sunnuntai 12. heinäkuuta 2020

Utsjoki-Kevo, ohutta yläpilveä

Inarista matka jatkui Suomen pohjoisimpaan kuntaan Utsjoelle. Päätimme tutustua Utsjokeen oikein ajan kanssa -- no, viiden päivän ajan. Inarista ensin kuuluisaan Kaamaseen ja sen mutkien kautta käännyttiin kohti Karigasniemeä vievää tietä pitkin. Kuuluisa Jounin kauppa oli vielä aamulla kiinni, jotenka sitä kuuluisaa ainetta ei päästy ostamaan.. ja muutenkin Kaamanen näytti hiljaiselta.


Kauheat mutkat on Kaamasen tiellä
Paljolti liikennepainetta

Nuorgamin Jouni kun myymässä siellä

On kuulua potenssiainetta

Tenojoki


Utsjoki-Kevo vaellusalueen alkupisteellä - Sulaojalla, kävimme katsomassa Suomen suurinta lähdettä, jonka ympärille on tehty kahden kilometrin mittainen luontopolku. Lähteestä pulppuaa 400 litraa vettä sekunnissa läheisen Luomusharjun ja joen läpi. Olin 22 vuotta aiemmin lähtenyt täältä paikalta Kevon kanjonin vaellukselle, mutta en ollut silloin itse lähdettä tullut katsoneeksi tarkemmin. Kuuluisaa ja rauhoitettua väinönputkea kasvaa lähteen ympärillä. Kannattaa ottaa vettä mukaan lähteestä -- on hyvää ja virkistävää.

Sulaojan lähde

Karigasniemellä olin varannut kahden yön mökki majoituksen Lomakylä Napaketusta. Mökit sijaitsevat upealla paikalla Inarin joen rannalla, joka heti kohta muuttuu Teno-joeksi. Mökissä oli oikea puulämmitteinen sauna, ja Inari jokeen pääsi uimaan heti rannasta ja läheiseltä upealta hiekka"dyyni" alueelta. Lämpötila kohosi toisena päivänä +30 asteeseen ja fiilis oli kuin Mauritiuksen hiekkarannoilla - paitsi että vesi oli virkistävät +8 astetta.  Pari päivää tuli siis lepäiltyä rannoilla ja ihmeteltyä Karigasniemen hiljaista keskustaa - Alkokin sieltä löytyi, ja ihmettelin kovasti sen erinomaista viinivalikoimaa. Norjalaiset tulevat ostamaan sieltä ja viereisen Härkösen marketista tuotteita -- ja taisi olla ensimmäinen kerta kun näin että yleensä kaupassa on kaikki oluet ja lihat myyty loppuun kun siellä sunnuntaina Juhannuksen jälkeen kävin.

Upeat hiekkasärkät Inarijoen varrella - majoituksen vieressä. Norjaan matkaa noin 50 metriä


"Rantapäivä" Karigasniemellä
Lomakylä Napakettu mökkiKarigasniemeltä jatkettiin matkaa upeaa tietä pitkin Utsjoelle - Tenojoen vartta, jossa piti pysähdellä vähän väliä ottamaan kuvia upeasta joesta ja ympäröivistä tuntureista. Aurinko paistoi kirkkaalta taivalta -- eikä ollut edes ohutta yläpilveä (*) --- ja Tenojoella näkyi lohen soutua.

Utsjoella ensimmäisenä kohteena olivat kirkkotuvat, jotka sijaitsevat noin 6km Utsjoelta upea Mantojärven rannalla. Paikalla on myös todella iso kivikirkko, joka hämmästytti todella. Kirkkotuvat olivat aiemmin eri sukujen käytössä, kun he tulivat ns. "isolle kirkolle" asioimaan, ja tällöin he yöpyivät näissä tuvissa. Nykyisin paikalla oli myös kahvila, ja pieni paikallisten tuotteiden myymälä.

Utsjoen kirkkotuvat ja Mantojärvi 
Utsjoen iso kivikirkko - rakennettu vuonna 1853

Utsjoelta oli myös mahdollisuus käydä ulkomailla -- ja niinpä kävelin Saamen siltaa pitkin Norjaan 15 minuutiksi ja palasin takaisin. Edeltävästä ulkomaan matkasta oli kulunut 142 päivää -- helmikuun 2020 alussa kävin Tunisiassa. Tuntui hyvältä käydä ulkomailla pitkästä aikaa (seuraavana päivänä ajettiin autolla pidempi matka Norjaan Vardöseen ja sieltä palattiin Nuorgamiin).

Utsjoki - Saamen silta - ja Tenojoki

Kävimme iltasella vielä syömässä läheisessä Deatnu nimisessä ravintolassa, joka sijaitsee Holiday Village Vallen yhteydessä. Tämäkin paikka yllätti - erittäin hyvät annokset ja upeat näkymät Tenojoelle. Jos jossain haluat syödä hyvin Utsjoen keskustassa -- niin Deatnu on suositus.

Tenojoki Deatnu ravintolasta nähtynä

Utsjoelle yhden yön majoitus oli Camping Lapikylässä yli 200 vuotta vanhassa hirsimökissä - hieno mökki jossa oli nähtävissä upeasti veistelyt hirret. Leirintäalueella oli erittäin mukavaa henkilökuntaa töissä, ja kertoivat että tämä mökki on tosiaan ollut paikalla sen pari sataa vuotta ja heidän kotitalonaan. Aamulla kun kävin yksin palauttamassa avaimen, he kysyivät vielä että kummitteliko yöllä kuinka pahasti tällä kertaa... harmikseni en osannut kysyä tarkemmin ja asia jäi jotenkin vaivaamaan. Yöllä olin itse nähnyt jotain outoa unta tosin... Jatkoimme matkaa Utsjoelta ja autossa kysyin vaimolta sivumennen miten hän oli yönsä nukkunut. Kuulemma oli ollut jotenkin levotonta ja todella outoja unia nähnyt.. Siinä talossa on pakko olla jotain...

Majoitus Utsjoella - 200 vuotta vanha hirsitalo

(*)  "Utsjoki-Kevo, ohutta yläpilveä" on jäänyt mieleen radion säätiedotuksista -- joita tuli 70-80 luvulla kuultua kun radio todellakin kuunneltiin teltta/lomamatkalla "jossain päin Suomea"...
4 kommenttia:

 1. Ihanat hiekkadyynit. Tosin säiden puolesta varmaan päivä vuodessä beachkelejä- kyllä teitä onnisti!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onnisti - pitää todeta ihan reilusti. Olin viimeksi Karigasniemellä vuonna 1998, ja tällönkin lämpötila oli 30 astetta. Sattumaa tai ei -- onneksi tuolta löytyi upeat hiekkarannat.

   Poista
 2. Kymmenisen vuotta sitten kipaisin samansuuntaisen lenkin kaverin luona kylässä Utsjoella ja mökillään Nuorgamissa, josta hilpaisimme päiväseltään Vadsøssa ja Vardøssa sekä Hamningbergissa. Olisi mukavaa tehdä samainen reissu uudestaan, mutta käveleskellä vielä enemmän luonnossa nyt, kun retkeilyharrastus on jo hiukan kehittyneemmällä asteella! Upea tuo hiekkaranta, ja muutenkin hyvät vinkit seuraavaa kertaa varten!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja ole hyvä vaan vinkeistä. Hiekkaranta oli kerrassaan upea -- kuin etelässä.

   Poista