keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Egypti - Luxor

Lokakuun alussa matkustin viikoksi Egyptiin. Alunperin ostin heinäkuussa halvat tarjouslennot Aegean Airlinesilta Helsingistä Ateenan kautta Kairoon, mutta hieman asiaa pohdittuani päätinkin jatkaa matkaa vielä Niiliä etelään Luxorin kaupunkiin kolmeksi päiväksi. Luxorin alueella sijaitsevat Egyptin historian kenties kuuluisimmat nähtävyydet: Luxorin ja Karnakan temppelit sekä kuninkaiden ja kuningattarrien laaksot. Paluumatkalla pysähdyin kolmeksi päiväksi Kairoon ja Gizaan. Luxor "hakkasi" Kairon 6-0. 


Seti I hauta, Kuninkaiden laakso, Luxor


Sunnuntai 8.10.2023

Sunnuntai iltapäivänä lensin aluksi Ateenaan Airbus A320neo koneella, lentoaika 3.5 tuntia. Ateenassa oli kuuden tunnin vaihtoaika mutta en viitsinyt poistua kentältä vaan suuntasin suoraan Aegean airlinesin uudistettuun non-schengen puolen erinomaiseen loungeen. Olin onnistunut ostamaan edulliset business-luokan lentoliput HEL-ATH-CAI tarjoushuutokaupassa, jota muuten suosittelen käyttämään. Laitoin jokaiselle lennolle alimman tarjouksen ja kaikki neljä lentoa upgradettiin hyvin edullisesti (45€/hlö/legi tai 90€/hlö/legi).

Ateena-Kairo lento lähti juuri puolenyön aikaan - Airbus A321neo ja lentoaika oli vain vajaa pari tuntia, joten Egyptiin saavuttiin klo 2 yöllä. Kentällä alkoi heti "härdelli" ja "säätäminen" - ja koin heti alkuun hyvän huijauksen. Egyptairin henkilö tuli juttelemaan kun jonotin tullin läpivalaisuun ja johdatteli ohi jonojen ja turvatarkastuksen (!!) ulos parkkipaikalle koska olimme menossa kotimaan terminaaliin (Terminal 1) joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Terminaalista 3. Siellä hän saattoi meidät pimeään taksiin ja sanoi että maksa kuljettajalle 20 USD matkasta. Nauroin ja sanoin että 5 USD.. Oikea hinta olisi ollut varmaankin 2 USD.  

Maanantai 9.10.2023

Terminaali 1 olikin vasta sekava ja hälyinen. Jouduimme odottamaan terminaalissa toiset kuusi tuntia - tai niin kuvittelimme, koska Nile Air lento Luxoriin lähtisi puoli yhdeksän aikaan aamusta. Check-in avautui vasta klo 06:30 ja saimme liput. Kaaos oli käsittämätöntä pienessä terminaalissa, koska samanaikaisesti lähti lähes 10-15 konetta Luxorin suuntaan ja porttialueelle päästettiin jossain järjestyksessä väkeä. Miehille ja naisille omat turvatarkistusjonot. Missään porteilla ei ollut nähtävissä mikä kone lähtee mihinkin vaan pienestä monitorista näkyi ne ja nekin olivat väärin. Boarding passissa meillä luki uusi aika 09:30, mutta monitorissa taasen että "boarding".  Jotenkin onnistuimme pääsemään oikeaan jonoon portilla ja bussiin klo 09:15.... sentään tarkistavat liput. Lopulta "Niilin hahnet" (kulahtanut Airbus A320) nousi ilmaan klo 10:30 ja lensimme pienessä turbulenssissa tunnin matkan Luxoriin johon saavuimme klo 11:30. Hotelli olisi tarjonnut kuljetusta hintaan 50 USD - vain muutaman kilometrin matkasta, jotenka kentältä kannattaa ottaa itse taksi ja neuvottelusta riippuen maksaa 10-20 USD Luxorin keskustaan.

Olin varannut majoituksen Luxorin keskustassa sijaitsevasta Pavillion Winter Luxorista, joka on sisarhotelli samalla piha-alueelle sijaitsevalle legendaarisille Sofitel Winter Palace Luxorin kanssa joka on otettu käyttöön vuonna 1881. Pavillion on huomattavasti uudempi ja moderni hotelli, mutta näiden kahden hotellin palveluja ja yhteistä uima-allasaluetta voivat kaikki hotellien asukkaat käyttää. Jälkimmäisessä hotellissa on myös "kuuluisa" 1881 ravintola johon miehiltä vaadittiin solmio ja puvuntakki. En tarvinnut käydä, mutta vieressä Royal baarissa sentään tuli joka ilta käytyä.  

Pavillion Winter Luxor hotelli ja sen uima-allasalue


Hotellien edestä aukeaa suoraan Niili ja sen välissä iso ja pitkä kävelykatu - Corniche. Päätimme lähteä lounaalle heti hotellien edessä olevaan El Kababgy ravintolaan, joka osoittautui erittäin hyväksi paikaksi ruokailla ja ihailla näkymiä Niilille. Palvelu ja ruoka oli hyvää eikä niin kallista kuin hotellissa vaikka hinnat olivat luokkaa "turisti". Tarjoilijat olivat erittäin ystävällisiä. Paikka taitaa tällä hetkellä olla TripAdvisorin listoilla ykkössijalla Luxorin ravintoloista. 

Cornichella kävely oli aika rasittavaa koska "huutelijoita" riitti - taksia, hevosvankkuria, felugaa (purjehdusta Niilillä) tarjottiin vähän väliä. Hauska havainto että hintapyyntö puolittui aina 50-100 metrin jälkeen. Vinkkinä: Älä sano mitään äläkä edes katso huutelijaan päin vaikka yrittää tulla iholle. Jos sanot "No thanks" alkaa kauppaaminen vieläkin voimakkaammin. Myös turistikauppojen myyjät olivat yhtä ärsyttäviä ja pahoittivat mielensä jos kaupasta ei sittenkään ostanut mitään. Törmäsin myös "terve, terve - kuukkuluuruun" tyyppiin vaikka en ollut sanonut mitään. Kävimme nopeasti katsomassa Luxorin temppeliä ulkoapäin mutta kuumuus (+38 astetta) ja jatkuva huutelu "pakottivat" meidät palaamaan hotellin alueelle hiljaiseen puutarhaan ja uima-altaalle. 

Hotellin puutarha, jossa sai olla rauhassa "huutelijoilta"


Illalla kävelimme, huutajien seuratessa, Luxorin temppeliin auringonlaskun aikaan. Sisäänpääsyn hinta noin viisi euroa henkilö. Paikka oli aivan täynnä turisteja ja hetken kesti löytää omaa tilaa satojen turistien keskeltä. Luxorin temppeliltä aukeaa lähes kolmen kilometrin pituinen "Avenue of Sphinxes" joka johtaa Karnak temppeliin asti. Luxorin temppeliä edessä on nykyisin vain yksi Ramses II aikainen (1200 eaa) iso obeliski - se toinen on Pariisissa Concorde aukiolla johon he sen vievät Egyptistä 1830-luvulla. Toinen jäi viemättä koska niiden molempien kuljetus olisi ollut liian kallista.  

Luxor temppeliä 

Sfinksi tie Luxorin temppelistä Karnakan temppeliin

Kävimme myös Luxorin temppelin vieressä sijaitsevassa muumiomuseossa joka oli yllättävän mielenkiintoinen ja esillä oli esillä noin 3800 vuotta vanhan muumio jota pääsimme katsomaan aivan vierestä - tietenkin "backsheets" vastaan, eli sana jonka kuulet hyvin usein Egyptissä kuiskaamalla joka siis tarkoittaa "tippiä". 



Tiistai 10.10.2023

Aamusta piti lähteä kokopäivän reissulle Niilin länsirannalla sijaitsevaan kuninkaiden laaksoon. Matkatoimisto/opas jonka kanssa olin sopinut ajasta ja tapaamisesta ei kuitenkaan koskaan tullut paikalle, jonka päätimme lähteä käymään sen sijaan Karnakan temppelissä joka useita (kymmeniä kertoja?) isompi alue kuin Luxorin temppeli. Neuvottelimme taksin hinnan kadulla - ensin pyysivät 200 EGP:ta, sitten 100EGP ja lopulta menopaluu 100. Karnakan temppelin liput maksoivat noin seitsemän euroa henkilöltä. Oppaat ovat täälläkin tarjoamassa heti tiukasti palveluita, mutta ei niitä tarvitse välttämättä. Itse temppelin alueelle myös vartijat yrittävät kerätä tippejä "opastamalla" tai pyytämällä ottamaan kuvia heistä. 

