torstai 19. heinäkuuta 2018

Kerkyra

Palattuani Keski-Aasiasta jatkoin matkaa Välimerelle (Kesalomasuunnittelua 2018 löytyy alkuperäinen suunnitelma), Kerkyran eli Korfun saarelle, joka sijaitsee Kreikan länsipuolella Jooniansaarten saariryhmässä. Korfulla on pitkä ja mielenkiintoinen historia aina korintilaisista aina englantilaisten valtakauteen - jotenka tältä osin saari tarjoaa mielenkiintoisen kerrostuman myös historiallisia kohteita ja tarinoita, mikäli niistä on kiinnostunut.

Lensin Helsingistä Finnairin suoralla lennolla Kerkyran kentälle, joka muuten sijaitsee ihan Corfu Townin eli saaren pääkaupungin välittömässä läheisyydessä. Kentältä pääsee keskustaan bussilla, taksilla (10-15 euroa) tai kävellen (45 minuuttia).  Olin suunnittelut matkan siten, että vietän ensimmäisen päivän Korfulla, jonka jälkeen suuntaan Albanian Sarandeen kolmeksi päiväksi ja vasta sen jälkeen tulen kolmeksi päiväksi takaisin Korfulle.


Korfun korkein kohta, josta näkymät kohti saaren keskiosaa

Huipulla on paljon viestintään liittyvää kalustoa



Coftu Townin vanha kaupunki on upea, kuin Valletta (Maltan pääkaupunki) pienoiskoossa. Erityisesti venetsilaisten ja myöhemmin ranskalaisten tekemään rakennuskantaa on paljon. Kadut ovat täynnä turisteille tarkoitettuja kauppoja ja ravintoloita, mutta hiljaisemmilta kujilta ja kaduilta löytyy myös paikallista elämää. Pienillä kapeilla kaduilla oli mukava kulkea, koska niissä on huomattavasti viileämpää kuin esim. Liston rakennuksen edessä olevassa aukiolla. Kävin ensimmäisenä päivänä myös tutustumassa ns. vanhaan linnoitukseen, josta on upeat näkymät kaupunkiin ja merelle. Suosittelen myös Pyhän Spiridonin kirkossa vierailua - ainakin siellä oli huomattavan viileä verrattuna ulkolämpötilaan heinäkuussa (+34 astetta). Corfu Townissa riittää nähtävää ja koettavaa ehkäpä pariksi päiväksi. Ravintoloiden suhteen kannattaa olla tarkkana, ja lukea arvioita -- osa on täysin turre-ravintoloita, ja osassa saa jo hieman aidompaa (ja parempaa) ruokaa.

Palasin Korfulle Albanian matkan jälkeen (tästä tulee oma postaus), ja vuokrasin auton kolmeksi vuorokaudeksi lentokentän läheisyydestä. Suosittelen että autoksi vuokraa mahdollisimman pienen auton, varsinkin jos meinaa ajaa hieman pienempiä reittejä tai käydä saaren korkeimmalla vuorella - kylien läpi menevät kadut ovat niin kapeita, että välillä joutuu myös peruuttamaan niissä ja tällöin pienempi auto on parempi. Maksoin auton vuokrasta 130 euroa  ( Value Plus Car Rental niminen firma) - autona oli Peugeot 107 automaattivaihteistoilla.

Suuntaisin aluksi saaren eteläpäähän Kavosiin, johon matka kesti noin tunnin. Tiet ovat rannikolla hyväkuntoisia, mutta navigaattori opasti heti alkuun saaren keskellä kulkevaan tielle, jolloin mutkaa riittää ja kuten myös pieniä kyliä siellä täällä. Suosittelen ajamaan saaren itärannikolla kulkee tietä, kunnes loppumatkasta mennään saaren keskiosaa pitkin aina Kavosiin saakka. Kavos olikin aikamoinen "järkytys" - täynnä (britti) turre-nuoristoa ja pääkatu täynnä heille tarjottavaa ravintola ja pub viihdykettä. Eli mikäli haluat bilettää ja viettää aikaa nuorten parissa tämä on se paikka Korfulla - itse käännyin takaisin ja jatkoin matkaa saaren länsiosaan kohti Ermonesin kylää.

Ermonesin kylä on oikeastaan Corfu Townista katsottuna toisella puolella saarta - ja matkaa Corfu Towinista on noin 15 km. Vietin toisen yön Korfulla tässä pienessä kylässä, joka oli erittäin rauhallinen paikka ja auringonlasku upea. Majoituksena oli Ermones Mare niminen pieni Apartments majoitus, josta on  upeat näkymät merelle. Kylässä on muutamia perinteisiä tavernoja lähellä rantaa. Ranta on muuten aika kivikkoinen, jotenka uimakengät on syytä laittaa jalkaa kunnes menee uimaan.
Tätä paikkaa voin suositella, mikäli haluat viettää rauhallisen hetken Korfun saarella.

Seuraavana päivänä jatkoin matkaa aluksi saaren korkeimpaan kohtaa, Pantokratorasiin, joka sijaitsee noin 900 metriä meren pinnan yläpuolella tarjoten upeat näkymät koko saarelle sekä idässä olevaan Albaniaan ja Kreikkaan. Matka huipulle kannattaa tehdä aikaisin aamusta, koska se on suosittu kohde ja pysäköinti tilaa vuoren huipulla (kyllä, autolla ajetaan jyrkkää tietä huipuille!) ei ole paljoakaan. Kannattaa käydä myös huipulla sijaitsevassa luostarissa/kirkossa.. Älä anna ison maston pilata tunnelmaa, vaikka se onkin hieman oudon näköistä. Huipulla on myös pieni kahvila.

Huipulta matka jatkui saaren pohjoisrannalle, josta ajoin Kassiopi nimiseen kaupunkiin. Tämä pieni kaupunki on upealla paikalla. Kannattaa kiertää pieni niemeke, jolloin pääsee upeille rannoille viettämään aikaa. Niemen päällä on pieni venetsialainen linnake Kaupungin sataman ympäristöstä löytyy lukuisa joukko ravintoloita, joista yhdessä kävin lounaalla, Tavernaki - hyvä ruoka ja upeat maisemat. Kassiopi vaikutti myös erittäin rauhalliselta paikalta verrattuna Kavosiin.

Kassiopista matka jatkui saaren länsirantaa pitkin Dassiaa, ja sieltä edelleen luoteisrannalle Sidariin, josta oli varannut seuraavan yön majoituksen. Sidari on sitten hieman isompi ja turistisempi paikka sisäänheittäjineen ravintoloihin. Älä anna sen kumminkaan häiritä - vaan suuntaa rantakallioille katsomaan Canal d'Amour - eli rakkauden kanavaa/kanavia. Kyseessä on kapeat pienet kanavat, joita meri on kovertanut rannikolle. Auringonlasku täälläkin on upea. Hyviä ravintoloita löytyy kun kävelee hieman poispäin Sidarin ytimestä, esim. Katerina's Tavern oli upea kokemus. Majoituin DelightCorfu nimisessä paikassa - josta löytyy myös uima-allas.

Viimeisenä päivänä ajoin Sidarista useammalla pienelle rannalle, jotka sijaitsevat saaren länsirannikolla, mm. Paleokastriaan, kunnes iltapäivästä palautin auton ja vietin iltapäivän saaren pääkaupungissa, Corfu Townissa. Lopuksi vielä vinkkinä se, että Corfun lentoasemalle kannattaa tulla vasta vähän ennen lähtöä - lentoasema on erittäin pieni ja ruuhkainen - onneksi terminaalin ulkopuolella voi viettää aikaa. Itse kävelin Corfu Townista lentokentälle, käyden samalla myös Monreponsin puistossa.

Kaikenkaikkiaan Korfun saari oli erittäin upea paikka, ja sieltä löytyy myös vielä pieniä aitoja kreikkalaiskyliä vaikkakin rannat on (erityisesti itäpuolella saarta) rakennettu täyteen turistilomakohteita.

Ps. Pahaksi onneksi kamerani perusobjektiivi oli rikkoutunut edeltävässä matkalla, ja tässä olevat kuvat on otettu 40-150 linssillä, joka ei ole hyvä maisemakuvien ottamiseen. Kännykällä otettuja kuvia löydät Instagramista @reissujani nimimerkin takaa.






1 kommentti:

  1. Mäkin olin viime kesänä 10v muksun kanssa Kavosissa. Etukäteen en tosiaan tiennyt tätä brittien bilemestaksi. Meillä oli onneksi mukava Guesthouse sivukujalla,jossa ei ollut melua. Päivisin bilettäjät taisi pääasiassa nukkua, kun oli rauhallista. Kavos on hyvä vesiurheiluun ja saarihyppelyyn. Kannattaa valita rauhallinen hotelli / majatalo niin biletys ei häiritse :)

    VastaaPoista