maanantai 3. toukokuuta 2021

Malediivit - osa 4: Paluumatka ja karateeni

Päivää ennen lähtöä hotelli ilmoitti milloin olisi paluukuljetus Kooddoon saarelle ja edelleen lento Maleen - Malediivien pääkaupunkiin, kun tiedossa oli jatkolennon aikataulu Dohan kautta Helsinkiin. Samassa yhteydessä tiedustelivat (monta kertaa itseasiassa parina päivänä) PCR-testauksen tarvetta eli sen olisi voinut tehdä resortilla, mikäli Suomi olisi tällöin vaatinut kaikilta negatiivista testiä ennen lentoa Suomeen. Hinta olisi ollut noin sata dollaria per nenä. Ennen lähtöä tulee myös netissä täyttää Malediivien viranomaisten vaatimat terveys- ja matkustus selvitykset, josta saatua QR-koodia piti näyttää Malen kentällä ennen kansainvälistä lentoa. 

Dhigurahin resortin saarelta löytyi upeita uimapaikkoja

Aurinko laskee Dhigurahin saarella ja värjää taivasta eri värien sävyillä


Lähtöpäivänä hotelli vielä mittasi mahdollisen kuumeen, piti allekirjoittaa lomakkeet mittauksen tuloksista ja vielä kerran kyseli että tarvitaanko sitä PCR-testiä vai ei. Siirryimme pikaveneellä Kooddoon saarelle sekä jälleen myös pakettiautolla 75 metrin matka satamasta "lentoasemalle". Tämä "lentoasema" on ollut yksi pienimmistä kentistä, joilla olen käynyt. Aikataulun mukaisesti lensimme Maldivian Aeron lennolla (Dash 8Q200 potkuriturbiinikone) ensin Kadhdhoon saarelle ottamaan lisää matkustajia kyytiin ja edelleen Maleen noin puolessatoista tunnissa. 

Malen kentällä meitä oli taas vastassa hotellin edustaja (en tiedä mistä ihmeessä tunnisti meidät), joka saatteli meidät kansainväliseen terminaaliin joka sijaitsee heti kotimaan terminaalin vieressä. Siellä olikin pitkät jonot Qatar Airwaysin checkin tiskille, mutta pääsimme Business checkiin koska olin upgradannut Helsingin lennon. Tässä kohtaa turvavälit olivatkin sitten aivan olemattomat kuten myös koneeseen nousun yhteydessä Malen kentällä ja lentokenttäkuljetuksessa. Menimme lähes viimeisenä koneeseen, koska kuulimme viimeiseen Zone 4 ryhmään. Boeing 777-300ER kone oli aivan täynnä väkeä. Nähtävästi turistit nyt tulevat todellakin Malediiveille lomailemaan, koska toinen Qatarin kone lähti tunnin päästä myös kohti Dohaa. Myös Emirates näytti operoivan useammalla vuorolla Dubaihin. 

Tätä siltaa pitkin tuli ajettua polkupyörillä monta kertaa


Lento Dohaan kesti noin neljä ja puoli tuntia -- economyssa tarjottu ruoka oli vähän "niin-ja-näin". Maskien pito koneessa oli pakollista ja sitä valvottiin, mutta ne henkilöt jotka olivat jo saaneet kaksi rokoteannosta maskia ei ollut pakko pitää. Dohan kentällä lentokenttäbusseihin otettiin huomattavasti vähemmän väkeä ja turvatarkistuksessa mitattiin myös mahdollinen kuume sekä ihmiset jaettiin eri pisteille siten että ruuhkaa ei kovin paljon ehtinyt muodostumaan. Silti täälläkin moni hengitti niskaan, jotenka paikalla oli välillä tehdä "pieni tuima tuijoitus" taaksepäin huomauttaa "heitä perääntymään". 

Dohassa meillä oli vaihtoaikaa lähes 11 tuntia, jotenka olimme varanneet etukäteen majoitukset lentokenttähotellista (Oryx) ja hyvä niin, koska saimme näin nukkua yön yli ennen aamulentoa. Jonot hotellissa olivat pitkät ja onneksi varaus oli tehty etukäteen -- päivän hinta tiskillä olisi ollut 400 USD, eli suosituksena tämä hotelli kannattaa varata etukäteen. Hotellissa myös kaikilta mitattiin kuume sisäänkirjautumisen yhteydessä ja tulokset kirjattiin ylös. Hotellin huone oli erittäin hyvä ja hiljainen. Ruokaa olisi saanut tilattua huonepalvelusta - myös aamiaisen, mutta jätimme ruokailut väliin. Välilaskun aikana toinen hyvä vaihtoehto majoitukseen on tai on ollut Qatar Airwaysin stop-over (majoitus 5* hotellissa Dohan keskustassa). Stop-over on tosin nyt poissa käytöstä. Tätä on tullut käytettyä muutama vuosi sitten ja olimme Dohan Soukin alueella yötä - ja tällöin majoitus oli täysin "ilmainen". 

Aamulla lähdimme hotellista ja ihmettelimme hetken aikaa Dohan kenttää ja sitä keltaista isoa nallekarhua, kunnes portilla B10 boarding Helsingin lennolle alkoi. Tällä kertaa kiinnitti huomioita se, että economy luokkaan jaettiin kaikille muoviset päähän kiinnitettävät suojat. En käynyt lennon aikana katsomassa että olivatko kuinka monella käytössä, mutta hyvä idea Qatar Airwaysilta. 

Boeing 787-8 Dreamliner nousi kentältä aikataulun mukaisesti. Tilasimme aluksi brunssin lähdön jälkeen,,  joka olikin erittäin kattava ja hyvä. Lounaan tilasimme tarjoiltavaksi pari tuntia ennen laskeutumista Helsinkiin. Lento oli hyvin tasainen ja business-luokassa oli puolet paikoista käytössä. Qatarin business on monesti palkittu maailman parhaana - suosittelen kokeilemaan, ja erityisesti pidän 787-8 käytössä olevista hieman sivuun käännetyistä istuimista jotka tuovat jokaiselle riittävästi omaa tilaa.

Lennolla Dohasta Helsinkiin - Iranin yllä

Erinomainen brunssi business luokassa - kuusi erillistä annosta

Qatar Airways - Boeing 787-8 ja Rolls-Royce Trent 1000 moottori


Helsingin kentällä terveysviranomaiset olivat kaikkia vastassa ja ohjasivat meidät PCR-testiin, jonka jälkeen passin tarkistuksen jälkeen suuntasimme kotiin omaehtoiseen karanteeniin. Olimme ennen matkaa ostaneet ruokaa kahdeksi viikoksi kaapit täyteen että ei tarvitse kaupoissa käydä, jotta voi vain olla kotona ja pihalla oleskella. Kahdentoista tunnin päästä PCR-testistä tuli tulos SMS-viestillä - negatiivinen. Päivällä kunnan terveysviranomainen vielä soitti ja varmisti tulokset sekä ohjasi toiseen PCR-testiin, johon pystyi itse netissä tekemään ajanvarauksen 72 tunnin päähän ensimmäisen testin ottamisesta. Ajoimme läheiseen drive-in PCR-testaukseen, tikku uudestaan nenään 10 sekunnin pyöritykseen ja tästä noin 15 tunnin päästä tuli tulos - negatiivinen. Jatkoimme vielä omaehtoisesti karanteenia seuraavan viikon ajan -- just-in-case.  

Malediivien matka oli kaiken kaikkiaan onnistunut kokonaisuus, rentoa rantalomaa ilman mitään isompia tekemisiä. Kovin paljon turistinähtävyyksiä Malediiveillä ei ole - paitsi sukelluskohteet, ja varsinkaan nyt ei päästy matkustamaan mihinkään paikallisten eikä mihinkään muullekaan saarelle vaan olimme "omalla saarella omassa kuplassa". Tai ehkäpä turistinähtävyytenä tämä paikka voi olla siinä mielessä, että se on mahdollisesti ensimmäinen maa maailmassa, joka tulee katoamaan seuraavien vuosikymmenien aikana Intian valtamereen ilmastonmuutoksen myötä - tuleva Atlantis. 


Lasi Malbec-rypäleen viiniä oman Villan teranssilla auringon laskun aikana


Matkustaminen tällä hetkellä: Pandemian aikana PCR-testaukset ja maiden eri määräykset ja ohjeistukset tulee huomioida tarkasti ja tuohan se hieman enemmän "säätöä" matkustamiseen kuin ennen "vanhoina hyvinä" aikoina. Määräykset ja ohjeistukset voivat hyvin nopeasti vaihdella. Samoin eri maiden terveydenhuollon taso vaihtelee ja pandemian pahentuessa myös niiden saatavuus voi vaihdella, eikä välttämättä matkavakuutus kaikkea korvaa. Covid-19 liittyvät vakuutusehdot on syytä tarkistaa ennen matkaa ja/tai ottaa erillinen vakuutus kuten nyt teimme. Samoin lentoyhtiöiden tekemät muutokset kesken matkaa voivat tuoda oman haasteen matkustamiseen. 

Maskien käyttö lentokentillä ja lentokoneissa voinee jäädä uudeksi pysyväksi normiksi, ja ehkäpä sitä aloitetaan höllentämään kunhan maailman rokotekattavuus alkaa kasvamaan. Tähän voi hyvinkin mennä vielä vuosi tai kaksi. Tai sitten täällä Euroopassa omaksutaan maskien käyttökulttuuri joka on ollut jo pidempään käytössä Aasian suunnalla esim. Japanissa ja Kiinassa. Tämä matka oli hankittu matkatoimiston (Aktiv Resor) kautta, ja se mahdollisti hyvän muutos- ja peruutusturvan matkalle vaikkakin suosimme normaalisti omatoimimatkoja. Tässä tilanteessa matkatoimiston kautta hankittuna matka oli ja tulee olemaan varmaankin pandemian jatkuessa paras vaihtoehto. 

Suomen Ulkoministeriö suositus on ollut selvä jo yli vuoden ajan : tarpeetonta matkustusta ulkomaille tulee välttää. Valitsimme Malediivit kohteeksi pitkän pohdinnan, harkinnan ja riskikartoituksen perusteella. Pyrimme ennakolta tunnistamaan mahdolliset riskin paikat ja niihin toimenpiteet - erityisesti liikkuminen väkijoukossa, miten toimitaan jonotuksien aikana, mitä maskeja pidetään milloinkin, kuinka usein vaihdetaan maskeja ja että käsidesiä on aina saatavilla. Matkustaa voi myös ns. koronaturvallisesti noudattamalla viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Itse koin että "vaarallisin" paikka koko matkalla oli kotimatka Helsingin lentoasemalta Kehä III pitkin ajaessa kotiin iltapäivän ruuhkassa. 


Dohan kentällä takana jättimäinen keltainen nallekarhu istumassa lampun alla - tämä on keskellä kenttää. Matkaajilla uuden normaalin mukainen asuste - FFP2 maskit


Edeltävät Malediivien matkan jutut löydät alla olevien linkkien takaa:
Aurinko laskee Malediiveilla 

Todennäköisesti matkailu vielä vuonna 2021 tulee Suomessa olemaan kotimaan kohteisiin keskittynyttä (itsekin teimme vuonna 2020 usean viikon matkan upeaan Suomen Lappiin), mutta rokotekattavuuden kasvaessa ehkäpä vuoden 2022 kesällä päästään jo enemmän matkailemaan maailmalla vastuullisesti uuden normaalin myötä. Tällä hetkellä (toukokuu 2021) tilanne maailmalla näyttää menevän jälleen huonompaan suuntaan ja maat sulkevat nyt enemmän rajojaan kuin vuosi sitten. 

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme, että kaikki käy hyvin. - Mauno Koivisto 


17 kommenttia:

  1. Millaiset nuo Covid-19 vakuutusehdot muuten olivat ja minkä hintainen vakuutus oli? Joka tapauksessa näyttää koko ajan todennäköisemmältä, että Suomessa tulee pysyttyä tämä vuosi.. Joitain varauksiakin on jo tullut tehtyä ja todennäköisesti tulee viime vuoden tapaan itsekin suunnattua myöskin Lappiin. Toki tilanteet voivat muuttua nopeasti myös parempaan suuntaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vakuutusehdot ja hinnat löydät tästä https://allied.mv/insurance-plan/allied-inbound/ -- eli noin 30-40€ per henkilö on se perusvakuutus. Normaaleissa matkavakuutuksissa covid-19 ei ainakaan minulla ollut katettuna, jotenka ylimääräinen vakuutus oli tarpeen.

      Poista
  2. Hei, tosi hyvä tietopaketti. Tiedätkö, saako Helsingin lentokentällä käydä Alepassa ja matkustaa junalla kotia? Vai pakottavatko taksiin, jos ei ole omaa autoa. Viime kesänä kyselivät lentokentän juna-aseman liukuportaiden päässä, että mistä on tulossa. En tiedä, olisivatko päästäneet junalle, jos olisi tullut jostain riskimaasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä Helsingin lentoasemalla saa ihan vapaasti matkustajat mennä vaikkapa Alepaan tai kahvilaan syömään. Ei siellä kukaan tule pysäyttämään. Junasta en tiedä, mutta suositus on käyttää omaa autoa tai taksia kotimatkoilla ja välttää julkisia, mutta ei niistäkään kukaan ole pois heittämässä jos matkoilta pitää kotiin päästä. Lainsäädäntö ei siis mahdollista sitä että ei pääsisi julkisen kyytiin.

      Poista
    2. Ihmettelin tätä samaa elokuussa, kun tulin Tanskasta. Olin siinä luulossa, että joku oikein tyyliin saattelee taksiin, mutta ei siellä kukaan mitään kattonu tai kyselly.

      Poista
  3. Ainakin vaikuttaa siltä, että tuolla tuo mahdollinen paluuseen tarvittava testi olisi järjestynyt helposti. Noin kevyesti mahdollisia lähiajan (lähivuosien) matkoja miettiessäni olen juuri tuota vähän pohtinut: lähtiessä testin hommaaminen kotikentällä ei tunnu haastavalta, mutta paluussa pitäisi tietää, että missä ja koska se järjestyisi. Rhodosta kun olen kohteena vähän pyöritellyt, niin juurikin myös tuota, että jos vaikka viikkoa saarella haluaisi jakaa parinkin kohteen kesken, niin yhtälössä pitäisi sitten huomioida mahdollinen testi, jos siitä ei vaikka rokotetuilla päästäisi jo kohta eroon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Olen itse miettinyt että mikseivät pakettimatkoja järjestävät yritykset voisi tarjota samalla kertaa testausta ennen paluumatkaa, koska heillä on tietyt hotelli käytössä johon ehkäpä olisi helppoa järjestää testipisteet tai sitten matkanjärjestäjä selvästi informoisi missä testaukset voi suorittaa ja/tai tekisi myös varaukset tarvittaessa. Nyt tämä kaikki testauksien järjestäminen jää matkailijan omalla vastuulle sen sijaan että siitä matkaisi hieman lisää ja paluumatkan testaukset olisivat jo lähtiessä tiedossa.

      Olen myös itse ajatellut mahdollisuutta käydä juurikin Rhodoksen saarella - iso saari jota voisi viikon kiertää. Samalla saisi myös TCC pisteen: Dodecanese saarista, johon Rhodoskin kuuluu. Mutta pitäisi toki selvittää ne testaukset jo etukäteen ja varata.

      Poista
  4. Oi vitsit, on varmaan aika erikoinen fiilis päästä lentämään/matkustamaan kaukomaille pandemian keskellä! Sitä tunnetta saa itse vaan muistella ja tulevasta haaveilla. Hypin varmaan kattoon sitten kun pääsen seuraavan kerran lentokoneeseen! Aika hyvin oli näköjään järkätty Malediivien puolella nuo testaukset yms, saas nähdä kauanko tämmöistä rumbaa pitää vielä pyöritellä tai varsinkin jos matkustusmäärät tässä lisääntyis, niin aikamoinen työ on kaikkien matkustajien nuo jutut hoitaa. En oo ite enää jaksanut seurailla koronatilannetta, kun se koko ajan niin muuttuu ja sitten oon ite vähän varpaillaan näiden muunnosten kanssa, että vaikka rokotteita saadaan, niin tuleeko pian joku tieto, että nämä rokotukset ei sitten tehoa enää tähän ja sitten odotellaan taas... Toivottavasti nyt kuitenkin maailman tilannetta tästä pikku hiljaa alkais parantua! :) Oli varmasti oikein paikallaan tälläinen löhöilyloma! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän se lentäminen tuntui taas kivalta pitkästä aikaa. Malediivien älä-tee-mitään loma oli erittäin hyvä vaihtoehto ja turvallinen kohde vielä näin keskellä pandemiaa.

      Poista
  5. Tuollainen älä-tee-mitään loma Malediiveilla kuulostaa ihanalta! Ja vaikuttaa myös turvalliselta matkakohteelta tähän aikaan, kun ollaan ns. omissa saari kuplissa siellä paikan päällä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitähän se oli -- omassa kuplassa. Varmaan seuraavatkin lomat on syytä viettää vielä omassa kuplassa.

      Poista
  6. Jos lähtisin nyt kauemmaksi lomailemaan, suosisin itsekin pakettimatkoja muutos- ja peruutusturvan vuoksi. Tällä hetkellä ei ulkomaan matkat ole suunnitelmissa, paitsi ehkä Norja. Mutta täytyy myöntää, että ensi viikolla saatava rokotus houkuttaa katselemaan jo muitakin kuin kotimaan kohteita. Kiva kuulla, että teillä oli mukava loma ja järjestelyt kuulostivat varsinkin Malediiveilla sujuvan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pakettimatkat varmaankin myyvät tänä vuonna enemmän kuin omatoimimatkat, ja varmaankin aika moni tulee ottamaan äkkilähdön jos matkalle aikovat.

      Poista
  7. Upeat Malediivit :) Kyllä tuolla kelpaisi rentoutua ja uiskennella. Todella hyvin ja kattavasti olet kertonut kaikki etapit ja koronaan liittyvät tiedot, mielestäni on mahdollista ehdottomasti matkailla ns. koronaturvallisesti, kunhan vain juuri nämä seikat ottaa hyvin huomioon. Itsekin olen pian lähdössä Portugaliin uuden työn perässä testiaika on pitänyt varata sitä varten tarkkaan. Varmasti koronan myötä tulee joitain toimenpiteitä jäämään voimaan pidemmäksi aikaa, mutta maskeista voisi mielestäni luopua tuolla katukuvassa/ulkona, sitten kun pahin hellittää ja rokotuksia on hoidettu isommalle osalle kansaa yms. Sisätilat, lentokentät ja vastaavat toki eri asia. No, sillä mennään mitä on tarjolla, katsotaan kuinka tilanteet etenee, mutta toivottavasti pääsemme kaikki matkailemaan tavalla tai toisella vielä jälleen enemmän. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Ajattelin kertoa täysin avoimesti millaista se matkustaminen tällä hetkellä keskellä pandemiaa ja rajoituksia oikeasti on. Maskien käyttö esim lentokoneissa tullee jatkumaan vielä pitkään ja ehkäpä myös ruuhkaisilla lentoasemilla.

      Poista
  8. Ehkä tässä on esimakua siitä, millaista matkailu tulee jatkossa olemaan. Testituloksia, lämmön mittaamista, turvavälejä ja kasvomaskeja. Kuinka ikävöinkään aikaa ennen koronaa, huolettomuutta ja vapautta. Mutta ei auta, näillä nyt mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvinkin voi olla todellisuutta vielä pitkään näiden turvavälien ja maskien kanssa eläminen.

      Poista