keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Matkavuoden 2015 puolivuosikatsaus

Matkailuvuosi 2015

Kuluva vuosi, 2015, on tähän asti ollut "matkailun täyteinen". Uusia maita on nähty paljon, ja uusia myös vielä tiedossa matkailuvuonna 2015.

Uusi-Seelanti, etelä-saari, Castle Hill

Olin aloittanut pitkän "once-in-a-lifetime" matkan edeltävän vuoden joulukuussa Kaakkois-Aasiasta, josta jatkoin matkaa Oseaniaan. Käsittelin tätä hieman pidempää matkaa blogissa lähes päivittäin kolmen kuukauden ajan (12/2014-02/2015). Monet ovat matkan jälkeen kyselleet että "kannattiko lähteä?" ja "mikä oli parasta?". Nyt tätä kirjoittaessa matkasta on kohta kulunut jo lähes kolme kuukautta, ja vieläkin olen sitä mieltä että matkalle kannatti lähteä. Niin paljon pääsin matkalla näkemään ja erityisesti kokemaan ja tuntemaan. Taloudellisesti "investointi" oli kohtuullinen - paljon itse suunnitellen, varaten ja tarkasti laskien kustannukset per päivä kustannukset olivat jopa yllättävän pienet verratuna esim. matkatoimistojen tarjoamiin pakettimatkoihin. Kalleimmat maat olivat Australia ja Uusi-Seelanti, kun taas halvin oli Kambodza. Kustannuksista sen verran, että kuukaudessa kului rahaa sen verran mitä esimerkiksi kolmen viikon kahden hengen pakettimatka Thaimaaseen maksaa tai kokonaisuudessaan rahaa meni sen verran mitä matkatoimistojen tarjoamat maailmaympärimatkat maksavat kahdelle hengelle (matkat ovat yleensä 18-30 vrk).

Entä mikä oli parasta... Ehkäpä parasta oli itse matka, ei päämäärät - mutta jos jotain pitää nostaa esille niin se on Uusi-Seelanti - maisemat ja luonto olivat uskomattoman hienoja. Sinne haluaisin vielä joskus palata. Eikä sovi unohtaa Kambodzaa, jossa ihmiset olivat erittäin ystävällisiä ja aitoja.

Tässä luodaan katsaus alkuvuoteen 2015 ja tuleviin matkoihin.

Tammikuu 2015

Vuodenvaihteen 2014-2015 vietin Australiassa Great Ocean roadilla, josta matka jatkui Australian punaisen keskusta kautta kolmeksi viikoksi Uuteen-Seelantiin. Kuun lopussa palasin takaisin Australian kautta Kaakkois-Aasiaan.
Australia, Great Ocean road - Twelve Apostolies

Helmikuu 2015

Helmikuu alkoi Thaimaan Bangkokin parin päivän kierroksella, josta jatkoin matkaa Kambodzaan Siem Reapiin, jossa kävin tutustumassa paikallisen oppaan kanssa Angkor Watin temppelialueeseen, Tongle Sap järvialueen sekä lähistön kohteisiin (mm. viidakkoon) viikon ajan. Opas oli hyvä valinta, koska en olisi jaksanut kaikkea kirjoista lukea.. ja välillä sitä tietoa tuli vähän liiankin kanssa. Samalla sain keskusteltua hänen kanssa monista muista asioista - Kambodzan haasteista, nykytilanteesta, koulutusjärjestelmistä sekä kertoa myös Suomesta hänelle.

Kambodzasta lensin Bangkokin kautta kahden viikon "lomalle" Koh Samuin ja Koh Phanging saarille. Loppukuusta lensin vielä Dubaihin muutamaksi päiväksi, kunnes palasin takaisin Suomeen helmikuun 2015 lopussa.


Koh Samui

Maaliskuun 2015

Maaliskuussa pysyttelin Suomessa. Oli jälleen mukava olla kotona pitkän matkan jälkeen, vaikka kevät ei ollutkaan edennyt niin nopeasti kuin olin kuvitellut.

Huhtikuu 2015

Huhtikuun alussa, pääsiäsinä, kävin Valko-Venäjällä Minskissä ja Mirissä. Lentoliput olin varannut vuoden 2014 puolella, kun Belavia julkaisi uudet aikataulut ja tarjoukset. Vuoden 2015 puolella varailin majoituksen ja maaliskuun aikana tuskailin hetken viisumien kanssa. Valko-Venäjä oli posiviitinen yllätys, vaikka maan poliittinen tilanne on hieman epävakaa. Matkailija ei sitä välttämättä näe tai koe, mutta keskustelut paikallisten kanssa toivat tietyt seikat esille, että pinnan alla kuohuu.

Nesvizh castle, Valko-Venäjä

Toukokuu 2015

Toukokuun alkupuolella kävin pikaisella viikonloppumatkalla Latviassa, Riiassa ja Jurmalassa. En ollut alunperin edes suunnitelut matkaa, mutta airBalticin edulliset lentoliput "auttoivat" matkakohteen valintaan. Toukokuussa olen käynnistänyt täydellä teholla kesälomamatkojen suunnittelujen viimeistelyt. 

Sitten katsaus tulevaisuuteen....

Kesäkuu 2015

Kesäkuulle en ole suunniteltu mitään ulkomaan matkaa. Tarkoitus on nauttia alkukesästä ihan vaan Suomessa, koska tällöin luonto on kauneimmillaan. 

Heinäkuu 2015

Heinäkuu tulee olemaan jälleen ns. "täyttä toimintaa" matkailun suhteen. Minullahan on tavoite käydä jokaisessa Euroopan maassa, joita eri laskentatavan mukaan on 51. Tähän mennessä olen käynyt 45 maassa, ja heinäkuussa on tarkoitus käydä neljässä (4) uudessa eurooppalaisessa maassa - eli tämän jälkeen olisi enää kaksi eurooppalaista maata, joissa en ole vielä käynyt. Tavoite lähestyy..

Heinäkuun alussa suuntaan viikoksi Kyprokselle (Larnaka) Norwegian lennoilla, jotka hankin jo vuoden 2014 lokakuussa erittäin edulliseen hintaan. Matkan aikana on tarkoitus vierailla eri puolella saarta (myös Pohjois-Kyprosessa) vuokra-autolla. Alkumatkasta tukikohtana on Larnaka (5 päivää), ja tämän jälkeen suuntaan kohti länsi-Kyprosta: Troodos vuoristoon ja Pafokseen. 

Kyproksen jälkeen matkaan Maltan saarelle viikoksi Finnarin lennoilla, jotka myöskin hankin jo viime vuoden puolella. Maltan pääsaaaren lisäksi tarkoituksena on myös vierailla Gozon saarella. 
Maltalla olen varannut majoituksen pienestä Marsaxlokkin kalastajakylästä pieneen B&B majoitukseen, josta teen tutkimusmatkoja ympäri saarta vuokra-autolla. 

Entä ne kaksi maata, joissa aion vielä käydä heinäkuun aikana.. ?

Tässä kohtaa piti katse suunnata jo kohti Kaukasusta, joissa olevat maat lasketaan kuuluvaksi Europpaaan. Alunperin olin suunnittelut että viettäisin heinäkuun kaksi viimeistä viikkoa Suomessa Lapissa ja pohjois-Norjassa tai viikon Berliinissä.. mutta mutta.. Ukraine International Airlines tarjosi edullisia lentoja Kiovan kautta Tbilisiin Georgiaan. Tästä alkoi Caucasus I matkan suunnittelu, johon kuuluu Georgian kiertomatka ja mahdollisesti vielä vierailu Armeniassa. Olen viime päivät ollut tiiviissä yhteydessä suoraan Tbilisissä oleviin pieniin yrityksiin, jonka kautta olen järjestämässä omatoimista kiertomatkaa, johon sisältyy majoitukset, auto kuljettajan kanssa sekä englantia puhuva opas.

Tässäkin kohtaa on todettava, että itse järjestelemällä voi säästää huomattavia summia verrattuna siihen, että osallistuisit matkatoimiston kautta järjestettävään charter/kiertomatkaan. Tällöin myös mahdolliset muutokset matkaohjelmaan on helppo sopia matkan aikana, ja toisaalta maksut ohjautuvat suoraan paikalliselle eikä mahdollisesti monikansalliseen matkailuyritykseen.

Päivitän tarkemmat matkaohjelmat myöhemmin.

Entä ne kaksi vielä jäljellä jäävää Europpaan kuuluvaa maata.. Ne ovat Azerbaidzan ja Kazakstan.

Elokuu 2015

Elokuulle ei ole (vielä) suunniteltu mitään matkaa.

Syyskuu 2015

Syyskuun puolessa välissä suuntaan viideksi päiväksi Saksaan Baijeriin. Matkalle lähdetään isommalla kaveriporukalla ja matkalla on tarkoitus liikkua Baijerissa ja Alppimaisemissa hieman tehokkaimmilla vuokra-autoilla. Matkakohteina on ensin Salzburg, ja tämän jälkeen Berchtesgaden Saksan ja Itävallan rajalla. Tämän jälkeen suuntaamme Deutsche Alpenstrassea pitkin länteen ja edelleen takaisin Muncheniin. Munchenissa osallistumme Oktoberfest 2015 juhlaan, jotka alkavat syyskuun 19. päivänä. Prost!

Lokakuu 2015

Lokakuussa teen ex-tempore viikonloppumatkan Kööpenhaminaan Finnarin uudella Airbus A350-900 koneella. Finnair tekee koulutuslentoja uudella konetyypillä ennen kuin ne siirtyvät kaukolentojen operointiin. Tässä oli hyvä "syy" päästä lentämään uudella konetyypillä, ja lentolippukin maksoi alle 100€ mp. 

Marraskuu 2015

Marraskuulle ei ole (vielä) suunniteltu mitään matkaa. 

Joulukuu 2015

Joulukuulle ei ole (vielä) suunniteltu mitään matkaa, mutta olisihan se kiva viettää joululoma jossain lämpimässä maassa....Haku on päällä.





2 kommenttia:

  1. Suunnitelmasi kuulostavat kivoilta! Itse en ole päässyt Oktoberfesteillä vielä toistaiseksi käymään, mutta eiköhän sekin tapahtuma tule jonain vuonna korkattua. Sen sijaan Kotkanpesällä Berchtesgadenissa olen käynyt - sinne varmaan olette menossa, kun kerran Berchtesgadeniin menette? Seudulla on upeita maisemia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itse käynyt Berchtegadenin alueella kaksi kertaa (kesällä ja talvella), mutta tällöin en "ehtinyt" käymään Kotkanpesällä. Nyt tosiaan on tarkoitus siellä käydä. Seutu on tosiaan todella hienoa, ja erityisesti Alppitie länteen mukavan haastavia tietä. Baijerissa on tullut käytyä varmaankin 6-7 kertaa -- mielestäni Saksan hienointa aluetta. Ja Itävallan Tirolissa ne maisevat ovat vielä hienompia.

      Poista