sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Kathmandu - ruumiin polttoa ja pyhiä miehiä

Lensin toissapäivänä Helsingistä Istanbulin kautta Kathmanduun, Nepalin pääkaupunkiin. Ennen jyrkkää laskeutumista Kathmandun laaksoon jouduimme pyörimään ympyrää jotta näkyvyys paranisi ja ruuhka kentällä olisi ohi. Jäi hyvää aikaa ihailla Himalajan vuoristoa, ja näinkin Annapurna massiivin sekä kauempana olleen Mount Everestin ja Lhotsen vuoret. Laskeutuminen oli tosiaan jyrkkä pomppuiselle kiitoradalle. Passimuodollisuuksiin meni tovi ”jonottaessa” viisumia ja erikseen vielä passin leimaukseen. Kannattaa tehdä etukäteen verkossa viisumianomus, koska säästää vähän aikaa. Viidentoista päivän monikerta viisumi maksoi 25 dollaria.

Bodnath stupa
Bodhnathin Stupa - Kathmandu, Nepal


Kentältä siirryin hotellin hoitamalla kuljetuksella Thamelin alueelle, joka on iso turistighetto mutta päällekäyvää myyntiä ei ole. Kävelin ympäri alueella pienessä matkaväsymyksessä ja kävin syömässä Thrid Eye ravintolassa. Huomattavan moni ravintola lisää laskuun 23% vat plus tarjoilupalkkio eli se kannattaa muistaa.

Tänään lähdin sitten kokopäivän kierrokselle kaupunkiin. Ensiksi kävin ns, Monkey temppelin alueella (Swayambhunath), josta on hyvät näkymät kaupunkiin ja läheisille vuorille. Temppelialueella on oikea sekoitus hindu ja buddha uskojen merkkejä, on stupaa ja pienempää pyhäkköä. Muista että stupa pitää aina kiertää myötäpäivään samalla kun pyörittää rukousmyllyjä, joita täällä on satoja. 

Temppelistä siirryin Katmandun vanhaan keskustaan, Durbar aukiolle, jossa on nähtävissä hienoja pyhäkköjä, puluja sekä vuoden 2015 maanjäristyksen jälkiä. Kävin myös katsomassa Kumaria eli lapsijumalaa, joka asuu omassa palatsissa erossa perheestään. Hänet kun on valittu 32 sopivuusseikan perusteella. Lapsijumala pääsee pois tästä palatsista vain muutaman kerran vuodessa, ja hän ei saa kävellä maassa vaan hänet kannetaan paikasta toiseen. Lapsi on jumalan roolissa, kunnes hän tulee murrosikään tai mikäli hänelle tulee vertavuotava naarmu tai hammas irtoaa. Nykyinen lapsijumala on neljä vuotta vanhan ja näin hänet kuristamassa ikkunasta ulos - kuvaaminen oli ehdottomasti kiellettyä. Lapselta on viety täysin lapsen rooli ja eikö hän saa olla muiden kanssa tekemissä. Kathmandun alueella on kolme Durbar aukiota, yksi Kathmandussa, yksi Patanissa ja yksi Bhaktapurissa, ja ne ovat aikoinaan olleet omia kuningaskuntia. 

Kathmandun keskustaa 
Puluja temppelien katoilla




Durbar aukiolta matka jatkui Hindujen pyhälle temppelialueelle - Pashupatinathiin. En päässyt vääräuskoisena Shivan temppeliin, mutta läheisellä joella olikin sitten hieman mielenkiintoisempaa ohjelmaa - ruumiiden polttoa Hindulaiseen tapaan. Alueelta löytyy 12 polttoalustaa jotka toimivat 24/7 periaattella. Ensin ruumis pesistiin punaisella kivialustalla ja käärittiin kankaisiin ja koristeltiin keltaisilla kukkasilla. Tämä kesti noin puolituntia, jonka jälkeen ruumis vietiin polttoalustalle. Perheen vanhimmat pojat olivat päät ajeltuina ruumiin valmistelusta mutta tätä ennen ruumiilta otettiin kankaat pois ja miehet kiersivät kolme kertaa ruumiin tuli kädessä, kunnes lopulta ruumis sytytettiin tulee suun kautta ja ruumiin päälle kasattiin puita jotta tuli palaisi kunnolla. Paloaika on noin 2-3 tuntia, jonka jälkeen miehet heittivät palaneet puut ja ruumiinosat jokeen. Joitakin luun palasia he keräsivät mukaan kuten myös kulmahampaat. Paikalla oli aikamoinen savu kun useat ruumiin paloivat.

Ruumiiden polttoalustat
Ruumista ollaan juuri sytyttämässä tuleen




Lähistöllä oli myös pyhiä miehiä, Sadhuja, jotka ovat täysin omistautuneet uskolle. Osa heistä jopa kävi hakemassa ruumiiden poltossa käytettyjä puita ja valmistivat ruokaa nuotiolla ja osa joi omaa virtsaa. Sadhulta sain pyhän siunauksen matkalle, ja laittoivat otsaani punaisen merkin ja lukivat jotain rukousta. Ja tottakai rahaakin pyysivät - 1000 rupitaa, maksoin 100. Tämä alue oli todella mielenkiintoinen, eikö mitenkään karmiva - täällä näki miten ”ash to ash, dust to dust” toteutuu. Ja todellakin paikalla oli paljon pölyä savun lisäksi. 

Viimeksi suuntaisin isolle Bodhnathin stupalle, joka maailman toiseksi suurin. Alueella on paljon Tiibetin pakolaisia ja ylipäätänsä buddhalaisia. Kannattaa käydä syömässä jossain alueella olevissa ravintoloissa, joista näkee hyvin alueen. Täälläkin kävin pyörittämässä rukousmyllyjä. Tämä paikka oli todella rentouttava paikka eikä kukaan yrittänyt myydä tai tuputtaa mitään.. rauhassa sain kulkea ympäriinsä otsassa punainen merkki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti