lauantai 6. tammikuuta 2018

Vinkkejä Vilnaan

Kävin viettämässä Liettuan pääkaupungissa Vilnassa pitkän viikonlopun, jonka aikana vuosikin vaihtui. Olen käynyt Vilnassa kahdesti aiemmin, keväisin - ja ainakin tällöin kovasti viihtynyt:
Wappu vilnassa

Varasin lennot airBalticilta, jotenka tiedossa oli pieni välilasku Riikassa. Lennon hinta oli lähes puolet suorista (Finnair), eli kannattaa tarkistaa lentojen hinnat - ja mahdollisesti yhdistää stop-over Riikassa. Lento lähti ajallaan Helsingistä ja koneena oli Bombardier Dash Q400 potkuriturbiinikone, jonka matkustusmukavuudesta voidaan olla montaa eri mieltä. Itse ei pitänyt tällä "vatkaimesta" - tärinä ja pörinä olivat erittäin kovat. Sanoisin että ATR:lla matkustus on huomattavasti mukavampaa. Onneksi lentoaika oli lyhyt - Riikassa jäi vajaat puolituntia vaihtaa konetta. Saavuin Vilnaan puolen yön jälkeen, ja olin varannut majoituksen heti lentokentän ulkopuolella olevasta AirInn Vilnius lentokenttähotellista, joka oli hyvä valinta - halpaan hintaan pääsi heti nukkumaan ja hintaan sisältyi aamiainen. Suosittelen tätä jos saavut myöhään tai lähdet aikaisin.

Lentokentältä pääse Vilnan keskustaan (Stotis bussiasemmalle) näppärästi bussilinjoilla 1,2, 88 tai erillisellä Express bussilla. Jos ostat lipun kuljettajalta se maksaa yhden euron. Matkakortilla hinta oli  0.7 euroa. Junallakin pääsee keskustaan, mutta vuoroja on vain muutama vuorokaudessa. Taksin hinta on non 10-15 euroa. Suosittelen eTaksi mobiilisovelluksen lataamista, jolla voit tilata taksin suoraan siihen missä olet, määrittää mihin menet, näet suoraan hinnan eikä kuljettajan kanssa täydy alkaa vääntämään toimiiko mittari vai ei. Lentokentältä on noin 15-20 minuutin matka keskustaan - noin 5 kilometriä.

Bussiasemalta pääsee näppärästi kävellen suoraan vanhan kaupungin keskustaan - eikä uusikaan keskusta ole kaukana. Vilnassa sopii parhaiten liikkua jalan - ja kaikki päänähtävyydet ovat sopivan matkan päästä toisistaan. Vilna on kuuluisa monista kirkoistaan, joita tuntuukin oleva joka puolella kaupunkia. Vilnan katedraali muistuttaa kreikkalaista temppeliä ja on erittäin pelkistetty. Vieressä on ruhtinaan palatsi, jossa on museo ja vaihtuvia näyttelyitä. Katedraaliaukiolta näkee hyvin myös kuuluisan Gediminasin tornin, josta on hienot näkymät yli kaupungin. Tornille pääsee aukiolta käsin, joko puiston reunasta kävellen tai joen puolelta funicular junalla. Suosittelen että funicularilla nousee ylös ja kävelee alas. Kun katsoo aukiolta itään näkee kolme valkoista ristiä kukkulan päällä - sinne on hieman pidempi matka (noin puolisen tuntia) - pienemmän Vilnia joen yli menee silta, ja pitkät rappuset itse näköalapaikalle.

Vilna Katedraaliaukion jouluvalaistus

Vanhan kaupungin katuja - Ghetton alue

Upeita taloja riittää vanhassa kaupungissa

Taidetta seinässä


Kirkkojen lisäksi kaupungista löytyy oma "tasavalta", Uzupis - joka on boheemialue, josta löytyy paljon gallerioita, ravintoloita ja mukavia kahviloita. Kannattaa käydä lukemassa tasavallan perustuslaki, jossa on 41 artiklaa. Perustuslaki on kirjoitettu usealla kielellä, löytyy myös suomeksi kirjoitettuna. Uzupisin valtiossa viettää helposti puoli päivää.

Seuraavat kaksi yötä majoituin keskustassa olevassa Grotthaus Boutique hotellissa, joka sijaitsi pienen hiljaisen sivukadun varrella. Kiva pieni ja vanhan ajan tyylinen hotelli. Toinen suositeltava hotelli on Stikliu kadulla oleva Centro Kubas Angel hotelli. Samaisen pienen kadun varrella ja läheisyydessä sijaitsee monta hyvää ravintolaa, joista tällä kertaa tuli syötyä Lokys ("Karhu") ravintolassa erittäin hyvä illallinen. Suosittelen että varaat ruokailun heidän goottilaisesta kellaritilasta, jonne laskeudutaan tosi kapeaa ja jyrkkiä portaita pitkin. Katutasolla sijaitseva ruokailutila ei ole niin "intiimi", kuin kellarissa oleva ruokailutila. Toisena vinkkinä ravintolasta - bussiaseman lähellä sijaitseva Chacapuri Sodu (Sodu 9) oleva erinomainen georgialainen ravintola. Hinta-laatusuhde erinomainen, ja täältä saa myös Borjomin vesiä sekä georgialaista vihreää limua (rakuunasta tehtyä!). Yleinen hintataso ravintoloissa on huomattavasti edullisempi kuin esim. Tallinnassa.

