lauantai 14. elokuuta 2021

Matkailun sadonkorjuu 2021 ja tulevia matkoja

Jälleen ollaan elokuussa ja on taas perinteisen matkailun sadonkorjuun aika eli katsaus tämän vuoden matkoihin ja tuleviin. Elämme nyt globaalia koronapandemian toista vuotta, joka alkoi tammikuussa 2020 ja vihdoin tänä vuonna saatiin ainakin Suomessa rokotukset käyntiin, jolloin myös kuviteltiin ja uskottiin että pandemia saadaan kuriin ja matkustaminen helpottuu hieman. Matkustaminen on toki helpottunut tänä vuonna kun säädökset ja määräykset on jotenkin selkeämmäksi verrattuna vuoden takaiseen tilanteeseen. EU:n rokotetodistus otettiin käyttöön ja sen uskotaan helpottavan liikkumista, mutta toisaalta uudet viruksen muunnokset (esim. delta) ovat nostaneet tartunnat huippuunsa ja osa maista on jo palauttanut tiukemmat maahantuloon liittyvät rajoitukset, jolloin pelkkä täysi rokotetodistus ei enää riitä vaan vaaditaan myös negatiivista PCR-testiä. Samoin lentoyhtiöiden välillä on huomattavia eroja miten pääsee matkustaminen, mutta maskipakko näyttää nyt ainakin olevan voimassa vielä pitkään. 


Seuraavaksi -- ehkäpä Namibiaan? (lähde: Pixabay.com)


Malediivit


Vuoden 2021 ensimmäinen ulkomaan matkaan liittyi epävarmuutta, säätöä ja muutoksia aivan viime hetkille asti ja tällöin minulla myöskään ollut vielä yhtään rokotetta jolloin PCR-testaukset tulivat ensimmäistä kertaa tutuiksi. Lopulta päätimme Sri Lankan ja Malediivien kiertomatkan sijasta lähteä viikoksi Malediiveille viikoksi pienelle atolli-saarelle, joka osoittautui erittäin hyväksi vaihtoehdoksi keskellä kevään kolmatta korona-aaltoa. 

The Residence Maldives Dhigurah - Beach Clubin allas 



Omassa "kuplassa" sai olla rauhassa eikä turisteja ollut kuin muutama tällä lähellä päiväntasaajaan sijaitsevalla saarella. Lennot teimme Qatar Airwaysilla Dohan kautta, ja upgrade business-luokkaan toi matkustamiseen huomattavasti enemmän mukavuutta ja "terveysturvallisuuden" olo kun sai matkustaa hieman vähemmin ja mm. omassa QSuitessa. Matka tilattiin tällä kertaa matkatoimiston kautta, koska tällöin muutokset ja mahdolliset peruutukset olisivat olleet helpommin tehtävissä (edeltävänä vuonna 2020 tein useampia peruutuksia ja muutoksia erinäisiin matkoihin -- ja siinä oli ihan älytön työ). Matkan kaikki jutut löydät alla olevista linkeistä.

Dhigurahin atollisaari Malediivit - polkupyörillä pääsi liikkumaan saarella helposti



Kreikka


Kesän 2021 matkan kanssa riitti myös "säätöä" ja siinäkin viime hetkellä kohde vaihtui Seychellin saarien sijaan Kreikkaan, jossa vietimme kaksi viikkoa Rodoksen, Symin ja Santoriinin saarilla. 

Symi Town



Matkustamista helpotti hieman jo ensimmäinen rokote, mutta silti matkaa varten piti käydä ottamassa PCR-testit ja erinäisiä lomakkeita täyttää. Matkan aikana Kreikka myös muutti omia säädöksiä ja olimme vähällä jäädä Ateenan kentällä puuttuvien testien vuoksi. Kun palasimme Suomeen olivat säädökset myös muuttuneet - onneksi selvempään suuntaan - vaikkakin Finentryn käytöstä toivoisi hieman selkeämpää. Kreikan matkan jutut löydät alla olevista linkeistä.
Oia. Santorini



Kreikan matkan jälkeen saimme elokuussa rokotesarjan täyteen eli toiset koronarokotteet ja sen myötä EU rokotetodistuksen jonka avulla matkustaminen ilman PCR testejä useisiin maihin olisi nyt mahdollista ja paluussa ei enää täydy Suomessa käydä PCR testissä saati että pitäisi jäädä omaehtoiseen karanteeniin Mutta kuten edellä totesin myös täysin rokotetuilta voidaan vielä vaatia myös PCR testit - tällä hetkellä esim. Islanti ja Namibia ovat tällaisia maita. 

Tulevat matkat


Tulevista matkoista. Yksi matka on nyt varattuna - marraskuussa 2021 Namibiaan 16 päiväksi. Tämäkin matka on siirtynyt jo useamman kerran. Alunperin matkaan piti lähteä marraskuussa 2020 ja sitten heinäkuussa 2021, mutta puuttuvat rokotukset ja erityisesti vähäiset ja erittäin kalliit lentoyhteydet aiheuttivat sen että sain vasta keväällä 2021 matkan ajankohdan kiinnitettyä marraskuulle. 

Tosin matkan lentojen suhteen on myös tapahtunut muutoksia. Kyseessä ovat alunperin Qatar Airwaysin perutun Iranin matkan lennot voucherilla, jotka vaihdoin keväällä 2021 reitille Helsinki-Doha-Windhoek. Lennot maksoivat vain 8€/2 hlö -- kun ottaa huomioon voucherista saadun hinnan alennuksen. Oikeasti noin 600€/hlö/menopaluu. Lennot muuttuivat huhtikuussa siten, että suorat lennot Doha-Windhoek peruutettiin, mutta sain "ilmaiseksi" (soitin suoraan Qatar Airwaysille "tiukan" puhelun)  korvaavat lennot Etelä-Afrikan kautta eli nyt reitti on Helsinki-Doha-Johannesburg-Windhoek - matka-aika on aikalailla 24 tuntia. Sittemmin myös Doha-Johannesburgissa tuli aikojen muutoksia ja viimeisimpinä muutoksena konetyypin vaihto Airbus 350-900 koneesta Boeing 777-300ER koneeseen, koska Qatar Airways on "maadoittanut" useat Airbus 350-900 koneet komposiittirungon säröily-ongelmien vuoksi. Ehkäpä parempi näin ettei runko ala lennossa hajoamaan. 

Namibin aavikolla - nelivetoinen auto on tarpeen (lähde: pixabay.com)


Namibian matkan ohjelmana on omatoimisesti kiertää Namibian Kalaharin aavikkoa edelleen Sesriemin ja Solitairen (Namibin aavikkoa) kautta Swakopmundiin, josta matka jatkuu edelleen Spitzkoppen kautta useammaksi päiväksi Etoshan kansallispuistoon ja Waterberg Plateuan kautta takaisin Windhoekiin. Omatoimisuus tarkoittaa tällä kertaa sitä, että autona nelivetoinen maastoauto (Toyota Hilux 2.5TD 4x4 Doublecab), jossa on katolle rakennettu kasaan menevä teltta, jossa yöpymiset luonnon keskellä. Auto myös täysin varusteltu mm. grilli, jääkaappi, ruokailuvälineet kaasukeittimet, vesisäiliöt sekä pöytä ja tuolit. Majoitukset ovat camping alueilla ja muutama yö ollaan B&B majoituksessa - Windhoek ja Swakopmund kaupungeissa. 

Elefantti Etoshan kansallispuistossa (lähde: pixabay.com)


En oikein osaa selittää tarkasti mikä näissä aavikoissa oikeasti minua viehättää. Aiemmin on tullut käytyä Wadi Rumin aavikolla Jordaniassa, Kyzylkumin aavikolla Uzbekistanissa, Karakumin aavikolla Turkmenistanissa, Gobin aavikolla Mongoliassa, Little Karoon alueella Etelä-Afrikassa, Saharan laidalla Tunisiassa sekä Australian keskiosien Ulurussa ja Alice Springissä. 

Muita matkoja ei ole tällä hetkellä varattuna, mutta ehkäpä tänä vuonna kuitenkin joku pidennetty viikonloppumatka Eurooppaan varmaan tehdään. Matkasuunnitelmat ovat valmiina ainakin Latvian (käyttämättä on vielä airBalticin perutun matkan voucherit) ja Unkarin matkoille, mutta matkakohde ja matkat tulee varmaankin varattua muutamaa päivää ennen, koska tilanne erilaisten rajoitusten suhteen elää jatkuvasti. 

Ensi vuonna voisi tammikuussa hyvinkin lähteä jonnekin lämpimään viikoksi tai kahdeksi - esim. Seychellien perutun matkan toteutus tai Sri Lankaan tai sitten sinne Iraniin. Haaveissa on myös syksyllä 2022 pitää mahdollisesti hieman pidempi vapaa ja tällöin tehdä esimerkiksi 3-6 kuukauden matka Etelä- ja Keski-Amerikkaan. Matkareittinä olisi mm. Argentiinissa tien 40 ajaminen (5000km) pohjoisesta etelään, Bolivian suola-aavikot tai Chilen Atacama, järvialueet sekä Patagonia. Etelä-Amerikasta voisi sitten siirtyä Keski-Amerikkaan muutamaksi kuukaudeksi. Helmikuussa 2023 "pitäisi" toki olla Hong Kongissa ottamassa vastaan kiinalaista uutta vuotta ja sieltä jatkaa Filippiineille. 

Kirjoittelin kaksi ja puoli vuotta sitten matkaunelmista, ja ainakin osa jo toteutunut tuon jutun jälkeen. Olen huomannut että kun kirjoittaa haaveita ylös paperille tai nykyään tietokoneelle, niin ne ehkäpä jossain määrin myös toteutuvat. En halua elää "sitku-mutku" (sitten kun, mutta kun...) maailmassa, vaan "nytku" (nyt kun..) maailmassa. 


Itse en kehoita ketään nyt matkustamaan ulkomaille tässä pandemia tilanteessa, ja muutenkin muistamaan ne turvavälit, maskit sekä hygienian päivittäisessä toiminnassa rokotteiden lukumäärästä riippumatta. Jonain päivänä tämäkin pandemia on ohitse ja matkustamisen luonne tulee muuttumaan - pysyvästi. 


Namibia (lähde: pixabay.com)

15 kommenttia:

  1. Namibia on hieno matkakohde, sinne lähtisin mielelläni uudestaan. Tuo tie 40 olisi hienoa päästä itsekin ajamaan, ne pätkät mitä siellä on päässyt ajamaan, on näyttänyt todella hienoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olitteko missä päin Namibiaan käymässä? Teidän blogisivulta ei tuosta maasta löytynyt juttuja.

      Poista
  2. Minä taas en usko, että matkailu palaa entiselleen, uskon, että rajoituksia on niin kauan, että matkailusta tulee harvempien ihmisten kalliimpaa ja suunnitelmallisempaa huvia.Spontaanit viikonloppumatkat saa unohtaa eikä se ehkä ole mitenkään huono muutos.
    P.S. Namibia on jo pitkään ollut listallani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin voi olla tuo mahdollista että erityisesti ulkomaan matkailut vähenevät tai sitten että kohteessa vietetään pidempiä aikoja.

      Poista
  3. Minä en ole ollut ulkomailla jo lähes kahteen vuoteen. En ole edes harkinnut aloittavani sitä säätöä, mitä kaikkea matkan varaus, sen mahdollinen siirto tai peruutus tai matkalle lähtö ja testit toisivat. Nyt ensimmäistä kertaa pohdin, josko jouluksi varaisin jonkun pakettimatkan jonnekin Eurooppaan, missä peruutukset ja siirrot olisivat käteviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakettimatka voi olla hyvä valinta vielä tässä tilanteessa juurikin muutos- ja peruutusturvan vuoksi.

      Poista
  4. Vau, hienoja suunnitelmia ja hienoa muutamia ulkomaanmatkojakin on koettu. Olen pysynyt toistaiseksi Suomen kamaralla, mutta kun syyskuussa saan toisen rokotuksen, niin sitten kyllä perävalot vaan näkyvät :D. Aluksi ajattelin suunnata vain Eurooppaan jonnekin, mutta kyllähän jään hieman kateellisena seurailemaan sinun matkojasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Matkustaminen Euroopassa on jatkossa EU-koronatodistuksen ansioista helpompaa, jollei sitten tilanne syksyllä taas muuta tilannetta.

      Poista
  5. Namibian reissu kuulostaa hienolta, toivottavasti pääsette matkaan. Minulla olisi myös yksi KLM:n voucher, joka pitäisi käyttää tänä vuonna. Koska olen saanut jo kaksi rokotetta, voisi jonkun viikonloppumatkan Eurooppaan tehdä syksyn aikana. Muuten en ole uskaltanut vielä ulkomaan reissuja suunnitella, koska rokotuksista huolimatta tuntuu olevan aikamoista säätöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rokotukset ehkäpä tuovat hieman helpotusta ainakin karanteenimääräyksiin, mutta varmaankin jatkossa vaaditaan myös useammissa kohteissa PCR tai antigeeni-testejä.

      Poista
  6. Tuo on kyllä niin totta, että kun kohteita/unelmia kirjoittaa ylös, niin ne myös toteutuu helpommin! Sitä on itse elänyt jo niin pitkään jossain kotimaa flowssa, et oli tosi outoa nähdä kuvia/lukea ulkomaista! Hassua. Namibia kuulostaa kyllä aika ihanalta reissulta ja marraskuu on kyllä aivan paras kuukausi tehdä matkoja lämpimään. On kyllä edelleen jotenkin niin älyttömän kummallinen ajatus, että koko maailma on pysähtynyt tämän pandemian vuoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta marraskuu on Suomen ikävin kuukausi, ja tällöin on mukava ollut lähteä johonkin lämpimään tai ainakin aurinkoiseen kohteeseen mikäli työtilanne sen sallii. Hinnat myös ulkomaan kohteissa ovat tällöin halvemmat verrattuna suosittuihin lomakausiin - tai ainakin aiemmin olivat.

      Poista
  7. Kivoja matkasuunnitelmia (erit. Namibia)! Itse olen ainakin toistaiseksi jumittunut kotimaahan. Pikku hiljaa täytyy alkaa suunnata katsetta myös ulkomaille :)

    Ps. Täällä haaveillaan myös Malediiveista, joten täytyypä käydä lukemassa kirjoituksesi paikasta :)

    Eveliina / Reissukuume

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti. Malediivit kohteena oli tosiaan turvallinen, kun siellä ollaan oikeastaan "eristyksissä omalla saarella".

      Poista
    2. Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta ja hyvistä kuvista. Omatoimimatka Euroopan ulopuolelle on meille vielä uusi asia, mutta tällaiset blogit lisäävät kiinnostusta. Molemmat rokotukset kyllä ovat ja omassa kuplassa on tarkoitus matkustaa, yleensä omalla autolla. Näihin tietysti lentäen...
      Juha

      Poista