On taas perinteisen vuosikatsauksen aika - eli matkavuosi 2020 lähestyy loppuaan, ja tässä artikkelissa luon katsauksen mitä kaikkea on vuonna 2020 tapahtui matkailu osalta tai pitäisikö jopa sanoa että mitä jäi tapahtumatta - syyn varmaan tiedät. Jutussa on myös katsaus mitä suunnitelmia matkailuvuosi 2021 tuonee ehkäpä tullessaan. Kuvat ovat syksyn Suomen 2020 matkoilta.
Liesjärven kansallispuisto |
Tilastot
- Uusia maita vain yksi: Tunisia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan vuonna 2020 piti käydä Pakistanissa, Iranissa ja Namibiassa.
- Vanhoja maita kolme:
- Slovakia
- Itävalta
- Norja: Varangin vuonoilla
- Matkailuvuorokausia: 13 vrk (ulkomailla). mutta Suomessa yli 30 vuorokautta
- Lentomatkoja: 6 kpl, kilometrejä 8951km - 15 tuntia, Co2 päästöjä: 1.1 tonnia. Tänä vuonna lentoja oli huomattavasti vähemmän (viime vuonna: 24 kpl, Co2: 6.9 tonnia).
- Peruttuja lentoja 10 kpl, joista Qatar Airwaysin Iranin lennot sain vaihdettua voucheriin, kuten myös airBalticin Latvian lennot. Turkish Airlinesin Pakistanin lennot olivat osana matkapakettia, josta ennakkomaksut palautettiin.
- Ei yhtään uutta lentokonetyyppiä eikä lentoyhtiötä. Vuoden ainoat lennot tein Finnarilla (Helsingistä Itävaltaan, Wieniin) ja Lufthansalla (Helsingistä Frankfurtin kautta Tunisiaan).
Noormarkku - Alhströmin ruukki |
Matkat
Vuoden matkat on kuvattuna Matkailun sadonkorjuu 2020 ja tulevia artikkelissa.
Loppuvuodesta tein kotimaassa muutamia matkoja yöpyen samalla hieman erilaisissa hotelleissa.
Länsi-Suomen kierros
Lokakuussa 2020 teimme viikon Suomen matka suuntautui Länsi-Suomeen. Ensin Hangon kautta käyden Suomen eteläisimmissä pisteessä Tulliniemessä, josta Mathildedalin ruukkiin (hotelli) yhdeksi yöksi. Sieltä jatkoimme Turun kautta Uuteenkaupunkiin yöksi, jossa majoitus oli upeassa Hotelli Aittarannassa. Kolmantena päivänä jatkoimme Rauman ja Porin Yyterin tyhjien hiekkarantojen jälkeen yöksi Noormarkkuun Alhströmin Ruukkiin, jossa saimmekin koko ison talon "omaan käyttöön". Noormarkun ruukki alue oli erittäin upea ja siellä voisi myöhemminkin vierailla. Tällä matkalla kiersimme myös kuvaamassa ulkopuolelta toistakymmentä keskikaista kivikirkkoa joita Länsi-Suomessa todellakin riittää. Nyt katsoimme seuraavat kirkot: Perniö, Turku, Masku, Nousiainen, Mynämäki, Laitila, Uusikaupunki, Rauma, Ulvila, Huittinen, Sastamala sekä Tyrvää kivikirkot. Näistä ehkäpä Mynämäen todella iso kirkko oli yllättävin. Sastamassa olevat kirkot olivat upeasti vesistön vieressä. Kävin myös läheisellä Pirunvuorella, joka sijaitsee Ellivuoren välittömässä läheisyydessä. Näistä kirkoista saa hyvän "bongaus-harrastuksen ainakin Länsi-Suomen osalta. Loppu syysloman oltiin Pusulassa mökillä käyden lähellä olevilla Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa. Paljon sitä ehti viikossa näkemään ja kokemaan uutta ja mielenkiintoista Suomessa.
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko |
Sastamalan Pyhän Marian kirkko |
Muumilaakson marraskuu kierros
Marraskuussa 2020 teimme neljän päivän reissun Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueelle. Ilma oli juuri niin sopiva marraskuulle - synkkää ja lämpötila +/- nolla astetta vesisadetta. Ensimmäinen yö vietettiin Mäntän Klubilla, jossa olimme ainoat asiakkaat koko hotellissa ja saapuessa saimme vain koodin mennä sisään ja omatoimisesti etsiä avain. Hotellin käytävillä oli hauskaa kuljeskella pimeässä syysillassa, ja kuulostella kummituksia erityisesti huoneen 16 osalta.. ja tunnelma oli hetken kuin Hohto elokuvassa. Meillä huone oli 2.krs isoimmissa huoneissa ja vieressä oli iso avoin olohuonetila.
Seuraavana päivänä ajoimme Helvetinjärven kansallispuistoon tehden Helvetistä Itään kierroksen, ja sieltä edelleen Ähtäriin yöksi Inhan Kartanoon, joka sijaitsee muutaman kilometrin päästä Ähtärin keskustasta. Inhan Kartano on kunnostettu siten, että siinä on kaksi isoa erillistä noin 90 neliön huoneistoa. Ähtärissä kävimme katsomassa eläintarhaa - ja pandoja. Kovin oli hiljaista. Kolmanneksi yöksi ajoimme Tuuriin, jossa yövyimme hieman oudossa Onnen Tähti hotellissa, joka on rakennettu kaupan toisen ja kolmanteen kerrokseen - aika absurdi paikka. Vähän tuli mieleen halpis-versio Macaossa olevasta Venetia hotelli-kasino-ostokeskus-helvetistä, jossa tuli vuonna 2013 käytyä. Tulipa tämäkin paikka koettua ja sunnuntaina hotellissa oli vain muutama asiakas - ei nähty Tarjous-Haukkaa, mutta Vesan Lamborghinit olivat toki esillä.
Helvetinjärven kansallispuiston - Helvetinkolu |
Syksyn aikana kirjoittelin myös historiallisia katsauksia matkailuni alkuvuosiin, kun kaikki oli minulle hieman uutta outoa ja tällöin ehkäpä sattui hieman enemmän kuin Pertti-perusturrelle näillä matkoilla. Juttuihin pääset alla olevista linkeistä:
Tulevat matkat
Tulevat matka ja niihin liittyvät suunnitelmat ovat jo alkaneet hieman muotoutumaan vaikka ne ovatkin tänä vuonna muutamia kertoja muuttuneet. Suunnitelmia ja aikaisempia matkojen ns. ääripisteitä voit lukea Ääripisteitä artikkelista.
Olen ollut yhteydessä kohteisiin ja suunnittelut matkoja alustavasti:
- Huhtikuussa pariksi viikoksi Sri Lankaan ja Malediiveille
- Heinäkuussa kolmeksi viikoksi Namibiaan omatoimisesti maasturilla ja telttamajoituksella
- Marraskuussa "perinteinen kylmästä lämpimään" talviloma-viikot - ehkäpä Iraniin.
Torronsuon kansallispuistossa 10km rengasreitti pitkospuita pitkin |
Oma positiivinen näkemykseni on se koko maailman tilanne alkanee palautumaan syksyllä 2021 hieman vanhaan normaaliin myös matkailun osalta. Matkailuissa kestänee varmaan pitkään ennen, ehkäpä vuoteen 2023 asti, kunnes esim. lentoliikenne ja matkailuyritykset pääsevät palautumaan tilanteeseen ennen pandemiaa.
Aiempien vuosien koosteet ja linkit matkoihin löydät seuraavien linkkien takaa:
Syksyn kärpässienet |
Ai meinaat tosiaan, että pääsisit huhtikuussa Sri Lankaan? Meidän Intian matkahan siirtyi viime toukokuulta vuodella eteenpäin, mutta itse olen ollut varsin pessimistinen sen suhteen. En tosin ole seurannut Sri Lankan tilannetta yhtään enkä Intiankaan ihan viimeaikoina, mutta vaikea uskoa, että tilanne kummassakaan maassa kovin hyvä olisi. Namibia on kiva maa. Sinne voisin mielelläni matkustaa uudelleenkin
VastaaPoistaAinakin on tarkoitus yrittää lähteä matkaan, koska tilanne Sri Lankassa oli vielä suhteellisen hyvä. Toki tällä hetkellä maa on vielä kiinni turisteilta, mutta Malediivit on jo auki. Varaukset on tietysti tehty siten, että voidaan peruuttaa matka jos tilanne pahenee. Paketti on ostettu matkatoimiston kautta, jolloin peruutusehdot ja toimet ovat paremmat verrattuna omatoimimatkaan.
PoistaMä oon kattonu kans Malediivejä, kun ne on tosiaan auki. Johonkin kaukokohteeseen kyllä tekis mieli nyt näiden Euroopan reissujen jälkeen. Jos muualle ei pääse, niin pitää harkita Meksikoon palaamista.
VastaaPoistaPidän peukkuja, että sun reissut onnistuu! Oma lehmä ojassa siinä mielessä, että toivon pääseväni lukemaan sun juttuja Iranista :D
Eiköhän tämä maailman pikkuhiljaa avaudu enemmän matkailuun ja osa maista selvästi on jo sen linjan valinnut. Kirjoittelen toki juttuja Iranista kun siellä joskus pääsen käymään.
PoistaHyvin olet ehtinyt kierrellä kyllä tänäkin vuonna ja voin vaan kuvitella, että on ollut spookya olla hiljaisessa majapaikassa. Me olemme päässeet tustumaan Tammelan ja Kanta-Hämeen seutuun nyt loppuvuodesta blogiyhteistyön merkeissä ja vierailimme myös tuolla Liesjärven sekä Torronsuon kansallispuistoissa. Tsekkaapa muuten Tammelan kirkko, taitaa olla kivinen sekin..
VastaaPoistaKiitokset vinkistä. Pitäähän tuo Tammelan(kin) kirkko käydä sitten katsomassa samalla kertaa kun Kanta-Hämeessä käy.
PoistaOlet ensimmäinen, jonka kuulen yöpyneen Veskun hotellissa :)
VastaaPoistaNo joo. Pitihän se käydä kokeilemassa, ja lisään se yhteen oudoimmista paikoista joissa olen yöpynyt. Ehkäpä sille hotellille on tilausta, tosin tällä kertaa majoittujia ei ollut paljoakaan nähtävissä.
PoistaOotpa paljon päässyt kuitenkin matkaamaan tänäkin vuonna! Mua vieläkin kaivelee toukokuun peruuntunut Usan reissu ja tuntuu että seuraavaa reissua ei uskalla vielä ensi vuodellekaan ainakaan ihan tosissaan suunnitella, haaveilla vain. Ehkä johonkin muuhun kohteeseen uskaltais jo ens kesänä, mutta jotenkin epäilen että jenkeissä eivät kyllä saa hommaa kuriin vielä ens vuonna.
VastaaPoistaUSAn tilalle voi kestää vielä pitkään hieman kaoottisena, eikä vielä ole tiedossa milloin lentoreitit aukeavat uudestaan EU kansalaisille. Mulla on suunnitelma matkustaa jenkkeihin kesällä 2022 - ajamaan Route 66.
PoistaAika hyvin tekin olette tänä vuonna vähentäneet lentämistä :-) Meillä alkutalvi oli niin hyvin suunniteltu, että ehdimme sentään lentämään noin melkein puolet parin viimeisen vuoden keskimääräisistä lentokilometreistä.
VastaaPoistaSuunnitelmien osalta kuten jo joku muissa kommenteissa totesikin, olette mielestäni melko optimistisia.
Meillä ei vielä ole mitään, odotellaan nyt ensin ainakin riskiryhmäläisen koronarokotusta.
Kiitos Pirkko. Tosiaan - lentojen vähennys kävi aika helposti kun mikään yhtiö ei enää lentänyt mihinkään. Teillä kävi hyvä "tuuri" matkojen osalta. Olen optimistinen että viimestään syksyllä 2021 päästään taas matkoille hieman helpommin ja lievemmin rajoituksin, mutta nähtäväksi jää kuinka helposti eri kohteisiin pääsee kun lentoreittejä on karsittu huomattavasti.
PoistaVouchereita olis kyllä käytettävänä tulevalle vuodelle kunhan tietyt lentoyhtiöt pysyy pystyssä. Toivotaan parasta tulevalle vuodelle. Uskon, että seuraava vuosikatsaus itse kullakin näyttää hyvin erilaiselta. 😊
VastaaPoistaKiitti Sini! Voucherissa tosiaan se haaste että jos lentoyhtiö menee nurin niin menee myös voucherit. Uskon myös että ensi vuonna pääsen käymään parissa uudessa kohteessa, ja vuonna 2022 mennään taas normaalisti eli matkustetaan niin paljon kun ehtii.
PoistaOlipa kiva tää reissuvuosi tilastojen valossa! Joo... Tämä vuosi oli mitä oli, jännittävää nähdä minkälainen ensi vuodesta tulee, ei siitä kyllä huonompi ainakaan voi tulla ! :D
VastaaPoistaKiitti Elina. Suomen on tänä vuonna nähty pitkästä aikaa enemmän, ja hienoja kohteita täältäkin löytyy. Ensi vuodesta tulee varmasti ainakin hieman parempi.
PoistaOn se pieni ihme, että pääsit ulkomaille. Toinen ihme on, että joidenkin kivikirkkojen väli toisiin kirkkoihin on 33,3 kilometriä ja ne on rakennettu usein alueella aiemmin sijainneen pyhän lehdon päälle. Kilometri on kymmenestuhannesosa matkasta päiväntasaajalta pohjoisnavalle. Kreikkalaisten keksimällä astrolabilla, mistä tuli tutumpi sekstantti, pystytään mittaamaan leveysasteita, mutta miten ne muut kirkot, jotka eivät ole etelä-pohjois - akselilla.
VastaaPoistaEnsi vuonna optimistisesti ajattelen Venäjää, mutta koko ajan muutun pessimistisemmäksi.
Kiitokset mielenkiintoisesta tiedoista kirkkojen välimatkoista. Tuota en ollut tiennytkään. Venäjän tilanne rajojen avautumisen suhteen näyttää aika synkeältä tällä hetkellä.
PoistaToivotaan että ensi vuonna pääsee taas vapaammin reissaamaan, jos ei kaukomaille niin edes tässä Euroopan alueella. On ollut kyllä erikoinen vuosi, senkin osalta miten paljon sitä on tullut kotimaassa puuhailtua, niin kuin näköjään sinäkin olet kerennyt paljon tekemään :)
VastaaPoista