lauantai 18. heinäkuuta 2020

Pyhätunturilla

Nuogramista ajoimme nelostietä pitkin etelään Saariselän ja Sodankylän kautta, josta käännyimme kohti Luotoa ja Pyhää, josta olin varannut kelomökin kahdeksi yöksi.

Pyhänkasteenlampi Isokurun päässä


Pyhätunturilla kävimme kävelemässä Pyhä-Luosto kansallispuiston kuuluisimman osuuden - Isokurun kautta Karhunjuomalammelle ja Kultakero kiertäen. Sopiva aamupäivän kierros noin 11km. Uhriharjulla oli juuri käynnistymässä portaiden uusinta, jotenka tällä hetkellä reittiä ei enää pääse kiertämään. Mutta kannattaa käydä Pyhänkasteenlammella ja takaisin - reitti on helppo, koska kivikkoon/kuruun on laitettu pitkospuut helpottamaan kävelyä. Pyhänkasteenlampi on saamelaisille pyhä pakanallinen paikka, ja kerrotaan että myöhemmin heitä käännytettiin tämän lammen juurella kristinuskoon. Matkan varrella oli kylttejä jotka esittelevät luontoa.  Toinen suositeltava reitti on käynti Noitatunturilla, joka on Pyhätunturin kolmesta huipusta se korkein paikka. Aiemmin olin jo tehnyt tämän reitin ja siihen kannattaa varata jo hieman pidempi aika - noin kuutisen tuntia. Luontoon.fi sivustolta löytyy hyvin kuvaukset eri reiteistä.

Kivissä nähtävissä muinaista rantaa (miljoonien vuosien takaa) johon aallot ovat lyöneet

Isokuru nähtynä Uhriharjun portaiden yläpäästä

Isokuru

Isokurun alussa on paljon kirkkaita lampia

Karhunjuomalampi


Toinen helppo kohde on Aittakuru, jossa pidetään (ei tänä vuonna) Pyhä Unplugged konsertteja. Paikalle pääsee leveää polkua pitkin ja loppumatkasta pitkospuut. Täälläkin kurussa näkyi kivissä vanhan merenpohjan tai rannan aaltoja kivettyneenä -- hienon näköistä.

Aitttakuruun johtavat leveät "pitkospuut"


Kovin moni ravintola ei ollutkaan vielä auki Pyhällä, jotenka tehtiin ruuat itse kelomökillä. Hiljaista oli mökin ympärillä, mitä nyt aamulla nähtiin pari hiiripöllön poikasta ja niiden emo.

Hiiripöllön poikanen odotteli aamiaista emoltaan mökin tikapuilla

Mökin takka oli vuorattu tunturista löytyvistä kivistä

Pyhän majoitus kelohonkamökissä 

Vaikka Pyhä ja Luosto tunnetaan talvilomakohteena tarjoaa alue paljon nähtävää myös kesäisin - ja jos haluaa tehdä pidempiä vaelluksia niin Luoston ja Pyhän välillä kulkee 30km polku, 1-2 päivän vaellus.



6 kommenttia:

  1. Kiva nähdä näitä itselle vieraita maisemia sinun kuvaaminasi. Olen kerran ollut Pallas-Yllästunturin maisemissa upean ruskaviikon ajan, mutta vaikka juuri se matka oli upea kokemus, ei ole ollut mielitekoja lähteä pohjoiseen uudelleen, enkä osaa edes selittää, miksi. Ehkä yksi hyvä kerta riitti. Kuvia katselen siis mielelläni, joten kiitos niistä.

    VastaaPoista
  2. Luostosta ollaan haaveiltu niin kesä kuin talvi kohteena. Näyttää olevan melkoisen helpoksi tehty reitti.

    VastaaPoista
  3. Mietin, että jos syksyllä ei ole vielä työkalenteri täynnä, niin voisi vaikka Pyhä-Luosto olla suunta. Pitäiskö mennä vallan yksin!!!

    VastaaPoista
  4. Kiitos postauksesta. Kyllä Lapissa on se jokin... Aina tulee hinku sinne, kun kuvia katselee.

    VastaaPoista
  5. Ollaan ajateltu noita mainitsemiasi reittejä syksyllä kierrettäväksi. Luontoon.fi-sivusto kertoo, että portaat olisivat koko vaelluskauden remontissa. Oliko paikan päällä tarkempaa arviota valmistumisajankohdasta? Jos korjaus olisi valmis, helpottaisi se meidän patikointi huomattavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Portaiden valmistumisesta ei ole muuta tietoa kuin että syksyllä. Toisaalta -- jos tuo ei ole valmis, niin sitten tekisin niin että kävelisin isoa kurun päähän ja takaisin, sieltä myötävää Noitatunturin kautta Karhunjuomanlammelle ja edelleen Pyhätunturin itäpuolta takaisin.

      Poista