Oluen ystäville Vilna (ja Liettua) on mukava paikka - löytyy paljon pieniä olutravintoloita, ja pienpanimoiden tuotteita on runsaasti saatavilla. Bambalyne (heti Lokys ravintolan toisella puolella) oli aiemmin erittäin hyvä paikka, mutta nyt sen taso on laskenut. Aiemmin siellä oli hyvä palvelu, ja oluet olivat oikeassa lämpötilassa - nyt lähes kaikki ovat kylmäkaapeissa ja palvelu on töykeää. MUTTA -- Alaus Biblioteka (Traku g.4) on erinomainen valinta - Olut kirjasto! Siellä palvelu pelaa, henkilökunta antaa maistaa oluita ennen valintaa, ja voit valita useamman oluen maistelumenuun. Paikka ei ole halvimpia paikkoja oluen juomiseen, mutta tällä on erittäin hyvä valikoima. Halvan oluen ystäville ja riehakkaaseen menoon suosittelen Snekutis olutravintoloita, joita löytyy kolme kappaletta ympäri kaupunkia. "Ruokaakin" näistä saa - mutta suosittelen hunajaoluen juontia. Vilnan vanhin pubi, Busi Trecias, on myös mukava paikka - ja yleensä aika täynnä.

Nähtävyyksistä pitää vielä mainita erittäin mielenkiintoinen, mutta ehkäpä joillekin hieman ahdistava kohde - kansanmurhan ja KGB museo pääostoskaudun varrella. Paikka on tosiaan aiemmin ollut KGB päämaja Vilnassa. Lipunmyyjä oli tyrmäävä kokemus - vanha tiuskiva nainen, joka oli samalla erittäin töykeä. Liekö ollut töissä täällä aiemmin KGB:n aikana?!? Museossa on erittäin hyvin kuvattu Liettuan vaiheita 1900-luvun alusta lähtien - erityisesti mitä tapahtui neuvostomiehityksien (kaksi kertaa) ja natsien aikana. Näyttelyn kuvatekstit ovat kuvaavia kertomuksia mitä milloinkin on tapahtunut. Erityisesti kansalaisten pakkosiirrot Siperiaan, elämä vankileireillä ja paluun vaikeudet Liettuan neuvostotasavaltaan. Sekä mikä itselleni tuli yllätyksenä oli partisaanijoukot, jotka toimivat Liettuassa vielä pitkälle 1950 luvulle asti. Useat saatiin kiinni, ja heitä odottikin tässä talossa karmea kohtalo. Talon alakerrassa on vankiosasto, josta löytyy pidätyssellejä, kidutuskammioita ja teloitushuoneet - jotka ovat oikeastaan jätetty alkuperäiseen kuntoon vuodelta 1991, jolloin paikka suljettiin. Varoituksen sana : Teloitushuone voi jollekin olla hieman turhan kova paikka - varsinkin videoiden pyöriessä taustalla näyttäen "kuvitettuja" teloituksia.. Itse vietin aikaa museossa lähemmässä kolme tuntia, ja käynnin jälkeen oli hieman tyhjä olo - ajatukset pyörivät päässä, mitä kaikkea tämä kansa onkaan joutunut kokemaan.

Kaksi-kolme päivää riittää hyvin Vilnan nähtävyyksien katseluun, ja suosittelen myös Trakain linnassa käyntiä. Sinne pääsee bussilla näppärästi noin 30 minuutissa, eikä maksa paljoakaan. Tällä kertaa en Trakaissa käynyt, koska olin käynyt siellä muutama vuosi sitten keväällä.  Tänne kannattaa varata vähintään puolipäivää ja samalla nauttia alueen ympäristöstä - mukavia ravintoloita on lähellä linnaa.


















10 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä, otan useamminkin käyttöön huhtikuun 2019 reissulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Hyvä jos vinkeistä on hyötyä. Hyvää ja antoisaa Vilnan matkaa!

      Poista
  2. Kiitos selkeästä ja antoisasta tekstistä. Ensimmäistä kertaa Liettuan reissulle lähdössä ensi viikolla ja sain mukavia ideoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Hyvä että vinkeistä sait ideoita Liettua reissulle. Vilna on upea kaupunki!

      Poista
  3. Kiitos! Näistä vinkeistä on hyötyä tänään. Olemme eilen saapuneet Vilnaan ja tänään lähdemme tutustumaan tarkemmin nähtävyyksiin ja kaupunkiin. Hyvää lähestyvää pääsiäistä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle ja hyvää Pääsiäistä. Hyvä että vinkeistä oli hyötyä Teille. Niitä on aina kiva jakaa ja kiva kuulla että ovat olleet jollekin hyödyksi - välttämättä opaskirjoista ei kaikkea löydä.

      Poista
  4. Lennot Vilnaan maksavat 152 e menopaluu Finnairilla.

    VastaaPoista
  5. Viivin Vilnassa aina 3 yötä eli 4 vuorokautta. Nähtävää on sen verran paljon eikä tarvi pitää kiirettä. Lukuisia reissuja tuonne on jo takana ja lisää tulee pari vuosi. Baltian kiintoisin pääkaupunki.

    VastaaPoista
  6. Vilnan Joulutori ovat kyllä upeita. Niitä on siis useampi kuin yksi. Kolme kertaa on oltu Vilnassa juuri Joulutorien aikaan.

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkeistä.Snekutis ja kirjasto hyvä. Snekutisin ruoka ja olut. Yhteensä 18 E. T Maailmanmatkaajakaveri Antti K

    VastaaPoista