Karnakan temppelialue osoittaui erittäin mielenkiintoiseksi ja valokuvauksellisesti hyväksi kohteeksi, mutta vinkkinä kuten muihinkin kohteisiin: saavu alueelle hyvissä ajoin, jo ennen klo 8 ehkäpä jo klo 7. Muuten saat kulkea muiden turistilaumojen keskellä. Kävelimme alueella yhteensä kahden ja puolen tunnin ajan ja vaikka se iso pylvässali on "se" päänähtävyys kannattaa myös käydä pyhän järven toisella puolella kuvaamassa temppeliä yli heijastavan järven. 

Karnakan temppelin kuuluisat pylväät




Iltapäivästä palasimme samalla taksilla takaisin hotelliin - whatsappilla saat kuljettajan hyvin kiinni. Kannattaa muuten ostaa Vodafonen sim lentokentältä, ostin 30GB datapaketin hintaan 15USD. Käytössä oli myös toisessa puhelimessa eSim Airalolta (Orange operaattori), mutta se koskaan lähtenyt toimiaan. 

Iltapäivästä lähdimme kävelemään 1.5km päässä olevaa Steinenberger hotellia, mutta eihän siitä mitään tullut kun huutelijat lähtivät taas kauppaamaan kyytejään. Otettiin sitten dollarilla hevoskyyti hotellille, jossa kävimme erinomaisessa libanonilaisessa El Tarbousch ravintolassa lounaalla syömässä mezejä ja grillattuja kebab-vartaita. Hotellissa on useita muitakin ravintoloita ja baareja, mutta päädyimme jälkiruoka-oluelle kadun toisella puolella sijaitsevaan King's Head pubiin jossa olut maksoi puolet siitä mitä omassa hotellissa (150 vs 75 EGP). Paluumatka hotelliin meni omin jaloin vaikka huutelijoita riitti ihan hotellin porteille asti. 

Keskiviikko 11.10.2023

Olin edeltävänä päivänä ollut yhteydessä taksikuskiin jonka tapaisin Luxorin lentokentällä ja sain sovittua koko päivän kuljetuksen Niilin länsirannalle ja takaisin (50 USD) - ilman mitään opastuksia ja lippuja kohteisiin. Lähdimme heti aamusta klo 7 kohti kuninkaiden laaksoa johon oli noin tunnin matka Luxorista. Oikeasti ei kannata ottaa mitään opastuksia alueelle, koska oppaat eivät pääse temppeleihin tai hautoihin sisälle ja alueella on ihan hyvät opastetaulut (ja netistä tai TV voi kerrata Egyptin historiaa). 

Kuninkaiden laaksoon pitää aluksi ostaa pääsylippu, joka sisältää käynnin kolmessa haudassa - hinta 8 euroa henkilö. Tämän lisäksi tarjolla lippuja erityisiin hautoihin, mutta niiden hinta on järkyttävän kova - noin 45 euroa per hauta per henkilö. Kuuluisin on tietysti Tutankhamon hauta, mutta emme ostaneet sinne lippuja koska läheinen Seti I hauta (KV 17) on huomattavasti isompi ja paremmin koristelu. Erään teorian mukaan Tutankhamon haudattiin Seti I tarkoitettuun keskeneräiseen hautaan ja tästä syystä kyseisen pienen haudan koristelut olivat jääneet vaatimattomiksi. Mutta Seti I hauta oli todella upea ja varsinkin kun ketään muita ei sillä hetkellä ollut paikalla. Useita kymmeniä metriä käytävää ja kolmella eri tasolla sijaitsevia huoneita upeasti koristeltuna. Pienellä "backsheetsilla" pääsimme pieniin suljettuihin sivuhuoneisiin myös käymään. Kävimme myös peruspääsylipulla Ramses IV (KV 2) Ramses IX (KV 6) ja Seti II (KV 15) haudoissa. Näistä kaksi ensimmäistä olivat upeita, mutta Seti II oli selvästi jäänyt kesken maalausten osalta. Vietimme aikaa alueelle parisen tuntia ja kun lähdimme pois niin alue oli aivan täynnä turisteja. Alla olevat kuvat eivät anna oikeutusta kuinka upeita haudat oikeasti ovat - ne on nähtävä omin silmin ja mielestäni kannattaa maksaa 45USD Seti I haudan vierailusta. 

Ramses IX sarkofagi

Seti I haudan koristeita

Seti I haudan sivuhuone

Kuninkaiden laakso. Vasemmalla KV 17 - Seti I hauta


Seuraava kohde oli "myyntikohde" eli alabasteri "museo" jossa näytettiin kuinka alabasteria työstetään ja lopuksi oli kierros myymässä. Olin lukenut juttuja että näissä paikoissa voi olla pakkomyyntiä pahimmillaan ja turisteja on pakotettu ostamaan jotain. Keskustelimme pitkään myyjän kanssa, mutta en lähtenyt kysymään hintoja koska se olisi ollut ostosignaali. 

Alabasteri museosta suuntasimme kuningatterien laakson päänähtävyyteen Hathepsutin kuolintemppeliin. Hänhän oli kuuluisa nais-faarao joka hallitsi useita vuosikymmeniä (noin 1500 eaa) ja kuuluisa siitä että hänellä oli faaraolle tyypillinen teko-parta. Toisin kuin kuninkaiden laaksojen haudat, tätä hautakompeksi on iso ja näyttävä maan päälle rakennettu rakennus -- vaikkakin hänet on todettu tiettyjen lähteiden mukaan haudattu kuninkaiden laakson KV 60 hautaan. 

Hathepsutin kuolintemppeli

Paluumatkalla Luxoriin pysähdyimme vielä katsomaan Memnonin kolosseja, kuningas Amenhotep III muinaisesta temppelistä, sekä papyrys museossa katsomassa paperin valmistusta papyruksesta. Loppuiltapäivästä palasimme takaisin hotellille ja kävimme myöhemmin illallisella El Kababgy ravintolassa katsellen upeaa auringonlaskua Niilillä. 



Torstai 12.10.2023

Aamiaisen jälkeen siirryimme taksilla takaisin Luxorin lentokentälle, jonka lähtöselvitys ja siirtyminen portille oli huomattavasti parempi kokemus kuin Kairon lentokentällä. "Niilin hahnet" (Nile Air, Airbus A321) lähti ajallaan ja saavuimme Kairoon puolen päivän aikoihin. 

Yhteenveto: Egyptin matkaan kannattaa sisällyttää Luxorissa käynti ja erityisesti jos sinne lentää suoraan käymättä Kairon kautta. Kaikki historiallisesti merkittävimmät Egyptin faarao-dynastia aikojen kohteen sijaitsevat lähekkäin Luxorin alueella ja päivämatka päässä sijaitsee lisää upeita kohteita. Luxorin liikenne on huomattavan hiljaista - ainakin verrattuna Kairoon. "Huutelijoita" kadulla riittää ja se onkin paikan ainoa miinus. 



15 kommenttia:

  1. Egypti on pitkään kiinnostanut matkakohteena historiansa vuoksi, mutta ei kuitenkaan vielä niin paljoa, että oltaisi kuitenkaan siellä käyty. Aina joku muu kohde on mennyt edelle. Tässä oli paljon hyviä vinkkejä, ja Luxor tietysti on ehdoton käyntikohde. Se täytyy sanoa, että raskaita nuo huutelijat. Punainenmerikin muuten kyllä kiinnostaisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Egyptin historiaa on aikoinaan tullut koulussa luettua paljonkin, ja nyt paikassa luettu konkretisoitui aika mukavasti. Myös National Geography kanavan Egyptiä koskevat historialliset dokumentit tuli katsottua tarkkaan ennen matkaa.

      Poista
  2. Luxorissa kävin jokunen vuosi sitten, päiväreissulla Hurghadasta. Paikka oli kyllä upea, ehdottomasti käymisen arvoinen! Tutankhamonin hautakin kuului reissuun, en ajatellutkaan, että sinne olisi noin iso lisämaksu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hautojen pääsymaksut ovat nousseet viimeisen vuoden aikana monen kertaiseksi.

      Poista
  3. Toi on kyllä jännä, että kauppiaat tunnistaa ulkonäöstä eri kansallisuudet todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kauppiaat ovat todennäköisesti erittäin hyvin kasvojen tunnistuksessa - onhan meillä suomalaisilla huomattavasti erilainen ulkoasu verrattuna venäläisiin tai ruotsalaisiin.

      Poista
  4. On varmasti ollut melkoinen lentokenttäshow Kairossa. Egyptin historialliset kohteet kiinnostaa ja myös Niilin risteily on bucket listalla. Ihanaa settiä sieltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikamoinen säätö Kairossa tosiaan oli. En muista että olisin vastaavassa ollut kun lentoja on noin 400 takana.

      Poista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Pitänee palata näihin juttuihisi kun oma reissumme varmistuu - tuon alueen tilanteesta kun ei koskaan tiedä, etenkään näinä viikkoina. Tuo, ettei Airaloa saanut toimimaan, pitää pitää mielessä, ehkä siis dataa ainakin toiselle muuta kautta! Tuosta hinnan puolittumisesta on kokemuksia mm. Intiassa, paluumatkalla hotellille joku lähti perään myymään jotain helyä ja hinta laski koko ajan mitä lähemmäs hotellia tultiin - hotellin portilla taisimme sitten jo ostaa sitkeältä kaverilta helyn noin kannatusmielessä kun hinta oli ehkä 1/10 alkuperäisestä ja suomalaiselle siinä vaiheessa "ei mitään".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Polkumyynnin" kyllä ymmärtää koska tarjontaa on niin paljon eli länsimaalaisittain sanottuna markkinatalouden kilpailu on kovaa ja ihmisillä tarve toimeentuloon. Mutta kannattaa olla vaan tyly eikä vastata yhtään mitään eikä edes katsoa huutelijan suuntaan. Aurinkolasit vielä päässä niin ei tule suoraa katsekontaktia. Kaiketi sitä on itsekin joskus jotain rihkamaa tai palvelua ostettu "kannatusmielessä" ja että pääsi myyjästä eroon.

      Poista
  7. On kyllä huikean hienoja nuo kohteet, mutta raskasta tuo muu huuteluosuus, joka varmasti laskee matkafiilistä. Melkoista, ettei edes lentokentän henkilökuntaan voi luottaa :-(

    Tuo katse eteenpäin ja kommentoimattomuus lienee tosiaan ihan paras keino. Mietin tässä, että voisikohan ostaa oppaan, joka karkottaisi huutelijat sivummalle. Marokossahan meillä oli opas mukana vanhassa kaupungissa ja kyllä ne sen läsnäolosta huolimatta huutelivat, mutta siihen se sitten jäi onneksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun on opas niin huutelijat eivät enää käy niin paljon kiinni. Huomasimme tämän Gizan pyramideilla jossa opaskin varoitti kaikenlaisista kauppiaista. Heti kun kävelimme hieman sivuun omalla ajalla niin myyjät olivat kiinni ja kun opas oli seurassa hän piti huolen että myyjät tai huutelijat eivät meitä häirinneet, koska olimme jo hänen "pokansa".

      Poista
  8. Mä olen vähän outo, kun mua ei häiritse huutelijat. Raja menee sitten toki siinä, jos aletaan ottaa puseron hihasta kiinni. Itselläni Egyptistä on kokemusta Hurghadasta ja sieltä päiväretki Kairoon tsekkaamaan, että onko ne pyramidit todella siellä, missä väitetään:)

    VastaaPoista
  9. Egyptillä on kyllä erittäin mielenkiintoinen historia. Kerran ollut ja siitä sen verran aikaa, että mielellään palaisi uudelleen. Saas nähdä miten tilanne maailmalla nyt menee.

    VastaaPoista