Kuvat ovat tämän kevään 2021 Malediivien matkalta - ensimmäisen päivän kuvia näin alkuun.
Saarien välissä on kilometrin pituinen silta |
Lokakuussa 2020 tein kuitenkin ennakkovarauksen huhtikuulle 2021 - kohteena Sri Lanka ja Malediivit. Kyseessä olisi ollut Aktiv-Resor matkatoimiston kautta hankittu kahden viikon matka sisältäen laajennetun peruutus- ja muutosturvan. Ajattelin tilanteen kehittyvän parempaan suuntaan keväällä 2021. Toisin kuitenkin kävi, vaikka Sri Lanka avasikin matkailulle rajat helmikuussa 2021. Kahden maan yhdistäminen, Sri Lankan viiden päivän karanteenikupla ja PCR testien ottaminen kesken matkaa yms alkoivat vaikuttaa hieman turhan kompleksiselta vaihtoehdolta, ja jatkuvasti muuttuvat matkustussäännöt sekä nyt jo Suomen asettama omaehtoinen karanteenivaatimukset eivät mahdollistaneet kahden viikon lomaa. Oli mietittävä toisia vaihtoehtoja.
Dhigurahin saari - oikealla näkyy Span rakennuksia. Meidän majoitus oli heti vasemmalla puolella sillan lähellä. Villan katto näkyy korkeasta palmusta vasemmalle. |
Päätin että haluamme lähteä jonnekin lämpimään huhtikuussa 2021, koska takana oli erittäin kiireinen työvuosi ja saavuttaisin huhtikuussa myös virallisen miehen iän. Pois Suomesta - jonnekin lämpimään. Ei "sitku" tai "mutku" vaan "nytku"...
Niinpä matkakohteeksi valikoitu Malediivit, jossa tilanne pandemian suhteen oli hyvä ja matkan suuntautuminen täysin resort käyttöön varatulle atolli-saarelle all-inclusive majoitukseen alkoi kuulostaa enemmän kuin hyvältä vaihtoehdolta. Soitin matkatoimistoon ja sain helposti muutettua matkan kohteen ja ajankohdan meille sopivaksi. Kahden viikon loma-ajasta jälkimmäisen vietämme kotona omaehtoisessa karanteenissa ottaen PCR-testit Helsingin lentoasemalla ja myöhemmin 72 tunnin jälkeen HUSin joillakin drive-in asemalla.
Riippukeinut meren päällä - näissä oli kiva istua |
Kohteeksi valikoitui eteläisellä Malediiveilla sijaitseva Dhigurahin saari, jonne on Malesta matkaa vielä noin 400-500km etelään. Kyseisellä saarella on Residence Maldives Dhigurah majoitus noin 1.5 kilometrin pituisella ja muutama sata metriä leveällä pitkänomaisella atolli-saarella. Saarella on yhteensä 150 villaa, joiden koko vaihtelee 130 aina yli 200 neliön omiin "villoihin", joissa jokaisessa on omat uima-altaat. Osa majoituksista on tehty veden päälle ja osa taas sijaitsee itse saarella. Valitsimme ns. Sunset Beach Pool Villan, joka siis sijaitsee tukevasti saarella ja villan edessä on heti oman hiekkaranta auringonlaskun suuntaan. All-inclusive paketti sisältää aamiaiset, lounaat ja illalliset mukaan lukien juomat. Enpä tämmöistä ole aiemmin kokeillut - kerta se on ensimmäinenkin. Viereisellä atolli-saarella sijaitsee saman firman toinen majoituskompleksi ja sinne pääsee yli kilometrin pituista siltaa pitkin. Kuullosti kohteelta jossa olisi helppo vaan olla ja nauttia olosta.
Majoitus Dhigurahin saarella |
Lennot otimme Qatar Airwaysilta Dohan kautta Maleen, joka on oikeastaan suorin ja nopein reitti Suomesta Malediiveille. Lentoaika Helsinkistä Dohaan on noin viisi ja puoli tuntia. Vaihtoaika Dohassa on sopivat pari tuntia, ja sieltä lento Maleen noin neljä ja puoli tuntia. Malesta eteenpäin hotelli hoiti lennot Maldavian Aeron lennoilla - jotka kestävät 1-1.5 tuntia riippuen onko matkalla välilaskua muille saarille vai ei. Menomatkalla lensimme suoraan Kooddoon saarelle, mutta paluussa teimme välilaskun Kadhdhoon saarelle. Kooddoon saarelta on matkaa Dhigurahin saarelle noin 15-20 minuuttia pikaveneellä.
Villaan kuuluu oma uima-allas, jonka vesi oli viileämpää kuin merivesi - molemmat kuitenkin noin 30 asteista |
Malediivit vaatii saapuvilta matkustajilta negatiivisen PCR koronatestituloksen joka on alle 96 tuntia vanha ja tulokset pitää ennakkoon ladata Malediivien Imuga portaalin kautta 24 tuntia ennen saapumista - ja QR koodi pitää muistaa ottaa talteen koska sitä kysytään maahan saapuessa sekä luonnollisesti myös paperiset PCR testien tulokset. Myös lähtiessä tulee tiedot täyttää uudestaan. Otimme myös erilliset Allied Inboundin covid-19 vakuutukset Malediiveille hintaan 45 USD/henkilö, joka tarvittaessa kattaisi ylimääräiset majoituskulut, sairauskulut ja evakuoinnit Malediiveilla. Toki jatkuva matkavakuutus on voimassa, mutta covid-19 tilanteessa tuntui paremmalta ottaa extra-vakuutukset päälle.
Villan takapiha. Meri aukeaa heti palmujen jälkeen |
Koska asumme HUSin alueella olisimme voineet tehdä PCR testit suoraan julkisen terveydenhuollon kautta ja saada tulostettua viralliset todistukset sitä kautta, mutta päätimme käyttää yksityistä firmaa emmekä "kuormittaa julkista puolta". Matkatoimiston kautta saikin PR2You nimiseltä firmalta tilattua testit hintaan 99€/henkilö - ja yllätys olikin suuri että he tulivat tekemään sen kotiin. Tämä oli huomattavasti mukavampi kuin että lähteä drive-in pisteille jonottamaan. Sovittuna ajankohtana testaaja tuli kotiin, työnsi tikun nenään, otti passeista valokuvat ja maksoimme luottokortilla testin. Sitten jännitettiin tuloksia. Seuraavana aamuna klo 7 tuli sähköpostit, jonka kautta sai ladattua viralliset tulokset - olivat negatiiviset. "Fit to Fly" -- eli matkustaminen Malediiveille on nyt mahdollista.
Osa majoituksista on tehty veden päälle |
Tein vielä Qatar Airwaysin lennoille upgraden business-luokkaan, koska heiltä tullut tarjous todella hyvä ja näin pääsisi lennoilla matkustamaan hieman ehkäpä ns. "korona turvallisemmin", koska tilaa on enemmän. Toki myös mahdollisuus ruokailla hieman paremmin houkutteli vaihtamaan matkustusluokkaa, enkä ollut Qatarin business-luokassa vielä matkustanut. Ensimmäinen lento oli Boeing 787-8 koneella, jossa oli normaali business penkit 1-2-1 järjestyksessä. Jälkimmäisellä lennolla Boeing 777-200LR koneessa olikin sitten käytössä QSuite jossa jokaisella matkustajalla on oma suljettava tila (sviitti).
Paluusta sen verran, että koska transit-aika (vaihtoaika) Dohassa oli lähes 11 tuntia (saapuminen klo 22, ja lähtö seuraavana päivänä klo 9) varasimme vielä Dohan lentoasemalta Oryx hotellista huoneen yöksi. Tämä osoittautui paluussa erittäin järkeväksi vaihtoehdoksi.
Matkatavaroista: Viikon matkalle 30 asteen lämpöön ja aurinkoon ei paljon tarvitse vaatteita ottaa mukaan, jotenka lähdimme matkaan vain käsimatkatavaroilla. Yksi The North Facen BaseCamp S-mallin laukku ja yksi PacSafen Venturesafen EXP45 reppu. Painoa per laukku noin 7.5kg. Shortsit, sandaalit ja lyhythihainen kauluspaita riittänee. Takkia tai pitkähihaista paitaa ei tuolla tarvitse.
