perjantai 20. heinäkuuta 2018

Albania

Edeltävässä postauksessa ( Kerkyra ) kerroin kun matkustin Kerkyran eli Korfun saarelle, josta käsin tein matkan Albaniaan ja sen ehkäpä tunnetuimpaan rantakohteeseen Sarandeen, joka sijaitsee vain lyhyen lauttamatkan päässä Korfun saarelta. Monet ovatkin yhdistäneet Korfun loman myös käyntiin Albaniassa, joka pelkästään päiväretkenä tai kuten itse tein muutaman päivän vierailuna. Vaikka Korfulta on useita lauttavuoroja päivittäin Albaniaan, suosittelen että lauttaliput varaa etukäteen ja käy noutamassa ne satamasta vaikkapa päivää ennen lähtöä. Itse matkustin Ionian Seaways yhtiön nopeilla aluksilla (matka-aika noin 40 minuuttia).

Albanian lippu - Butrintin museon tornista kuvattuna


Matkalla Albaniaan tarvitaan passia, koska maa ei ole Schengen maiden joukossa. Itse passin tarkistukset ovat lähinnä "nopea tarkistus", eikä leimoja passiin tule. Albanian päässä sentään kirjasivat jotenkin koneelle. Lauttaan nousussa kannattaa olla tarkkana, koska mitään kuulutuksia tai aikatauluja boarding alkamiseen ei ole - enemmänkin muistutti pientä hässäkkää molemmissa päissä. Lipusta kannattaa tarkistaa aluksen nimi, ja muistaa että lautat eivät välttämättä kulje aivan aikataulussa. Albanian ja Kreikan välinen aikaero on yksi tunti, mutta lipuissa olevat ajat noudattavan lähtömaan aikaa.

Vietin Albaniassa kolme täyttä päivää ja majoituin Saranden rantakadulla olevassa Hotel Republic hotellissa, joka on valintana suhteellisen hyvä. Kaikki oli lähellä, ja huoneesta oli upea näköala merelle. Itse Saranden keskusta ja sen rantakatu on hyvin turistinen paikka, enkä kokenut oloa oikein "kotoisaksi" ehkäpä johtuen siitä, että rantalomakohteet eivät kuulu matkakohteisiin pääsääntöisesti. En antanut sen kuitenkaan enempää haitat, vaikka ns. hyljerannat olivat aivan täynnä. Hyljeranta on siis sellainen, missä turret makavaat toisissaan "kiinni" muovisilla aurinkotuoleissaan.

Syy Sarandeen matkustamisessa ei siis ollut itse rantaloma, vaan halusin tutustua Unescon kohteisiin - erityiseti Butrintin alueseen että Gjirokasterin vanhaan kaupunkiin. Sarande oli hyvä paikka lähteä tutkimaan näitä kohteita.

Toisena päivänä olin varannut auton ja kuljettajan, joka muuten puhui hyvää suomeakin (Arjon Hila - löysin hänet sivuston Nordic Tours Albania kautta  - löytyy myös Facebook sivustosta Nordictoursalbania) viemään minut Gjirokasteriin, koska en viitsinyt vuokrata autoa tällä kertaa. Olin käynyt vuonna 2014 Albaniassa autolla, ja tällöin ajanut Skhoder-Tirana-Durres-Berat matkan kun matkustin Macedonian, Kosovon ja Albanian alueella. Matkalla Gjirokasteriin kannattaa poiketa katsomassa Blue Eye nimistä kohdetta, joka on erittäin kirkas ja syvä lähde, joka sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan päässä Sarandesta. Blue Eyestä matka jatkuu vuorten "yli" ja matkalla voi myös "bongata" useampia bunkkereita, mikäli niistä on kiinnostunut -- ja minähän olin jälleen kerran.

Blue Eye lähteestä tuleva vesi on kirkasta

"Perhebunkkeri"


Gjirokaster on hyvin samanlainen kaupunki kuin Berat, mutta huomattavasti isompi. Talot on rakennettu kivestä, ja kaupungin yllä kohoaa vanha linnoitus, josta käsin on hyvät näkymät sekä kaupunkiin että vuorille. Linnassa on militariasta kiinnostuneille näytillä erilaisia tykkejä toisen maailmansodan ajalta sekä 1960 luvulla alas ammuttu/pakkolaskun tehdyn (osapuolesta riippuen..) Naton lentokone. Vanhan kaupungin kaduilla löytyy paljon turisteille tarkoitettuja myymälöitä, mutta en ollut niistä niin kiinnostunut vaan suuntasin Enver Hoxhan kotitaloon, joka toimii nykyisin museona - joka oli yllättävän kiinnostava paikka. Hoxhan oli se Albanian mielipuolinen ja psykopaattinen johtaja, joka johti maata useiden vuosikymmenten ajan ja hänen toimesta maahan tehtiin useiden satojen tuhansien bunkkerien verkosto, koska hän pelkäsi että maa miehitetään milloin USA:n ja milloin Neuvostoliiton toimesta.


Kolmantena päivänä kävin Butrintissa tutustumassa yli tuhat vuotisen kaupungin jäänteisiin. Erittäin mielenkiintoinen paikka, ja paikalta löytyy myös pieni museo. Kaupunki oltiin alunperin rakennettu 400-500 vuotta ennen ajanlaskun alkua, sieltä löytyi jäänteitä erityisesti roomalaisten ja myöhemmin esi-kristillisen ajan rakennuksista ja viimeisimpänä venetsialaisten tekemiin muutoksiin. Paikalla on erittäin hyvät opasteet ja selkeät reitti, joka pitkin kävellä puiden varjossa - vähän kuin viidakossa olisi, mutta rakennukset ovat kuitenkin hyvin esillä. Vietin aikaa paikalla yli kaksi tuntia, mutta kiireisimmät ovat paikalla noin tunnin. Vinkkinä että kannattaa tulla paikalle heti aamusta (klo 9 jälkeen), ennen kuin Korfulta tulevat turistilaumat pääsevät paikalle. Paikalle pääsee Sarandesta lähtevällä bussilla (joka voi olla aika täynnäkin!) - matka kestää noin 30-40 minuuttia ja maksaa 100 lekiä (noin 0,8 euroa). Mikäli "hyljerannat" kiinnostavat, niin Ksamilissa kannattaa jäädä pois paluumatkalla. Itse palasin Saranden kaupungin laitamille bussilla, ja kävelin noin 2.5 kilometrin matkan takaisin kaupunkiin (alamäkeä... helppoa, ja matkalla on paljon turre-ravintoloita).

Butrint - teatteri ja Sanatorium


Muutamia ravintola-vinkkejä Sarandeen:

  • Rustico - isot ja hyvät annokset, hieman rantakadulta ylöspäin 
  • Gethela - erittäin hyvä kalaravintola, kannattaa tiedustella mitä kalaa on saatavilla. Suussa sulavat sardiinit olivat maukkaita. 
  • Le Petite - en käynyt, mutta näytti olevan aina täynnä ja hinnat olivat huomattavan kovat. Näitä ravintoloita löytyy kaksi kappaletta Sarandesta. 
  • Mare Nostrun Cuisene - tämä oli myös erittäin kallis ( paikalliseen hintatasoon nähden ) ravintola, mutta ruoka on erittäin hyvin tehtyä ja maukasta. Sijaitsee suositun Kaonia hotellin alakerrassa. 
  • Beer House - saksalainen ravintola Saranden keskustasta etelään kohti Butrintia. Oluen hinta puolet hintaan verrattuna Saranden keskustassa ja ruoka-annokset, noh -- saksalaisittain isoja. Prost! 

Albania on Euroopan köyhempiä maita, mutta tulee kehittymään jatkossa erityisesti rantalomakohteiden myötä. Toivottavasti vaan kehitys ja rakentaminen tehdään harkiten - eikä paikasta tulisi "Bulgarian kultahietikoiden mukaista kohdetta". Palvelukulttuurissa on vielä paljonkin kehitettävää, vaikkakin englantia osataan suhteellisen hyvin ( löytyi myös paikkoja, missä piti lähteä pois asiakaspalvelun vuoksi -- mutta näinhän se on myös välillä muuallakin maailmassa).  Palaisinko Sarandeen ? En välttämättä, koska kohde ei ollut minulle - rantalomakohteena siis. Mutta niille, joille edullinen rantaloma kiinnostaa, Sarande voi olla hyvä kohde. Lähistöltä löytyy ( siis kaupungin ulkopuolelta ) upeita hiekkarantoja ja uimapaikkoja. Mikäli matkustat Albaniaan kannattaa käydä myös tutustumassa rantakohteiden lisäksi muihin paikkoihin - vuoristoon, pieniin kaupunkeihin ja kyliin, sieltä löytyy ehkäpä se aidompi Albania kuin Sarandesta. Itse pidin enemmänkin Tiranan kaaoksesta ja Beratin hiljaisesta kaupungista.

Saranden kaupunkin auringon laskiessa


Ps. Facebookista löytyy suomalainen ryhmä: "Matkusta Albaniaan!", johon kannattaa liittyä mikäli Albania kohteena kiinnostaa.
ps2. Hyvä opas Arjon Hila - suosittelen





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti