lauantai 21. syyskuuta 2019

Beirut

Beirut - sisällissota, Hizbollah, falagistit, maroniitit, sieppaukset, terrorismi, marttyyrit, Palestiina, SLA, PLO, Lähi-Idän Pariisi. Nämä sanat tulevat monelle ensimmäisenä mieleen kun kuulevat sanat Beirut ja Libanon. Niin myös minulle. Muistan hyvin kun uutisissa pyöri 1980 luvulla jatkuvia kuvia sekavasta sodasta vuosina 1975-1990. Nykyään uutisia hallitsee enemmän Syyria ja sen pakolaiset sekä Israelin ja Hizbollah väliset konfliktit. Toisaalta paikat kuten Baalbek, Tyros, Bekaan laakso ja Byblos tuovat mieleen rikkaan ja pitkän historian.

Pigeon Rocks


Keväällä Air Serbia ilmoitti aloittavansa lennot Helsingistä ja Belgradiin, ja samalla he tarjosivat edullisia ja nopeita yhteyksiä mm. Beirutiin - jotenka varasin liput syyskuulle tehtävään neljän päivän matkaan ja majoituksen Beirutin keskustasta Q Hotellista (Hamran alueella). Syyskuun 12. päivänä lähdimme matkaan Helsingin lentoasemalta Air Serbia Airbus A319 koneella - 40 minuuttia myöhässä. Belgradissa vaihtoaika oli 50 minuuttia. Jatkolento menetetty - mietin, mutta Beirutin kone odotti meitä ja pääsimme matkaan kohti Libanonia. Lentoaika molemmissa legeissä on noin kaksi ja puoli tuntia. Laskeuduimme Beirutin kentälle klo 03:20 ja suhteellisen pienen passin (huom! passissa EI saa olla Israelin leimaa tai viisumia!) tarkistus hässäkän jälkeen pääsimme jatkamaan matkaan Beirutin keskustaan etukäteen varatulla kuljetuksella. Ensimmäiset näkymät Beirutista olivat jotenkin oudot - paljon eritasossa kulkevia tietä, ranskan ja arabian kieliset kyltit, isoja rakennuksia ja isot korkeuserot. Lämpötila oli mukavat +26 astetta -- kun puoli viisi aamuyöstä päästiin nukkumaan.

Neljän tunnit "yöunet", ja kello herätti uuteen aamuun.. perjantaina 13. syyskuun oli varattu koko päivä Beirutiin tutustumiseen, ja lähdimme maps.me sovelluksen avulla kävelemään kohti Marttyyrien aukiota helteisessä ja aurinkoisessa Beirutissa (lämpötilat olivat päivällä yli 30 astetta). Poliiseja, sotilaita, esteitä -- niitä kohdattiin matkalla hotellista kohti Beirutin nähtävyyksiä. Osassa kohtaa sotilaat estivät kulkemasta tiettyjä reittejä, kun alueella oli jotain "hässäkkää" tai turvallisuuteen liittyviä seikkoja -- en jäänyt enempää kyselemään, mutta sotilaat olivat ystävällisiä ja kertoivat mitä kautta kannattaa kulkea.

Roomalaisen kylpylän rauniot


Ensimmäisenä kohteena oli vanha roomalaisten kylpylän rauniot, kunnes saavuttiin isolle aukiolle josta lähti useaan suuntaan katuja - kyseessä oli Nijmeh Square, jonka välittömässä läheisyydessä on niin St. George Greek ortodoksinen katedraali (rakennettu uudestaan sisällissodan jälkeen), maroniittikristettyjen katedraali, vanha roomalainen foorumi kuin Beirutin päämoskelija - Mohammed Al-Amin moskeija. Jotenkin hämmentävän näköistä että kaikkea tätä näki yhdellä kertaa -- ja samalla tajusi että tälläkin paikalla on paljon historiaa ja nykypäivää - niin muslimien kuin kristittyjen pyhäkköjä. Moskeijan vierestä alkaa kuuluisa Marttyyrien aukio, ja sen toisessa päässä on pysähdyttävä sodan muisto: Hajalle ammuttu The Egg, Beirutin ensimmäisen elokuvateatteri - jossa nykyään "toimii" jotenkin näyttelyitä raunioiden keskellä. Muutoin aukiolla näki hyvin vielä talojen seinistä että täällä on joskus sodittu -- vaikka siitä on kohta yli 30 vuotta. Tätä aluetta kannattaa käydä katsomassa.

Nimjeh Square ja sen kellotorni

Roman Forum ja Beirutin päämoskeija - oikeassa laidassa maroniittien katedraali

The Egg - entinen elokuvateatteri

Mohammed Al-Amin Mosque, Beirutin päämoskeija

Marttyyrien aukion patsas


Marttyyrien aukiolta jatkettiin kohti Välimeren rantaa, ja sieltä löytyy uusi ostoskeskusalue - The Beirut Souks, jonne oltiin myös rakentamassa munanmuotoisia isoja rakennuksia. Soukeilta matka jatkui kohti rantabulevardia - Cornichea pitkin, joka on useamman kilometrin (noin 3km) pitkä rantakatu. Täällä paikalliset tulivat juttelemaan meidän kanssa ihan spontaanisti ja muutenkin libanonilaiset tuntuivat olevan erittäin ystävällisiä ja kiinnostuneita mistä tullaan. Kovin paljon muuten turisteja ei näkynyt tai kuulunut Beirutin keskustassa.

Uusi ostokeskus -- ja uudet "munat" (The Eggs?)

Kävimme lounaalla hieman hienommassa ravintolassa, Feluka. Voin suositella tätä -- hinnat ovat hieman korkeammat ja ehkäpä "näköalalisää" meren rannalla, mutta ruuassa ja tarjoilussa ei ollut moitteen sanaa. Tämän paikan lähistöllä sijaitsee toinen Beirutin nähtävyyksistä - Pigeon Rocks, kaksi isoa kiveä jotka kohoavat Välimerestä. Iltaisin tältä paikalta näkee hienosti myös auringonlaskun.

Lounasta - isoja tomaatteja

Kohti Pigeon Rockseja 

Pigeon Rockista käännyttiin takaisin kohti keskustaa ja Hamran aluetta, jossa hotelli sijaitse. Hamra kadun varrella on paljon kauppoja, ravintoloita ja jopa pubeja, joista yhdessä poikettiin. Beirutissa baareissa oli Happy Hourit, jolloin juomien hinta putoaa puoleen. Paikallinen Almaza Beer pubissa 4.2€/pullo -- iloisen tuntien aikana 2.1€.

Myöhemmin illalla kävimme syömässä hotellin lähistöllä olevassa Dar Bistro & Books ravintolassa. Mukava paikka - vähän turhan hipsteri-paikka ja suhteellisen kallis. Täällä nähtiin enemmän turisteja - ja syykin on selvä, korkea sijoitus TripAdvisorin listalla. Illallisen jälkeen uni alkoi painamaan pitkän päivän jälkeen -- seuraavana päivänä jatkettaisiin Libanoniin tutustumista Bekaan laaksossa. Kokemukseni Beirutista muuttui tämän vierailun yhteydessä -- sodan merkit ovat vielä näkyvissä, ja osittain haavat ovat vielä auki -- mutta eteenpäin on mentävä ja katsottava tulevaisuuteen, kuten ystäväni Beirutissa totesi. Lähi-Idän Pariisi nousee taas raunioista kukoistukseen.

Paikallista olutta ja viiniä (Ksara - suosittelen!)




16 kommenttia:

  1. Beirut kiinnostaa itseä kanssa kohteena ja hyvä tietää että air serbiallakin sinne mahdollista päästä. Turismia varmasti vielä sopivan vähän siellä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskoisin että Beirut tulemaan olemaan lähivuosina "trendikäs" kohde. Air Serbian lentoaika oli täysin optimaalinen - ja hintakin edullinen: 225€/hlö/meno-paluu sis. valitut istumapaikat.

      Poista
  2. Mun yksi erittäin trendikäs ystävä on kehunut Beirutia maasta taivaaseen ja luulenpa, että ennustuksesi tuossa omassa kommentissasi Jani saattaa hyvinkin käydä toteen lähitulevaisuudessa. ��
    Mielenkiintoisen oloinen paikka kaikin puolin, mutta täytyy odottaa ainakin passin vanhenemista ennen omaa visiittiä kun sieltä tuo Israelin leima sattuu löytymään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni! Tosiaan jos passissa on Israelin leima niin maahan ei pääse. Itse kävin pari vuotta sitten Israelissa, mutta eivät leimanneet (Tel Aviv kentällä) leimaa passiin. Todella tarkkaan ne tutkivat minun passia ja lukivat koneelta tietoja pitkään - ehkäpä kansainvälisestä järjestelmästä että missä kaikialla on tullut käytyä. Hymyilivät ja toivottivat tervetulleeksi Libanoniin.

      Poista
  3. Beirut kiinnostaa ja erityisesti ruokakulttuuri siellä. Mites sinne muuten noi viisumit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Annukka. Libanoniin EU:n kansalainen ei tarvitse viisumia - voit oleskella maassa kerralla 30 päivää, ja sitä voi jatkaa tarvittaessa kahdella kuukaudella. Passissa ei saa Israelin leimaa tai viisumia - se on este maahan pääsyyn.

      Poista
  4. Libanonilainen keittiö on kuuluisa ympäri palloa. Tiedätkö siihen muuta syytä kuin pitkän konfliktin aiheuttama pakolaisten määrä ja tietty maukas lähi-idän ruoka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Teppo! Uskoisin keittiön tarjonnan johtavan enemmänkin pitkästä historiasta lähtien foinikkialaisista aina nykypäivän konflikteihin. Maassahan on ollut useita eri hallitsijoita ja osaltaan se on kuulunut kauppareittien solmukohtaan jolloin keittiö on saanut vaikutteita eri puolelta maailmaa. Toki myös pakolaiset ovat tuoneet oman keittiön ja kulttuurin alueelle.

      Poista
  5. Hah, en ole näköjään ainoa joka tulee lukemaan Beirut-juttuja ruoka-asiat päällimmäisenä mielessä :D Muutenkin kiinnostava postaus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos -- ruoka Beirutissa ja yleisesti Lähi-Idässä on mielestäni myös hyvää - ja niissä maistuu Välimeren aurinko.

      Poista
  6. Oon vakaasti harkinnut Libanonia ja Beiruttia matkakohteeksi parin vuoden sisällä. Niiden ruoka on superhyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sini! Beiruttia voin suositella kohteeksi -- sekä ruuan että historian vuoksi. Jopa minulla maistui hummus paikan päällä - Suomessa ei niinkään.

      Poista
  7. Tämä postaus tuli juuri sopivaan saumaan, kun olen kaavailemassa reissua Libanoniin, jossa Beirut olisi tukikohtana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä Anna-Katri! Beirut on tosiaan hyvä tukikohta tehdä päiväretkiä Libanoniin - välimatkat eivät ole pitkiä ja Beirutista löytyy ehkäpä alueen parhaat majoitukset ja ravintolat. Ruuhka kaupungissa voi olla välillä kova, jotenka jos olet alueella pidempää niin voisin suositella myös tehdä retkiä Tripolista käsin pohjois LIbanonin alueella.

      Poista
  8. Beirut on kiehtonut itseäni muutaman vuoden, kun katsoin jotain mielenkiintoista sinne liittyvää elokuvaa ta televiosarjaa - en kuollakseni muista kyllä mitä. Beirutissa on paljon mystiikkaa, johtuenkin noista alussa mainitsemistasi tapahtumista, millä Suomen uutiskynnys ylittyi viikosta toiseen. Pitkä historia ja nyt uusi nousu kohti lähi-idän kiehtovinta kaupunkia on alkanut, joten kiinnostus on kasvanut en itsestään. Mielenkiintoinen kaupunki kaiken kaikkiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rami! Beirutista muista tosiaan itsekin ne uutiset erityisesti 80-luvulta. Sodan jäljet näkyvät vieläkin kaupungissa ja eri ryhmittymien välillä on edelleen ristiriitoja. Vienee ehkäpä muutaman sukupolven että haavat alkavat parantumaan - tosin Syyrian sota ei niitä saa helposti umpeen. Kannattaa vierailla kaupungissa, niin se "verinen historia" aukeaa hieman uudella tavalla - ja samalla näkee kuinka kaupunkia rakennetaan uuteen loistoon.

      Poista