Perjantaina 16.4.2021 suuntasimme Helsingin lentoasemalle omalla autolla ja jätimme sen T3 parkkitaloon, josta kävelimme T2 terminaaliin.... järkytys oli aikamoinen: En ollut koskaan nähnyt Helsingin lentoasemaa näin tyhjänä ja hiljaisena. Kaikki ravintolat olivat kiinni, tiloja oltiin suljettu väliseinillä ja käytävillä ei ollut oikeastaan ketään. Kävelimme FFP2 maskit naamoilla lähtöportille 43 ja sieltä löytyikin yksi R-kioski, jossa myytiin ainoana paikkana koko lentoasemalla alkoholijuomia. Niinpä tilasimme lähtöbetonit eli lonkerot, ja jäimme odottamaan boardingia... ja matkan alkua kohti Malediivejä.
Ai vitsit, kyllä kelpaisi. Itse olen vähän hankalana pitänyt tuota koronatestien ottamista, mutta näköjään sekin onnistuu varsin helposti. Ja hyvä vinkki tuo vakuutus, en tiennyt, että sellaisia on. On kuitenkin todennäköistä, että me ei ennen ensi syksyä matkusteta mihinkään ja siitä tuleekin selvästi pisin paussi ikinä.
VastaaPoistaPCR testien ottaminen on todella helppoa, ja nyt jopa HUS alueella saa siitä virallisen englanninkielisen todistuksen "ilmaiseksi ja ilman lääkärin lähetettä". Paluussa oli lentokentällä hyvät ohjaukset testiin. Selvää on se että matkustajamäärien lisääntyessä PCR testien tekeminen Helsingin lentoasemalla tulee ruuhkautumaan jollei Suomen hallitus ja eduskunta pysty tekemään lakiin muutoksia - aiemmin kaatui Suomen perustuslakiin että sitä ei voida vaatia Suomeen tulevilta ennen koneeseen/laivaan nousua. Muissa EU-maissa tämä on vaadittu. Suomeen on siis todella helppo matkustaa ilman testejä ja ruuhkat tulevat olemaan melkoiset kesällä.
PoistaSäätöä tuntuu matkailu nyttemmin olevan. Sri Lanka kiinnosti minuakin hiukan jossain vaiheessa kun tuntui siltä, että se voisi avautua, mutta sitten taas - ainakin sillä hetkellä kun asiaa vähän enemmän selvittelin - niin se avautuminen olikin vaan jonkinlaisessa kuplassa, eli ei siinä kovin paljon kait olisi saarta nähnyt.
VastaaPoistaEli veikkaisin, että vähän aikaa mennään nyt tällaisilla yksi maa kerrallaan tyylisesti.
Tästä syystä juurikin jäi Sri Lanka väliin, vaikka siellä olisi ollut huomattavasti enemmän tekemistä ja kokemista. Yhden maan matkoilla mennään varmaankin vielä vuoden päivät jollei sitten EU:n sisälle avaudu jotain matkustuskuplaa yleisesti tai joidenkin maiden välille. Baltia kaiketi on taas suunnittelemassa omaa kuplaansa.
PoistaOi joi, kylläpä näyttää ihanalle! Olisi ihanaa päästä aurinkoon ja lämpimään, varsinkin kun tälläkin hetkellä sataa vettä ja +5 astetta lämmintä. Kohta kun saa ensimmäisen rokotteen, voi alkaa suunnittelemaan reissuja muuallekin kuin lähimetsiin :)
VastaaPoistaKiitos! Aurinko ja lämpö olivat sitä mitä lähdettiin etsimään ja sitä saatiin riittävästi Malediiveilla. Rokotetta itsekin odottelen saatavaksi ehkäpä jo toukokuussa.
PoistaLöysin vasta nyt aikaa alkaa lukemaan näitä sun Malediivi-postauksia. Voi että. Kylläpä maistuis nuo maisemat!
VastaaPoistaKiitos. Mukavat olivat maisemat -- kieltämättä, ja varsinkin kun tässä on yli vuoden päivät katseltu suomalaista maisemaa.
Poista