keskiviikko 14. elokuuta 2019

Matkailun sadonkorjuu 2019 ja tulevia matkoja

On taas perinteisen matkailun sadonkorjuun aika - eli katsaus tämän vuoden matkoihin ja tuleviin. Viime vuonna syyskuussa 2018 suunnittelin matkoja Mongoliaan, Jordaniaan ja LIbanoniin -- sekä käyväni Prahassa. Kuinkas sitten kävikään?


Kotipihan pihjalat tuottavat tänä vuonna paljon marjoja


Mennyttä

Mallorca

Vuoden ensimmäinen matka oli ex-tempore tyylisesti tammikuun alussa Mallorcan saarelle kolmeksi päiväksi. Loppiaisena pääsin näkemään hieman Välimeren aurinkoa sekä espanjalaista Joulun viettoa -- eikä turisteja ollut riesaksi asti. Suosittelen! 


Palma de Mallorca


Praha

Helmikuun lopussa tein toisen ex-tempore matkan: viikonloppu Prahassa, joka oli jo seitsemäs matka tähän suosikkikaupunkiini. Yövyin jälleen kerran Mala Stranan kaupunginosassa, joka on Prahan suosikkini. Turisteja Prahassa on vuoden ympäri, mutta esim. Vysehradin alueella saa kulkea ilman ruuhkaa. Illaksi myös Mala Stranan alue hiljenee. Kirjoitin muutamia vuosia sitten vinkkejä Prahaan: Prahan vinkit. Prahasta pääsee myös junalla käymään esim. Olomoucissa tai Cesky Krumlovissa. 


Mala Strana towers, Praha, Tshekki

Jordania

Toukokuussa vuorossa oli uusi kohde: Jordania. Olin ostanut UIA:n tarjouksesta lentoliput jo lokakuussa 2018. Jordaniassa kävin niin Wadi Musassa eli Petrassa kuin Wadi Rumin autiomaassa. Paluulentojen muuttuessa vietin pari päivää myös Ammanissa, jossa Ramadan toi hieman lisähaasteita matkaan, joskaan eivät sellaisia että välttäisin matkustusta ko. ajankohtana. Näistä kohteista Wadi Rum oli ehkäpä paras kohde.


Wadi Rum, Jordania


Venäjä - Mongolia - Etelä-Korea

Kesä-heinäkuussa tein tämän vuoden pisimmän matkan Venäjän haki Mongoliaan ja edelleen Etelä-Koreaan. Matkan kaikki jutut voit lukea täältä: Helsingista Busaniin yhteenveto

Central Gobi, Mongolia

Tulevaa

Loppuvuodelle on suunniteltu kolme matkaa (ja ehkäpä yksi työmatka Intiaan..ja Dubaihin..)....

Back in the U.S.S.R.

Ensimmäinen on nyt elokuussa tehtävä viikonloppumatka Pietariin. Olin alkuvuodesta hankkinut Venäjälle vuosiviisumin, jotenka se pitää nyt "hyödyntää". Olen käynyt kerran aiemmin Pietarissa vuonna 2012, jolloin kävin useammat Pietarin nähtävyydet läpi: Eremitas, Pietarin ja Kazanin kirkot, ja Jänissaari. Tällä kertaa tarkoitus olisi käydä Pietarhovissa (Peterhof/Petergof) ja tarkemmin tutkia Jänissaaren nähtävyyksiä. Matkan Pietariin teen Allegro-junalla -- menopaluu 78€/hlö. Majoituksen otin aivan Verikirkon vierestä. Paikka on saanut nimensä siitä että paikalla murhattiin Aleksanteri II vuonna 1881. Viisumin ollessa voimassa ehkäpä keväällä olisi hyvä käydä Kazanissa tai Kalingradissa.  

Lähi-Itään

Syyskuussa teen matkan Libanoniin, joka on 85. maa jossa olen käynyt. Keväällä 2019 tuli tieto että Air Serbia alkaa lentämään Suomesta Belgradiin, ja samalla heillä oli useampia tarjouslentoja myynnissä. Ostin tällöin lennot Belgradin kautta Beirutiin hintaan 228€/hlö/mp. Aikaa on kolme täyttä päivää. Saavun Beiruttiin aikaisin perjantaiaamuyöstä (Air Serbian lentoaikataulut olivat aika "haastavat") ja perjantain aion viettää tutustuen Beiruttiin ja erityisesti miltä kaupunki näyttää jo vuosia sitten päättyneen sodan jäljiltä. Lauantaina teen kokopäivän Bekaan laaksoon, jossa vierailen mm. Ksaran viinitilalla. LIbanonilaisia hyviä punaviinejä on muuten yllättävän paljon Suomessakin saatavilla! Muita kohteita päivän aikana ovat historialliset Anjar ja Baalber kaupungit. Bekaan laakson pitäisi nykyään olla suhteellisen turvallista aluetta vaikka sijaitsee heti Syyrian vieressä. Seuraavana päivänä, sunnuntaina, on vuorossa toinen kokopäivän retki Libanonin rannikkoa etelään Tyroksen ja Sidonin kaupunkeihin. Maanantaina aamuyöstä lennän Belgradin kautta takaisin Helsinkiin. 

Raouche rocks, Beirut,Libanon Photo by Ramy Kabalan on Unsplash

Kylmästä lämpimään

Marraskuun lopussa on "perinteinen" -- "Muumilaakson marraskuuta pakoon" matka, eli 'kahden viikon talviloma' pois Suomen synkimmästä ajankohdasta. Aiempina vuosina olen ollut marraskuussa seuraavissa kohteissa:

 • Vuonna 2016 - Thaimaa (Bangkok), Laos (Luang Prabang)  ja Vietnam (Hanoi): Fantti-matka
 • Vuonna 2017 - Thaimaa (Bangkok, Ko Lanta ja Ao Nang), Myanmar (Mandalay ja Bagan) ja Qatar (Doha): Mandalay
 • Vuonna 2018 - Nepal (Kathmandu, Pokhara) ja Bhutan (Paro, Thimbu, Punakha): Lahtovalmisteluja ja matkaohjelma  

Mihinkäs sitä sitten tänä vuonna mennään? Viime vuoden Bhutanin matka oli upea, mutta lämpötilat aika kylmiä (erityisesti hotellit sisältä), jotenka nyt pitää päästä "kylmästä lämpimään". Vaikka Thaimaassa riittäisi lämpöä ajattelin suunnata toiseen kohteeseen - tutkin useampia vaihtoehtoja: Sri Lanka, Malediivit, Filippiinit, Meksiko, Namibia -- kunnes tammikuun lopussa sähköpostiin tuli Turkish Airlinesin lentotarjouksia. Ping! Kohde valittu: Mauritius -- saarivaltio Intian valtameressä 'lähellä' Afrikan itärannikkoa ja Madagaskarin saarta. 

Koska en osaa olla lomalla "paikoillaan", tutkin muita blogeja ja karttoja - ja päätin yhdistää matkaan myös käynnin Reunionin saarella, joka on kuuluu Ranskalle ja jossa käytössä ovat eurot! Mauritiukselta on puolen tunnin lentoaika Reunion saarelle (Air Maurituksella). 


Le Morne, Mauritius - Photo by Xavier Coiffic on Unsplash


Matkasuunnitelma Mauritiukselle ja Reunion saarille on seuraava:

 • Turkish Airlines lento uuden Istanbulin lentoaseman kautta edelleen Mauritiukselle
 • Kaksi päivää Mauritiuksella; Union Vale ja Blue Bay (2 yötä)
 • Lento Reunionille, josta vuokraan auton kuudeksi päiväksi.
 • Kierrän Reunion saaren: St.Denis - Salazie - Sainte Anne (1 yö) - Piton de Fournaise - Mont Vert Les Hauts  (1 yö)- Cilaos (2 yötä) - Saint-Gilles les Bains (2 yötä) - St. Denis
 • Lento takaisin Mauritiukselle, jossa seitsemän päivän majoitus Flic en Flac nimisestä paikasta. Rantalomaa ja saaren tutkimista.  
 • Vuokraan auton ehkäpä 2-3 päiväksi ja tarkoituksena on kiertää katsomassa Black River national park, Charmarel Falls, Terres de 7 Couleurs, sekä tietysti Le Morne - mahdollisesti myös Grand Bale ja Tour d'Eau Dource. Vuosi 2020


Ensi vuodelle olen hiljattain tehnyt ennakkovarauksen matkalle ja maahan, joka ei ollut top 10 kärjessä maista jossa haluaisin käydä -- Pakistaniin. Matkaohjelma vaikutti sen verran mielenkiintoisesta: Lahore - Ismalabad - Chitral - Hindu Kush mountains (vuonna 2017 tein matkan Pamir highwaylle, ja Wakhan Valley alueella näin nämä upeat vuoret Tadjikistanin ja Afganistanin puolelta). Tämän matkan toteutuminen on myös kiinni turvallisuustilanteesta, joka tällä hetkellä näyttää olevan hieman heikkoa - vaikka Kashmirin alueelle ei olekaan tarkoitus matkustaa. 25 kommenttia:

 1. Jordania on upea! Mä tykästyin valtavasti sekä Wadi Rumiin että Petraan, en oikein vieläkään osaa valita niiden välillä suosikkiani. Kiva kuulla, että kävit myös Ammanissa. Monet kun tuntuvat matkustavan Jordaniassa Aqabasta tai jopa Eilatista käsin.

  Millainen Nepal oli marraskuussa? Kirjoitit, että Bhutan oli varsin viileä, mutta oliko sama tilanne myös Nepalin puolella? Olen varovaisesti hahmotellut reissua sinne, mutta tuo marraskuun viileys mietityttää - etenkin jos sitä ei pääse pakoon edes sisätiloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suunnaton! Minulle Wadi Rum oli parempi - koska siellä ei ollut niin paljon ruuhkaa kuin Petrassa. Nepali oli marraskuussa "sopiva" - kirkkaan/kuulaat päivät eli aurinko paistoi. Lämpötila: Kathmandussa noin 15-20 astetta ja Pokharassa noin 18-25 astetta. Aamuisin oli siis viileämpää (alle 10 astetta), mutta hotelleissa oli lämmintä nukkua - mutta Bhaktapurissa oli kylmä, siellä piti olla untuvapusakka päällä illalla. Osassa ravintoloissa oli hieman viileähköä sisällä. Bhutanissa oli päivisin 12-17 astetta, mutta iltaisin lämpötilat meni lähemmäs 5 astetta ja sisätiloissa oli välillä huomattavan kylmä.

   Poista
  2. Suurkiitos kattavasta vastauksesta! Nuo lämpötilat kuulostavat vielä ihan kohtuullisilta, etenkin jos vertaa suomalaisiin marraskuun keleihin :)

   Poista
 2. Mielenkiintoisia kohteita sekä menneissä että tulevissa. Minuakin kiinnostaisi pako kylmästä lämpimään marraskuussa tai ehkä vasta tammikuussa, joka on itselleni yleensä se kaikista ahdistavin kuukausi. Tuli myös hirveä ikävä Prahaan! Mala Strana on minunkin lempialueeni siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Martina! Kun alkaa Suomessa ahdistaa -- oli se mikä kuukausi tahansa, kannattaa matkustaa hetkeksi "pois". Kiva kuulla että pidät myös Prahasta - ja Mala Stranasta. Iltaisin kaupunginosa on luomoavan kaunis ja hiljainen. Pyrin käymään kaupungissa kerran vuodessa.

   Poista
 3. Sulla on kyllä aina niin mielenkiintoisia kohteita ja reissuja! Itseäkin kiinnostaisi kovasti Bhutan (luinkin innoissani kaikki juttusi sieltä), samoin Pakistan. Jään siis mielenkiinnolla odottelemaan josko tuo suunnitelmasi toteutuisi.
  Olen muutenkin itsekin suuntaamassa Intian valtameren saarille marraskuun loppupuolella, Reunioniin ja Seychelleillä. Mauritiuksella on jo tullut käytyä ja se oli IHANA!!! Viime vuonna oltiin marraskuussa Malediiveilla, joka oli myös täydellinen ihan täydellinen "kaamosta karkuun"-kohde. ��
  Mahdetaanko sattua Reunionille yhtäaikaa?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni kommenteista ja kehuista. Bhutan ei ole halpa kohde, mutta erittäin eksoottinen vielä - ja siellä on helppo matkustaa: kaikki on suunniteltu sinulle valmiiksi eli opas+auto+kuljettaja+all-inclusive majoitukset kuuluvat hintaan - eli kustannuksia syntyy lähinnä lentolipuista ja pienistä ostoksista. Reunionilla olen 18.-24. marraskuuta välisenä aikana. Moikkaa jos näet :)

   Poista
 4. Onpa ollut vuosi täynnä upeita reissuja. Ja tulevat myös ihastuttavia. Me oltiin kohta kaksi vuotta sitten Jordaniassa. Minuun ei Wadi Rum tehnyt vaikutusta. Johtui kai siitä, että olimme puolisen vuotta ennen käyneet Saharan dyyneillä. Tuot Siperia- mongolia-korea reissua tulikin seurattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari. Toki jos on käynyt Saharassa, niin Wadi Rum tai Gobin aavikot vaikuttavat pieneltä hiekkalaatikolta. Itse en ole Saharassa käynyt, mutta Gobissa kiipesin 200 metriä korkean hiekkadyynin päälle josta oli upeat näkymät.

   Poista
 5. Praha on ihana yhden visiitin kokemuksella. Satuinpa itsekin yöpymään Mala Stranassa tuossa sun kuvassa näkyvän tornin vieressä. Mulla on kotona hotelli Pod Veziltä saatu jääkaappimagneetti, jossa on nuo samat tornit.

  Tuleva Pakistanin reissu kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sini! Prahaan kannattaa matkustaa toisenkin kerran - tällöin voi kiertää "kaukaa turistikohteet" ja tutustua oikeaan Prahaan jos sitä ole aiemmin tehnyt. Pakistanin reissu toteutus riippuu monesta tekijästä -- ja tällä kertaa kyseessä olisi ns. "ryhmämatka". Omatoimisesti tuonne en viitsi vielä lähteä - vaikka kävinkin Uzbekistanissa ja Turkmenistanissa "omatoimimatkalla", niin Pakistaniin valitsin toisin.

   Poista
 6. Pakistan kuulostaa kutkuttavan mielenkiintoiselta. Turvallisuudesta ei kyllä kukaan mene takuuseen. Wadi Rum oli minusta hieno kohde, jopa parempi kuin Sahara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Terhi! Pakistanin turvallisuustilanne voi muuttua nopeastikin - tällöin myös oma valmistautuminen on syytä olla valmiina (ns. PlanB).

   Poista
 7. Sulla on ollut kyllä monipuolisia kohteita! Aika paljon meinaat nähdä kolmessa päivässä Libanonissa. :) Itse kiersin pari vuotta sitten ympäri Irlantia kolmen päivän ajan ja totesin, että niin paljon eri kohteita niin vähille päiville ei ollut mun juttu. Pakistan on kyllä aikamoinen kohde, siitä ei ole pahemmmin ollut juttua täällä matkablogimaailmassa. Se ei ole kyllä omalla listalla ollenkaan, mutta kieltämättä olisi kiinnostavaa lukea muiden kokemuksia niin vaikeasta matkailumaasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! Kolme päivää on aivan liian vähän Libanoniin - mutta yritetään se täyttää täydellä ohjelmalla. Pakistanista en ole itsekään paljon matkablogeista juttuja löytänyt. Varsinkaan suomalaisia.

   Poista
 8. Mauritius ja Reunion ovat varmasti kelpo valinta talvimatkalle. Muista Mauritiuksella käydä katsomassa Dodon luurankoa, mutta tsekkaa ensin, joko museo on taas auki - on kuulemma tässä välill ollut kiinnikin pitempiä aikoja.
  Reunionin vesisuihkuja ilmaan syöksevät rajut rannat jäivät mieleen.
  Toivotaan, että tuo meidänkin jo varaama Pakistanin reissu toteutuu - onhan siihen vielä 9 kuukautta aikaa ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko vinkeistä! Pakistanin tilanne näyttää muuttuvan viikottain - katsotaan sitten mikä on tilanne ensi keväällä.

   Poista
 9. Mielenkiintoisia kohteita :) Jordaniasta minäkin tykkäsin kovasti ja varsinkin Petra sekä Wadi Rum olivat hienoja. Pietari kiinnostelisi uudestaan ja tänään tulikin uutisissa juttua viisumivapaudesta sinne suunnalle. Vielä ei vaan ole tietoa mitä se tarkemmin pitää sisällään, mutta sen jälkeen voi Pietariin suunnata vaikka ex-tempore. Nyt alkoi tuo Pakistan kiinnostaa. Mikä toimisto sinne tekee matkoja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Merja! Uskosin että Pietarin viisumivapauden jälkeen junat tullaan myymään täyteen. Pakistanin matko on Traveller Oy järjestämä - https://traveller.fi/tuote/pakistanin-varit/

   Poista
 10. Vau, Pakistan kuulostaa kokemisen arvoiselta – toivotaan että se toteutuu, jo ihan paikallistenkin takia tilanteen soisi tasaantuvan.
  Listalta löytyy paljon sellaista, mikä kiehtoisi kovasti, erityisesti hävettää että Pietari on yhä kokematta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itsekin odotan että Pakistanin matka toteutuu, ja erityisesti vierailua Hindu Kush vuoriston alueella. Olin parin vuotta sitten Pamir vuoriistossa - Tadjikistanissa, ja erityisesti Wakhan Corridor (laakson) ihmiset olivat todella ystävällisiä. Tällöin piti käydä myös Afganistanissa, mutta tilanne oli ja on edelleen sekasortoinen - valitettavasti.
   Pietariin kannattaa matkustaa -- upea kaupunki, suosittelen.

   Poista
 11. Onpa kiehtovia kohteita sulla tänä vuonna! :) Moni näistä syyhyttäisi itseänikin - ja erityisesti varata seuraava reissu, koska kalenteri ammottaa hämmentävän tyhjänä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iida! Miten olisi nyt Pietari, johon pääsee kohta ilman viisumia.?

   Poista
 12. Pakistan kuulostaa äärettömän kiinnostavalta kohteelta. Niitä postauksia odotetaan kyllä suurella mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mikko! Kirjoitan toki kunhan Pakistaniin matka alkaa.

   Poista