ja kuvat.
Dresdenistä matka jatkui Elbe-jokea pohjoiseen seuraten ja matkalla Wittembergiin käytiin ajamassa mm. Meissenin kaupungin läpi sekä Torgaussa, joka on historiallisesti kuuluisa paikka missä neuvosto ja liittoutuneiden joukot tapasivat toisen maailman sodan loppuhetkillä. Tästä oli muistona monta muistomerkkiä Elben rannalla.

Torgau- neuvostomuistomerkki

Lopulta pääsimme itse Lutherstadt Wittenbergiin jossa Martin Luther käynnisti lähes viisisataa vuotta (1517) sitten kuuluisan uskonpuhdistuksen - ja jossa Michael Argicola kävi myöhemmin opiskelemassa 1536 itse Lutherin oppeja - ja myöhemmin hänen toimesta Suomen kirjakieli kehitettiin

Itse kirkko, jossa Luther työskenteli siihen aikaan, oli remontissa jonka pitäisi valmistua vuoden 2017 juhlintaa varten. Vanha kaupunki on suhteellisen kompakti, ja löysimme sieltä erittäin mielenkiintoisen DDR museon, jossa oli huoneita eri vuosikymmeniltä. Olimme yötä kaupungissa olevassa Brauhaus Hotel Wittenbergissä - hyvää paikallista olutta, tuhtia ruokaa ja halpa majoitus aamiaisella, huone oli todella iso ja hinta-laatusuhde 10. Suosittelen!!

Wittenbergin kirkko - ja se kuuluisa ovi mihin teesit naulattiin vuonna 1517

Keskustori Wittenbergissä ja kaupungin talo

Bräuhaus Wittenberg

DDR museosta

DDR tyylinen olohuone 1970 luvulta - ei paljoa poikennut Suomen sisustustyylistä
Keittiö 1960-luvulta

DDR baari

Wittenbergistä matka jatkui entisen Länsi-Saksan puolelle. Koukkasimme Harz vuoriston kautta kohti Hannoverch Mundenja, joka on kuuluisa ns. ristikkotaloistaan - useammat 1500-1600 luvuilta. Itse nautin erittäin paljon juuri tämän aikakauden rakennushistoriasta, varsinkin kun ne yleensä kunnostettu erittäin hienosti.

Ristikkotaloja


Wesser joki

Raatihuoneen koristeellinen portaali ja ovi ravintolaan

Hannoverch Mundenista palattiin takasin "DDR" puolelle Harz vuoriston länsipuolelta ja teemmekin usemman vuoriston ylityksen pienissä kylissä vieraillen. Oli lauantaipäivä ja karnevaaliaika, jonka parissa kylässä törmäsimme vuorimiesten ammattiosaston kulkueeseen - paikkahan on kuuluisa myös kaivoksista, josta on louhittu kultaa, hopeaa, suolaa jne. Yöksi päädyimme Quedlingburgin kaupunkiin, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Kaupungissa on satoja vanhoja koristeellisia taloja. 







Tämän matka viimeiseksi kohteeksi jäi Potsdam, joka on kuuluisa Preussin ajan hienoista linnoista ja palatseista. Kesäisin tämä paikka on varmaankin hieno, sillä kaupunki sijaitsee järvien ympäröimänä ja kaupungissa on erittäin paljon viheralueita. Sateisena helmikuun päivänä paikka ei ollut niin viehättävä. 

Olimme matkalla yhteensä kymmenen päivää ja yhdeksän yötä, josta kolme ensimmäistä päivää Berliinissä. Tällä matkalla autolla tuli ajettua 1400km entisen DDR alueilla. Alue on hyvinkin erilainen kuin Läntinen puoli, paljon on nähtävää ja omalla tavallaan kiinnostava. Osissa maata näkymät ovat aika "tylsiä" - maaseudun isot perunapellot ja pienet harmaat kylät, mutta upeasti kunnostettuja kaupunkeja ja paikkoja riittää. Turisteja tuskin on niin paljon kuin läntisellä puolelle pois lukien Berliinin. Jos on ostalgiasta ja DDR on kiinnostunut suosittelen käymään tällä hieman vähemmän kuuluisalla alueella. 

Seuraavaksi matkani suuntautuu uuteen ja ehkäpä ei niin paljon turistien vierailemaan maahan - Azerbaijaniin. Kirjoitan vielä erillisen artikkelin Azerbaijanin matkasuunnitelmasta ja valmisteluihin liittyvistä toimista, kuten viisumien hankinnasta ja viime hetken käänteistä lentojen suhteen.

1 kommentti:

  1. Olen käynyt tuolla Hann. Mündenissä muutama vuosi sitten, tosi kaunis paikka. Olen ristikkotalojen fani itsekin, joten noita saksalaisia kyliä on kiva kierrellä.

    VastaaPoista