tiistai 26. kesäkuuta 2018

Khiva - kuin museossa asuisi

Terveiset Museosta! Siltä sitä vähän tuntuu kun majoituin kahdeksi yöksi Khivan kaupunkiin ja erityisesti sen vanhaan kaupunkiin, joka on muurien ympäröimä (800x400 metriä) oleva alue. Kaikki on viimeisen päälle kunnostettua ja laitettua. Muurien sisältä löytyy useita entisiä koraanikouluja (medressoja tai madressoja), jotka on nyt kunnostettu museoiksi ja yhdestä löytyy jopa hotelli. Turistien pitää ostaa erillinen lippu, jolla pääsee eri nähtävyyksiin sisään - itse kaupungin katuja saa vapaasti kävellä. Kun lippu oli hankittu, niin pitihän sitä nyt kaikessa sitten käydä katsomassa ja siihen menikin sitten viisi tuntia aikaa mukavassa 40 asteen lämpötilassa.

Kuuluisimpia nähtävyyksiä on Kalta Minor minareetti, josta piti tulla aikoinaan yli 70 metrin korkuinen, mutta se jäi keskeneräiseksi vain 27 metrin korkeuteen. Kaupungin korkeimmat minareetit ovat sitten lähes 40 metrin korkuisia. Kaupungista löytyi myös (tyhjä) haaremi, oikeustalo (ja teloitusaukio), sekä isompi karavanseija eli karavaareiden (siis kamelilla liikkuneiden) yöpymispaikka, joka on nykyisin iso turisti-basaari. Vaikka kadut olivat täynnä myyjiä, niin kukaan ei tullut huutelemaan mitään tai tyrkyttämään. Ehkäpä kielimuuri on vielä esteenä. Kaupungista löytyy vain muutama ravintola tai kahvila, ja niissä tunnelma oli hyvin seesteinen mutta kuitenkin ystävällinen ( osa tarjoilijoista osaisi englantia ja menutkin olivat englanniksi). 

Seuraavassa on muutamia kuvia upeasta kaupungista - en nyt viitsi lähteä kertomaan niiden historiaa, kun ne löytyy kumminkin netistä tai paikan päällä opas kertoo paljon asioita - ainakin minun kohdalla, ja välillä mentiin aika yksityiskohtaisesti läpi kuka on kukin, ja mitä tietty profeetta oli sanonut. Sellainen yksityiskohta jäi mieleen, että kaikkien rakastama algebra on juurikin keksitty Uzbekistanissa ja Khivassa Herra Algebra toimesta!! Sekä toinen - eräs herra oli 990-luvulla jo keksinyt että maapallo on pyöreä ja kuvannut siihen eri mantereet. Tässä kohtaa olin hieman, että MITÄ? Näin kuulemma on, ja alkuperäinen karttapallo on Englannissa jollakin yksityisellä henkilöllä. Samarkandissa on kuulemma kopio tästä- jotenka odotan nyt mielenkiinnolla että pääsen näkemään sen karttapallon! 

Seuraavaksi matkani jatkuukin kolmeksi päiväksi Turkmenistaniin, jonne matkustan Karakumin eli mustan aavikon läpi kohti Darwazaa eli Helvetin esikartanoa - palavaa kraateria, jonka luona vietän yön (teltassa) keskellä kuumaa aavikkoa ja kuumana palavaa maakaasukraateria. Rajan ylitys tulenee myös olemaan mielenkiintoinen. 












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti