maanantai 19. elokuuta 2024

Matkailun sadonkorjuu 2024 ja tulevia matkoja

Vuorossa on taas perinteinen matkailun sadonkorjuu vuodelle 2024 eli katsaus tämän vuoden tehtyihin matkoihin sekä tulevia matkoja.  Koronan aiheuttama pandemia-paniikki on jo takanapäin ja matkustaminen on ollut jo normaalia viimeiset pari vuotta. Tänä vuonna meidän piti ottaa puolen vuoden irtiotto työelämästä sekä vuorotteluvapaan että palkattoman vapaan muodossa, mutta työnantajien saamattomuus ja asioiden eteenpäin viemättömyys johti siihen että heitimme vuorotteluvapaan mahdollisuuden romukoppaan. Muutoin olisimme tällä hetkellä kenties jossain päin Etelä-Amerikkaa. Seuraavaksi kuitenkin vuoden 2024 jo tehtyihin matkoihin ja linkit niistä kertoviin juttuihin. 

Sadonkorjuu kotipihalla - chilit kypsyivät kesän lämmössä

Sri Lanka

Sri Lankaan matkustimme perinteiseen talviloma-ajankohtana tammikuun kolmannella ja neljännellä viikolla. Lennot Sri Lankaan oli jo varattu toukokuussa 2023 kun Pakistanin matkan toteuttamisen aikataulut viisumien suhteen olivat epäselvät. Sri Lankassa kiersimme kuljettaja-oppaan kanssa yli kaksi viikkoa. Pidin todella paljon maasta vaikka ennakkoon oli kuvitellut sen olevan jotain Intian kaltaista kaaosta. Olin väärässä. Voisin hyvinkin matkustaa maahan uudestaan.  

Sri Lanka: Mirissa beach (Parrot island) auringonlaskun aikaan


Puola: Wroclaw 

Maaliskuussa matkustimme kolmeksi päiväksi Puolan Wroclawiin, josta näyttää tulleen suomalaisten suosikkikohde tänä vuonna Finnairin (Norran) avattua sinne suorat lennot Helsingistä. Lensimme pääsiäisenä kuitenkin ensin Krakovaan, josta menimme junalla Wroclawiin, josta palasimme suoralla lennolla Helsinkiin. Wroclaw on ennenkaikkea kuuluisa isosta keski-aikaisesta (uudelleen rakennetusta) aukiostaan sekä pienistä metallisista tontuista joita kaupungista löytyy satoja. 

Puola: Wroclaw - yksi tontuista


Tsekki: Praha

Huhtikuussa teimme ex-tempore lähdön Prahaan jossa juhlistimme syntymäpäivääni. Samalla menomatka (business luokan upgrade) oli 400. lentoni ja 10. Tsekin matkan, yhdeksäs matka Prahaan. Majoitumme jälleen kerran Mala Stranan kaupunginosassa, joka on suosikkini Prahassa. Hotellina oli Nerudova kadulla sijannut mainio uusi Hotel Nerudova 211 "boutique" hotelli, jonka 80 neliön kattohuoneistoista on upeat näkymät Prahan linnaan ja Mala Stranan kaupunkiin. En kirjoittanut matkasta enää blogiini juttuja, koska kaupunki, sen kadut ja kujat ovat niin tuttuja minulle aiemmilta matkoiltani. Sen verran kuitenkin muutettiin perinteistä matkaohjelmaa että yhtenä hieman sateisena päivänä ajeltiin ympäri Prahaa raitiovaunuilla pääteasemalta toiselle käyden aina oluella ennen seuraavan linjan ajelua. 

Tsekki: Prahan Vituksen katedraali 

Kroatia: Zadar

Viikko Prahan reissun jälkeen teimme toisen ex tempore matkan keväisen lämpimään Zadarin rannikkokaupunkiin Kroatiassa. Splitin ja Dubrovikin turistien ruuhkat eivät täällä vaivanneet ja kaupunki sopii hyvin pitkän viikonloppumatkan kohteeksi. 
Kroatia: Zadar - Fosan pieni satama-alue

Etelä-Amerikka: Peru, Chile, Bolivia ja Argentiina

Vuoden 2024 "huippu-matka" suuntaisi kesäkuun alussa kohti Etelä-Amerikkaan, jonne teimme koko kuukauden kestävän pitkän matkan aina Perun Limasta Argentiinan Buenos Airesiin. Matka oli erinomaisesti suunniteltu ja toteutettu ja saimmekin kokea kaikkea mielenkiintoista niin Machu Picchua kuin Bolivian suola-aavikkoa ja Altiplanoa kuin Argentiinan viinitiloja. 

Ruotsi: Visby

Heinäkuun 2024 puolessa välissä teimme viikkoloppumatkan Ruotsin Gotlannin saarella olevaan pieneen ja viehättävään Visbyn kaupunkiin. Kaupunkia sanotaan ruusujen kaupungiksi, mutta niiden sijaan ihmettelin enemmän kaupungisssa olevia lukuisia kirkkojen raunioita sekä upeaa koko kaupungin ympäri kiertävää muuria ja muurissa olevia torneja. Lensimme Visbyseen Helsingistä Finnairin (Norran) suoralla lennolla ja majoituimme pienessä mutta kivassa Hotell Villa Borgenissa, joka sijaitsi mukavalla paikalla vanhan kaupungin muurien sisäpuolella. Suosittelen myös Gotlannin museota kohteeksi. Siellä esiteltiin erinomaisesti Gotlannin historiaa ja erityisesti viikinkien matkoja ja löytyneitä aarteita (rahoja, hopeaa, kultaa). 

Ruotsi: Visby, Gotlanti: Saint Karinin kirkon rauniot (rakennettu 1250 luvulla)

Tulevat matkat ja suunnitelmia 

Loppuvuodelle on tiedossa pari matkaa. Syyskuun lopussa suuntaamme viikoksi Montenegroon, jossa olemme käyneet kerran (vuonna 2011) Kotorissa päiväreissulla Kroatian puolelta. Tällä kertaa lennämme Norwegianilla Helsingistä suoraan Tivatiin, josta vuokraan auton viikoksi käyttöön. Reitti tulee olemaan nykyisen suunnitelmien mukaisesti: Kotor - itäinen Bosnia-Hertzegovina (Trebinje) - Niksic - Zabljak (Durmitorin kansallispuisto) - Podgorica (Montenegron pääkaupunki) - Sveti Stefan (Budva) - Tivat.  

Marraskuussa teen matkan Edinburghin, Skotlannin pääkaupunkiin, jossa olen viimeksi käynyt pikaisesti vuonna 2012. Nyt tarkoituksena on paremmin tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin sekä mahdollisesti tehdä yksi päiväreissu Highland alueelle (esim. Glencoe, jossa kävin myös edeltävällä matkalla).  

Tammikuun 2025 lopussa teemme kahden viikon matkan "kylmästä lämpimään". Kohteena on Costa Rica, joka on samalla ensimmäinen uusi maa Keski-Amerikassa. KLM lennot Amsterdamin kautta San Joseen (erittäin pitkät lennot jälleen kerran - noin 12 tuntia Atlantin ylitykseen). San Josesta vuokraan käyttööni nelivetoisen maasturin. Alustava reitti on jo suunniteltu majoituksia myöden. Ensin San Josesta kohti Karibian puoleisille rannoille Puerto Viejo de Talamancaan, josta sisämaahan Arenalin ja Monteverden ("pilvimetsät) alueille. Tämän jälkeen matka jatkuu Tyynenmeren rannikolle Playa del Cocoon, Playa Potreroon ja Samaraan (siis Costa Rican Samara, ei Venäjälle). Matkaan mahtuu niin luontoa ja viidakkoa kuin rantalomaa sopivassa suhteessa. Pura Vida!

Peru: Machu Picchu


Muita matkoja ei ole vielä varattuna mutta suunnitelmia on paljon. Bucket listan (päivitetty bucket lista artikkeli) eli ämpäri-listan mukaisesti katsottuna kenties vihdoinkin Iran, helpompi Madagaskar tai kenties taas kuukauden matka Etelä-Amerikan tai Keski-Amerikan käymättömiin maihin. Afrikan suunnalla kiinnostaisi myös Botswana, Zimbabwe tai Zambia. 

Vihdoinkin myös Pohjois-Korea on päättänyt avata rajat turisteille joulukuussa 2024, jotenka ehkäpä myös sinnekin voisi alkaa suunnittelemaan matkaa. Tosin se on erittäin helppo ja turvallinen maa, koska sinulle suunnitellaan kaikki valmiiksi mitä näet, mitä koet, missä liikut ja voit olla varma että "turvallishenkilöt" ovat aina läsnä, jopa hotellihuoneissa kuuntelun tai kenties jopa katselun kautta.  


  

perjantai 2. elokuuta 2024

Argentiina - Buenos Aires

Etelä-Amerikan kuukauden matkan viimeinen kohde oli Argentiinan pääkaupunki Buenos Aires, johon lensimme luoteis-Argentiinan Saltasta. Majoituimme kolmeksi yöksi Recoletan kaupunginosassa sijaitsevassa Arc Recoleta hotellissa. Saavuimme hotellin vasta puolenyön aikoihin, joten käytännössä meillä jäi aikaa Buenos Airesiin vain kahdeksi täyttää päivää ja kolmannen päivän aamulla meidän piti jo lähteä aamupäivästä lentokentälle.

La Bocan värikkäitä taloja - erittäin turistinen alue

Keskiviikko 26.6.2024

Aamusta lähdimme puolen päivän opastetulle kierrokselle Buenos Airesin eri kaupunginosiin liikkuen kaupungin osasta toiseen autolla jonka jälkeen jalkauduimme kävelemään ja katselemaan mitä missäkin kaupunginosassa oli nähtävää. Näin saimme jonkinlaisen käsityksen tästä laajasta miljoona kaupungista. Opas sattui olemaan aikamoinen kosmopoliitti joka selosti jatkuvalla syötöllä eri mistä missäkin nähtiin ja välillä jouduttiin oikein "juoksemaan" hänen perässään kun kuljimme niin La Bocan kuin San Telmon kaduilla sekä keskustan kuuluisilla aukioilla ja nähtävyyksissä. 

Kävimme ensin ihmettelemässä lähetystöaluetta jonka ympäriltä löytyy myös isoja bulevardeja ja laajoja puistoa sekä lukuisia museoita, kunnes päädyimme Plaza de Mayolle - Buenos Airesin tärkeimmälle aukiolle jonka toisella laidalla on presidentin palatsi, Buenos Airesin pääkatedraali sekä valtion pankki. Kävimme katedraalissa katsomassa kenraali San Martinin (Argentiinan, Perun ja Chilen vapauttaja Espanjasta) isoa mauseleumia, jonka ympärillä sotilaat vartioivat hautaa. 

Buenos Airesin katedraali

Kenraali San Martinin hauta

Seuraavaksi suuntasimme La Bocan alueelle, joka on kuuluisa värikkäästi maalatuista taloista ja turistille suunnatuista ravintoloista ja tangoa esittävistä paikoista. Monet turistit jonottivat ottamaan kuvia erinäistä muovisten patsaiden kanssa. Alue on hyvin pieni. Kävimme myös La Boca stadionin porteilla. La Bocasta suuntasimme uuteen kaupunginosaan - entisen sataman viereen rakennettuun osaan, jossa oli paljon pilvenpiirtäjiä, luksus asuntoja ja ravintoloita. 

Kierros päätyi boheemiin Sal Telcon kaupunkiin, josta löytyi useita ravintoloita, iso kauppahalli sekä erityisen paljon antiikkiliikkeitä. Tämä kaupunginosa vaikutti paljon kiinnostavammalta ja aidommalta kuin teennäinen La Boca. Koska aurinko paistoi päätimme kävellä takaisin hotellille. Suuntasimme ensin Playa de Mayolle jossa olimme käyneet aamupäivällä ja löysimme sen läheisyydestä ravintolan lounasta varten - wieninleikkeet oli järkyttävän suuria, mutta hinta kohtuullinen 20 euroa per henkilö juomineen. 

"Mustan Kissan tangoa" Sal Telmossa

Lounaalta jatkoimme kohti maailman leveintä Avenida 9 de Julio katua, joka on 140 metriä leveä käsittäen 7 kaistaa molempiin suuntiin. Pituutta kadulla on kolme kilometriä. Keskellä katua on myös korkea obeliski, jonka on myös yksi kaupungin symboleista ja paikka jossa ollaan kun ns. "torilla tavataan". 

Obeliski, Buenos Aires 

Lopulta päädyimme kenties maailman kauneimpaan kirjakauppaan - El Ateneo Grand Splendid, joka on rakennettu entisen teatterin tiloihin. 

El Ateneo Grand Splendid kirjakauppa

Päädyimme takaisin hotellille auringonlaskun jälkeen ja mittarissa oli lähemmäs 15km kävely ympäri Buenos Airesia. 

Torstai 27.6.2024

Torstaina piti alunperin lähteä käymään Uruguayn puolella päiväreissulla Colonia del Sacramenton kaupungissa, johon olisi päässyt Buenos Airesista lautalla muutaman tunnin matkalla mutta päätimme jättää sen väliin. Parin tunnin vierailu Uruguyassa kun ei olisi antanut muuta kuin "maapisteen". Vaikka olenkin "maailmanmatkaaja" ja "maapisteiden keräilijä" niin haluan kuitenkin tutustua aina uuteen maahan kunnolla. Parin tunnin reissulla rannikkokaupunkiin sitä ei tehdä. 

Niinpä lähdimme käymään läheisellä Recoletan hautausmaalla, johon on haudattuna mm. Eva Peron. Pääsymaksu alueelle oli huomattavan korkea - 11€, ja hautausmaa ja sen haudat olivat aika huonossa kunnossa. Peronin pieni hauta tuli kuitenkin nähtyä. 

Cementerio de la Recoleta

Hautuumaan jälkeen kävelimme ympäri Recoletan kaupunginosaa sinne-tänne ilman päämäärää poiketen kahviloissa ja baareissa (mm. Four Seasons hotellin upeassa baarissa) sekä pitkällä lounaalla. Päättyvä loma ja kenties pieni matkaväsymyskin alkoi kenties jo vaivata, joten palasimme auringonlaskun aikaan hotelliin ja pakkasimme laukut lentomatkaa varten. Buenos Aires olisi kenties vaatinut muutamia lisä päiviä vierailuun, niin iso paikka oikeasti on että esim. laajoihin puistoihin saati museoihin emme nyt ehtineet. Kaupungista minulle tuli mieleen New York tai Barcelona. 

Perjantai 28.6.2024

Aamupäivästä lähdimme kohti Buenos Airesin päälentokenttää (Ezeica International Airport) noin 30km päähän keskustasta. Vaikka saimmekin laukut heti checkattua lennolle, niin turvatarkistus- ja passintarkistusjonossa meni lähemmäs puolitoista tuntia. Toiminta oli todella hidasta vaikka lähteviä lento ei ollut kuin muutamia. 

Pääsimme nousemaan ajallaan KLM (Boeing 787-9) lentokoneeseen. Paluumatkan teimme Premium Economy luokassa jossa on economya tilavammat istuimet koneessa omassa osastossa ja siellä tarjoiltiin myös hieman "laajemmat" ateriat ja juomat verrattuna economy-luokkaan. Lento Amsterdamiin oli p-i-t-k-ä -- yli 13 tuntia, ja siihen vielä boarding ajat päälle. Lentotilastojen perusteella tämä oli minun pisin lentomatka. 

 

KLM lento KL702 valmiina EZE-AMS lennolle. Boeing 787-9 

Lauantai 29.6.2024

Saavuimme Amsterdamin kentälle aamusta klo 8:40, ja meillä oli "tiukka" 1h 10min vaihtoaika kentällä. Myös Amsterdamin turvatarkistus oli erittäin hidasta koska samanaikaisesti oli saapunut monta konetta ja ruuhkat tarkistuksiin olivat pitkät. Jonossa meni yli puolituntia, jonka jälkeen vuorossa oli passien tarkistukset johon oli lähes non-schegen terminaalin käytävän pituinen jono. Tässä kohtaa tuli mieleen että "game over", mutta päätimme kiilata koko jonon ohi ja huomasimme että jonottajat olivat menossa perinteiseen passin tarkistukseen ja pääsimme nopeasti sähköisistä passin tarkistuksesta läpi, mutta meidän piti kuitenkin vielä juosta C-siiven päähän ja ehdimme viime hetkellä Helsingin lennolle. Helsingin lentoasemalta otimme taksi kotiin. 

Kotona otin vesihanasta lasin vettä ja maistoin maailmasta puhtainta vesijohtovettä. Tämä ns. "Kotiinpaluu-traditio" pitää tehdä ensimmäisenä kun saavun matkoiltani kotiin. 

Uyunin suola-aavikolla, Bolivia

Epilogi

Kolmenkymmenen päivän matka oli päättynyt onnistuneesti ilman mitään isompia ongelmia tai haavereita ja "pierukin säilyi kuivana" (lue: ei vatsatautia). Saimme nähdä ja kokea neljän eri maan (Peru, Bolivia, Chile ja Argentiina) nähtävyyksiä monelta eri kannalta hyvän suunnittelun (kiitos Aventura!) ja matka-ohjelman myötä, joka todellakin räätälöitiin meille sopivaksi. Näitä olivat Perussa mm. inkojen upeat temppelit (mm. Machu Picchu), Boliviassa ylänköalueiden suola-aavikoita ja upeita laguuneja, Chilessä pieni lomanen Atacama San de Pedron kaupungissa ja Argentiinassa Jujuyn ja Saltan alueen upeat maisemat sekä erinomaiset viinitilat. Tapaamamme ihmiset jäivät myös mieleen, erityisesti oppaat olivat erittäin ystävällisiä ja hymyileviä, vaikka välillä emme esim. ravintoloissa löytäneet yhteistä kieltä tarjoilijoiden kanssa, niin aina pääsimme yhteisymmärrykseen. Tämä oli minun ensimmäinen matka Etelä-Amerikkaan ja sen ylänköalueille. Heittämättä matka meni top-10 matkoihin mitä olen tehnyt. 

Bippi ja Bunny (@pupumatkat) Titicaca-järven Isla del Solin saarella